Gevaarlijk stormtij op komst

REGIO. De Schelde en haar zijrivieren krijgen donderdag en vrijdag te maken met gevaarlijk hoge waterpeilen. De weersvoorspellingen gaan uit van een stormtij: de combinatie van springtij en een noordwesterstorm op de Noordzee. Op advies van het Waterbouwkundig Laboratorium kondigt waterwegbeheerder Waterwegen en Zeekanaal NV (W&Z) van woensdag- tot vrijdagavond respectievelijk de alarmfase 'stormtij' en 'gevaarlijk stormtij' af. Een reeks van gecontroleerde overstromingsgebieden moet het overtollig rivierwater opvangen. Daarom zijn in onze regio de Polders van Kruibeke afgesloten voor het publiek. 

Twee keer per maand is er sprake van springtij. Als springtij samenvalt met een noordwesterstorm op de Noordzee, zorgt dat voor hoge waterstanden op de Schelde en haar zijrivieren, van Gent tot Lier. Op donderdag 12 en vrijdag 13 januari dreigt er zo’n stormtij. "De weerskaarten voorspellen vanaf vandaag een noordwesterstorm op de Noordzee, met windsnelheden tot 8 beaufort. Bovendien waaien er regenvlagen onze richting uit. Het stormfront op de Noordzee neemt vrijdag in hevigheid toe. Tegelijk verwachten we in heel Vlaanderen sneeuw- en regenbuien. In combinatie met het springtij zal dat er voor zorgen dat het water in het Scheldebekken zeker vrijdag gevaarlijk hoog kan komen te staan. Zo verwachten we dat in Antwerpen het waterpeil van de Schelde vrijdagmiddag boven 7 meter TAW uit zal stijgen. In Melle verwachten we hoge waterpeilen op de Ringvaart.", klinkt het bij Waterwegen en Zeekanaal (W&Z).  

Woensdagavond sluiten de waterkeringspoorten op de Antwerpse Scheldekaaien om wateroverlast in de stad te vermijden. Op donderdag en vrijdag geldt een parkeerverbod op de kaaien. Om haar inwoners op de hoogte te houden, voorziet de stad Antwerpen geregeld updates via haar infokanalen. Ook stroomafwaarts van Antwerpen zullen alle waterkeringspoorten langs de Schelde gesloten zijn. De keersluizen in Gent worden gesloten om de binnenstad te beschermen.

Sigmaplan

Verschillende overstromingsgebieden van het Sigmaplan zullen donderdagochtend of vrijdagnamiddag in werking treden. De gebieden vangen tijdelijk de verhoogde waterpeilen op en vermijden zo stroomopwaarts wateroverlast. Het gaat onder meer over de overstromingsgebieden Zennegat (Battel), Paardeweide (Berlare), Bergenmeersen (Wichelen), Wijmeers (Berlare en Wichelen) en de Polders van Kruibeke. 

De Polders van Kruibeke zijn met 600 hectare het grootste gecontroleerde overstromingsgebied van Vlaanderen. Bij een verhoogd Scheldepeil van 7 meter TAW zal het gebied zich vrijdagmiddag voor het eerst vullen. De Polders van Kruibeke, bij normale weersomstandigheden een toegankelijk natuurgebied waar veel gewandeld wordt, zijn volledig afgesloten tijdens het stormtij. Zolang de alarmfase duurt, zullen de dijken aan de rivierzijde van de Sigmagebieden afgesloten zijn voor recreanten. Langs die overloopdijken stromen verhoogde waterpeilen de overstromingsgebieden binnen. 

Varen is eveneens uitgesloten. Golven kunnen immers de dijken (extra) belasten. De veerdiensten Klein-Willebroek-Boom (Rupel), Schelle-Wintam (Rupel), Driegoten-Weert (Boven-Zeeschelde) en Sint-Amands-Moerzeke-Mariekerke (Schelde) zullen vrijdag vermoedelijk onderbroken zijn tussen 17.30 uur en 18 uur. De veerdiensten Hoboken-Kruibeke (Schelde) en Bazel-Hemiksem (Schelde) zijn vrijdag vermoedelijk vanaf 16 uur enkele uren niet operationeel.  

Het is nog afwachten hoe de windvelden zich in de loop van donderdag en vrijdag zullen ontwikkelen, om te kunnen voorspellen hoe hoog de waterstand vrijdagnamiddag uiteindelijk zal komen. Een evenaring of overschrijding van het peil van de Sinterklaasstorm van 6 december 2013 is niet uitgesloten. (mb)

info: waterinfo.be, kruibeke.be

 

Lees ook:

Infomarkt over sigmaproject in Durmevallei

WAASMUNSTER. Vanmiddag is er in Waasmunster een infomarkt over de sigmaprojecten in de regio, waaronder de onthaal- en ontsluitingsvisie Durmevallei en het Europese LIFE Sparc project. Er zal...

Veerdienst Bazel-Hemiksem weekendje buiten dienst

BAZEL. Komend weekend worden de vlotpontons aan de veersteigers in Bazel en Hemiksem vervangen. Daardoor is de veerdienst Bazel-Hemiksem het hele weekend niet beschikbaar. Maandag 25 juni 5 uur ‘s...

Zeelt en bittervoorn in Kruibeke

KRUIBEKE. Zaterdag 21 april was Wereldvismisgratiedag. Daags voordien gaven visserijbiologen een visdemo aan de stuw aan de Blauwe Gaanweg in Bazel. Onder meer enkele klassen van de...

Rivierpark Scheldevallei opgericht

KRUIBEKE/DENDERMONDE. Op de scheepswerven van Baasrode in Dendermonde is het oprichtingscharter van Rivierpark Scheldevallei ondertekend. Het rivierpark bestaat uit zes grote gebieden: de Polders...