Bezoek Oost-Vlaamse erfgoedsites tijdens Open Monumentendag

OOST-VLAANDEREN.  Wie graag eens een erfgoedlokatie buiten het Waasland bezoekt tijdens de Open Monumentendag kan kiezen voor onder andere re-enactment van de Eerste en Tweede Wereldoorlog in Velzeke, het duurzame leven van de monniken tijdens de Middeleeuwen in Ename of de scheepswerven van Baasrode bezoeken.

In het Archeocentrum Velzeke kan je vandaag en morgen terecht voor militair materiaal uit de  Eerste en Tweede Wereldoorlog. Op zondagnamiddag brengen stuntpiloten in de lucht boven het Archeocentrum hun ode aan de loopings van Adolphe Pégoud op de wereldtentoonstelling van 1913 in Gent. Daarnaast zijn er workshops met LegoMaster-archeoloog-luchtvaartfanaat David Vanhee om vliegtuigen in Lego (TM) te bouwen. De tentoonstelling ‘Over vliegen, vallen en… opgraven! Luchtvaartarcheologie in Vlaanderen’ is uitzonderlijk gratis te bezoeken. Info op archeocentrumvelzeke.be.

Tijdens Open Monumentendag is de erfgoedsite Ename gratis toegankelijk. Je komt er meer te weten over wat de monniken aten en je maakt er zelf zaadbommetjes, een insectenhotel en een kruidendrankje met Kruiden Claus. Met de re-enacters van De Liebaart en het Middeleeuws Collectief, en de muziek van duo Ultreya, waan je je in de middeleeuwen.  Ook voor kinderen is er heel wat te doen. Meer informatie is te vinden op pam-ename.be

Op de gratis toegankelijke scheepswerven van Baasrode loopt een tentoonstelling over het ‘jagen’ van schepen en de verschillende types van sleepschepen. Tot slot zijn de Oost-Vlaamse historische molens open voor het publiek: de watermolen Zwalmmolen in Munkzwalm en de windmolens Meuleken 't Dal in Zingem, de Windekemolen in Balegem, de Fauconniersmolen in Lede en de in 2020 gerestaureerde Roomanmolen in Sint-Gillis-Waas.

Het volledige programma is te vinden op oost-vlaanderen.be/openmonumentendag. (mb, foto: Provincie Oost-Vlaanderen)

 

Lees ook:

Open Monumentendag in het Waasland

REGIO. Dit weekend, op zondag 11 september, is het Open Monumentendag. De jaarlijkse hoogdag voor onroerend erfgoed in Vlaanderen staat dit keer in het teken van duurzaamheid. Er valt in het...