Hey Daar-kaart helpt jongeren aan kansenpas

SINT-NIKLAAS.  Het stadsbestuur lanceert deze week vanuit het Welzijnshuis de campagne ‘Hey Daar’. Daarmee wil de stad zoveel mogelijk jongeren die recht hebben op een kansenpas een kansenpas bezorgen. Zo’n 15 140 inwoners hebben recht op een kansenpas, waarvan 1 819 tussen 16 en 26 jaar. Een groot deel van de kansenpassen voor jongeren worden nooit afgehaald. Daar moet deze campagne verandering in brengen. 

De campagne richt zich in eerste instantie op jongeren tussen 16 en 21 jaar. Zij krijgen in de loop van deze maand een Hey Daar-kaart in de bus, waarmee ze in het Welzijnshuis hun kansenpas kunnen afhalen. Bij het afhalen van hun kansenpas krijgen ze ook een goodiebag met daarin onder meer een siniscoopticket, een ticket voor de schouwburg of een andere culturele voorstelling, een etentje in het sociaal restaurant De Variant, aangevuld met tal van infobrochures over de voordelen van een kansenpas voor jongeren. In een tweede fase komen alle jongeren tussen 22 en 26 jaar aan bod. 

voordelen

De kansenpas is een belangrijke hefboom tegen sociale uitsluiting, en laat die inwoners met een laag inkomen toe te participeren aan de samenleving en vrijetijdsbesteding in Sint-Niklaas. Houders van een kansenpas krijgen een fikse korting op inkomgelden, abonnementen, cursussen, en activiteiten van en in de stad. Ze kunnen in het Welzijnshuis terecht om goedkoop een vakantie te boeken of tickets aan voordelige prijs kopen voor concerten, een festival of een ander evenement.

Houders van een kansenpas kunnen in het welzijnshuis ook een attest vrijetijdsparticipatie krijgen. Wie zo’n attest heeft, betaalt slechts 20 procent van het lidmaatschap van een sport- jeugd- of cultuurvereniging. Er is ook een financiële tussenkomst voorzien van 80 procent voor het materiaal en de sportuitrusting aan een maximumbedrag van 80 euro.

Elke inwoner van Sint-Niklaas met een verhoogde tegemoetkoming bij de mutualiteit, heeft recht op een kansenpas. Ook mensen met een leefloon, mensen die in schuldbemiddeling zijn en mensen met een hoge schuldenlast hebben recht op die kansenpas.

Wie nog geen kansenpas heeft en denkt daar recht op te hebben, kan altijd terecht in het welzijnshuis van Sint-Niklaas. (mb), foto: sint-niklaas.be

 

Lees ook:

Sint-Niklaas coacht jongeren in ondernemerschap

SINT-NIKLAAS. Jongeren tussen 18 en 30 jaar krijgen de kans om met een persoonlijk begeleidingstraject hun eerste stappen in de ondernemerswereld te zetten. Hiervoor werkt de stad samen met het...

Nieuwe gedichten voor Poëziepad Puivelde

SINT-NIKLAAS. Twintig jaar na de realisatie van het poëziepad Puivelde zijn vier nieuwe gedichten van vier nieuwe, vrouwelijke dichters aan de route toegevoegd. Het gaat om gedichten van Jana Arns,...