Vrije tijd, veiligheid, natuur en milieu belangrijk voor kinderen en jongeren

SINT-NIKLAAS. De stad Sint-Niklaas bevroeg de voorbije weken 1.411 kinderen en 1.115 jongeren om inzicht te krijgen in hun leefwereld. Kinderen en jongeren uit 9 basisscholen, 10 secundaire scholen en in de bibliotheek werden aan de hand van verschillende methodieken bevraagd in het kader van het project ‘Baas in Sint-Niklaas’ dat kinderen en jongeren een stem in het beleid wil geven. 

Bijna 70 procent van de lagere schoolkinderen plaatst natuur en milieu voorop: meer groen, minder auto’s, een grote groene markt en betere lucht. De helft van de kinderen wil hulp voor wie het moeilijk heeft. Ook een goede thuis hebben scoorde hoog. Het thema ‘spelen en hobby’s’ eindigde op de derde plaats. 

Jongeren zetten in eerste plaats in op vrije tijd met chillplekken en meer evenementen voor jongeren. Veiligheid en bescherming scoren ook hoog. Jongeren voelen zich in Sint-Niklaas niet overal even veilig, zouden met meer mensen over hun problemen willen praten, voelen zich niet altijd geaccepteerd in de samenleving en kan Sint-Niklaas ook verkeersveiliger. Tot slot willen ook jongeren meer groen, gezellige pleinen en parken en minder auto’s in de stad. 

In een volgende fase wil de stad verder onderzoeken waarom kinderen en jongeren deze thema’s belangrijk vinden. (mb)

 

Lees ook:

Kinderen en jongeren baas in Sint-Niklaas

SINT-NIKLAAS. Sint-Niklaas heeft de aftrap gegeven voor de campagne ‘Baas in Sint-Niklaas’. Met die campagne gaat de stad op zoek naar de mening van kinderen en jongeren over het leven in de stad....