Minder inbraken en diefstallen dankzij buurtinformatienetwerken

BEVEREN/SINT-GILLIS-WAAS. De politie Waasland-Noord is tevreden over de werking van de buurtinformatienetwerken in Beveren en Sint-Gillis-Waas. Dat kregen de coördinatoren van de zeven eerst opgerichte buurtinformatienetwerken te horen tijdens een evaluatievergadering.  In de zones waar een BIN actief is daalde het aantal inbraken met 71 procent, de diefstallen uit/aan voertuigen met 39% en de fietsdiefstallen met 83%. Beveren telt 12 BIN’s en een Winkel Informatie Netwerk. Sint-Gillis-Waas heeft twee buurtinformatienetwerken.

"Het is duidelijk dat burgers en politie samen voor een veiligere woonomgeving kunnen zorgen", zegt korpschef Leo Mares. "In een tussentijdse evaluatie van het fenomeen diefstallen merken we op dat de dalende trend van de laatste jaren zich voorlopig doorzet."  

Voor dezelfde periode in 2017 kent het huidige jaar 2018 een daling van 21% in de inbraken in gebouwen (van 309 naar 243 feiten). De voertuigcriminaliteit kent een genuanceerd beeld. Enerzijds nemen de diefstallen van voertuigen (auto, motorfiets, bromfiets, …) toe van 16 naar 23 feiten, anderzijds dalen de diefstallen in/aan voertuigen (GPS, laptops, nummerplaten, …) van 88 naar 53 feiten (= -40%). Ook de aangegeven fietsdiefstallen nemen af met 41% (van 213 feiten in 2017 naar 125 feiten in 2018). "Een eenduidige verklaring voor de afname van het fenomeen diefstallen is moeilijk te bepalen, maar de 9 eerst opgerichte "Buurt Informatie Netwerken" in de politiezone2 lijken toch hun steentje te hebben bijgedragen", besluit korpschef Leo Mares. "De dalende trends zijn namelijk duidelijk zichtbaar, en soms opvallend sterker, binnen de BIN’s dan elders in de politiezone.  Zo dalen de inbraken in gebouwen dalen over alle BIN’s heen met 71% , de diefstallen uit/aan voertuigen met 39% en de fietsdiefstallen met 83%."

Momenteel telt Beveren 12 buurtinformatienetwerken en een WIN (Winkel Informatie Netwerk).  Sint-Gillis-Waas heeft twee buurtinformatienetwerken. De politie hoopt dat nog meer mensen een buurtinformatienetwerk zullen opstarten. "De buurtinformatienetwerken zijn immers een belangrijke schakel in onze strijd tegen woninginbraken: het is door hun waakzaamheid dat de politie de mogelijkheid heeft om efficiënt op zoek te gaan naar de daders", zegt korpschef Leo Mares. Inwoners die zelf een BIN willen opstarten kunnen met de politie contact opnemen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. (mb)

 

Lees ook:

Woensdag is Verkeersveilige Dag

REGIO. Voor de 23ste keer is 27 februari de verkeersveilige dag in de provincie Oost-Vlaanderen. De verkeersveilige dag is in het leven geroepen om de grote kettingbotsing van 27 februari 1996 op de...

Open Werf Storm-windpark Melsele

BEVEREN.  Windparkontwikkelaar Storm organiseert zondag een open werfdag op de werf van haar windmolenpark ten zuiden van de E34. Ter hoogte van de Melseledijk bouwt Storm drie windturbines met een...