Zadelhoes als hulp tegen fietsdiefstal

Image
Het slot wordt bij voorkeur vastgemaakt aan een stevige voorziening.
SINT-NIKLAAS. De preventiecel van de politie heeft een nieuw initiatief genomen om fietsdiefstal tegen te gaan. Ze verdeelt deze zomer 900 kleurige zadelhoezen met preventieve boodschappen op die de bevolking moeten aanzetten de fiets goed en correct af te sluiten. De actie is donderdag 5 juni begonnen met het uitdelen van de zadelhoezen op de donderdagse markt en aan de fietsenstalling van de NMBS aan het station. Ook op de openbare fietsenverkoop van zaterdag 7 juni zullen ze worden aangeboden aan de eerste 150 kandidaat - kopers.

Een origineel cadeau dat bij de fietser toch wel een lichtje zal doen branden wnneer hij/zij de tweewieler ergens parkeert. Zo staat er o.a. op rijm te lezen: "Laat je fiets niet over aan zijn lot, gebruik een degelijk slot! Word niet verrast, leg je fietsframe aan het rek vast! Je fiets persoonlijk markeren door hem te laten graveren!"

Dat het geen overbodige acte is bewijzen de cijfers van de fietsdiefstallen die werden aangegeven de jongste jaren: in 2002: 738, in 2003: 865, in 2004: 673, in 2005: 553, in 2006: 603 en in 2007: 541.

Een actief fietsdiefstalpreventiebeleid is dus van groot belang om het aantal fietsdiefstallen terug te dringen. De preventiecel van de lokale politie wil met regelmatige sensibiliseringsacties de Sint-Niklase fietsers bewust maken van hun mogelijkheden om zelf te voorkomen dat hun tweewieler gestolen wordt.

De politie legt bij de beveiliging van fietsen ook enkele belangrijke klemtonen. Ze omschrijft wat nu eigenlijk een goed fietsslot is. Een goed fietsslot laat zich niet zomaar doorknippen of doorzagen. Om te weten welk slot geschikt is voor welk type fiets, kan je terecht op de webstek stichtingart.nl van de Nederlandse ART stichting. Fietssloten, die volgens deze stichting voldoende veilig zijn, krijgen een keurmerk, en staan opgesomd in een up-to-date overzichtslijst. De verschillende beveiligingsniveaus worden aangeduid met een sterrensysteem, hoe meer sterren, hoe hoger de beveiligingswaarde.

Een degelijk slot voorkomt in vele gevallen fietsdiefstal. Maar het moet ook correct worden afgesloten. Het slot wordt wel bij voorkeur vastgemaakt aan een diefstalbestendig fietsenrek of anders aan een voldoende stevige voorziening. De publieke fietsinfrastructuur in het stadscentrum is voorzien van stickers waarop gedemonstreerd wordt hoe je best je rijwiel vastlegt.

 

Ook het graveren van de fiets is belangrijk. Een gegraveerde fiets komt sneller terug bij eigenaar: in Sint-Niklaas kan men zijn fiets ook gratis met het rijksregisternummer, dat is een unieke combinatie van 11 cijfers op ID of SISkaart dat begint met de inversie van de geboortedatum, laten graveren door de stedelijke mobiliteitscel. Data en plaats van de graveersessies worden ruim vooraf aangekondigd op sint-niklaas.be. Een gegraveerde fiets is een herkenbare fiets. Hoewel een gravure op zich geen garantie biedt tegen diefstal, vergroot deze wel aanzienlijk de kans dat uw fiets kan worden opgespoord en terugbezorgd. Op voorwaarde natuurlijk dat de diefstal in de eerste plaats aangegeven is én het gestolen voertuig ook goed beschreven werd. De politie vindt immers jaarlijks heel wat fietsen terug die ze jammer genoeg niet terecht kan brengen omdat er geen aangifte werd gedaan.

De aangifte van een fietsdiefstal kan nu ook on line: niemand hoeft nog naar het politiekantoor te komen voor de aangifte van fietsdiefstal. Men kan de feiten meteen doorgeven via police-on-web.be. Hoe beter de eigenaar zijn fiets kent en kan beschrijven, hoe gemakkelijker de politie de fiets kan terug bezorgen aan de juiste eigenaar. Een fietspas is hierbij ongetwijfeld een nuttig hulpmiddel

Tot slot nog een reeks vragen die de politie zomaar meegeeft en waar ieder voor zichzelf maar moet uitmaken of het gebeurt.
•  Fiets steeds op slot, ook al is het maar voor even?
•  Welk slot gebruikt u?
•  Is het slot niet door te knippen/zagen?
•  Laat u nooit iets achter in fietstassen of op bagagedrager?
•  Neemt u gewoonlijk alle toebehoren (fietspomp, afneembare verlichting, fietscomputer,...) mee?
•  Met welk nummer werd uw fiets gegraveerd?
•  Heeft u een fietspas?
•  Legt u de fiets tegelijk met frame en wiel vast aan een vast object?
•  Wat betekent het ART-keurmerk? (Rolf Duchamps)

 

Lees ook:

De politie van Sint-Niklaas deelt opnieuw zadelhoezen uit als diefstalpreventie.SINT-NIKLAAS. Wie vandaag met de fiets naar de treinstations van Nieuwkerken, Sinaai en Belsele fietst, mag zich aan...

SINT-NIKLAAS. De preventiecel van de Sint-Niklase politie deelt vandaag opnieuw zadelhoezen uit. De kleurige hoezen zijn bedrukt met een boodschappen die de fietser moeten aanzetten tot het goed en...