Zeelt en bittervoorn in Kruibeke

KRUIBEKE. Zaterdag 21 april was Wereldvismisgratiedag. Daags voordien gaven visserijbiologen een visdemo aan de stuw aan de Blauwe Gaanweg in Bazel. Onder meer enkele klassen van de Sint-Petrusschool leerden er welke vissen er in Bazel rondzwemmen. In een eerder geplaatste fuik werden negen verschillende soorten vis aangetroffen, waaronder de zeldzame bittervoorn en zeelt van 42 cm. Dat de bittervoorn is aangetroffen is volgens visserijbioloog Marc Staut een teken dat het goed gesteld is met waterkwaliteit in de Polders van Kruibeke. De vis is immers een kieskeurige zwemmer. De bittervoorn komt uit de Noordzee via de Schelde naar grachten en kreken van de Polders van Kruibeke om er zich voort te planten. Verder werden er ook rietvoorn, wilde goudvis, blankvoorn, driedoornige stekelbaars en zelfs een brakwatersteurgarnaal aangetroffen.
Samen met de vismigratie komen er ook ongenode gasten in de Polders van Kruibeke terecht. In de fuik zaten ook een Chinese wolhandskrab in de fuik en herkennen de biologen ook een zonnebaars en een blauwband. "Die zien er mooi en sierlijk uit in een aquarium, maar hier in de natuur zijn ze een bedreiging voor de inheemse soorten. Vandaar dat we deze dieren hier niet terugzetten", aldus Staut. Plaatselijke roofvissen houden die exoten wat in toom. "Vorig jaar haalden enkele hobbyhengelaars een monstermeerval van twee meter uit de Rupelmondse kreek. Bekomend van de worstelpartij, braakte die een handvol wolhandskrabben uit. De snoeken jagen dan weer op de uitheemse indringers.", weet Staut.
De verscheidenheid aan vissen is volgens Marc Staut het bewijs dat de opgang van het visbestand in de Polders van Kruibeke zich doorzet en dat de visvriendelijke stuw als doorzwempoort van en naar de Polders werkt. (mb)