Ruim 927.000 euro subsidie voor restauratie VTS-site

SINT-NIKLAAS. Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, Geert Bourgeois, heeft een erfgoedpremie van ruim 927.525 euro toegekend voor de restauratie van de VTS-site in Sint-Niklaas. Met het geld zullen het fabrieksgebouw, het scharniergebouw, het reftergebouw en de kapel gerestaureerd worden. De site van de voormalige Vrije Technische scholen (VTS) in Sint-Niklaas wordt herbestemd tot een stedelijke woonwijk met de naam ‘De Vakschool’. De gebouwen worden omgevormd tot sociale woningen en appartementen. Ook zullen er multifunctionele lokalen en atelier- en stockage ruimte voor de stadsschouwburg in worden ondergebracht. 

De schoolgebouwen staan al sinds 2008 leeg. Enkele lokalen worden sinds 2017 gebruikt door de muziekacademie. Tegen 2020 worden als sluitstuk drie nieuwe groene openbare pleinen ingericht. De volledige site zal dan toegankelijk zijn voor fietsers en voetgangers.

beschermde site

De VTS-site is sinds 2013 beschermd omwille van de hoge historische en sociaal-culturele waarde. De geschiedenis van de site startte minstens in de zeventiende eeuw. Eerst stonden er twee woningen die later in het bezit kwamen van vooraanstaande adellijke families Van Landeghem en de Lakethulle. In het begin van de negentiende eeuw verwierf de befaamde textielfamilie Janssens - de Belie de samengevoegde woningen en achterliggende gronden. Zij vormden de huizen met residentiële functie om tot een fraaie meester- en fabrikantenwoning. Op de binnenkoer richtten ze het textielbedrijf Janssens - De Decker op. De negentiende-eeuwse bedrijfsvleugel staat er vandaag nog. Na de verplaatsing van de bedrijfsactiviteiten naar de tweede vestiging bij het kasteel van Boonhem, verkocht de familie Janssens in 1907 het herenhuis en de katoenfabriek aan Mgr. Antonius Stillemans, bisschop van Gent. Als voorvechter van de ideeën van de Encycliek Rerum Novarum, pleitte hij voor de ontvoogding van en het recht op onderwijs voor de zogenaamde lagere sociale klasse. Gesteund door de lokale burgerij, richtte Mgr. Stillemans in 1908 de ‘Vak- en Ambachtschool St.-Antonius’ in het vroegere textielbedrijf op. De school bleef honderd jaar in gebruik. (mb)

 

Lees ook:

Beveren bouwt schuld verder af

BEVEREN.  Het gemeentebestuur van Beveren heeft de jaarrekening gepresenteerd. Daaruit blijkt dat de gemeente verder werkt aan de afbouw van de schulden.  In 2018 werd er voor 6 000 000 euro aan...

Moerbeke treedt toe tot Erfpunt

MOERBEKE. De gemeente Moerbeke is toegetreden tot de Raad van Bestuur van Erfpunt. Daar breidt het werkingsgebied van de Wase intergemeentelijke onroerenderfgoeddienst uit van zeven naar acht...