Winkel Informatie Netwerk moet aangemoedigd worden

Image
Dit bord in de Ciamberlanidreef wijst er op dat het WIN in Beveren werd toegepast.
BEVEREN. In de gemeenteraad werd nog eens gewezen op het belang van een Winkel Informatie Netwerk of gewoon WIN genoemd. Sinds enkele jaren is in het centrum van Beveren een WIN actief. Het alarmeert aangesloten handelaars via de politie over verdachte feiten of personen. Hierdoor wordt de veiligheid en de pakkans bij een misdrijf of bij een poging tot, verhoogd.

 

Handelaars die binnen het gebied vallen waar men verplicht is de handelaarsbelasting te betalen zijn gratis aangesloten omdat de bijdrage vervat zit in de belasting. Handelaars die niet (meer) tot de zone van de handelaarsvereniging behoren dienen 25 euro (exclusief BTW) te betalen voor de werkingskosten. Buiten de belastingszone is momenteel slechts één handelaar aangesloten op het WIN. En dat is weinig!

 

De handelaarsvereniging betaalt ongeveer 3000 euro aan jaarlijkse telecommunicatiekosten voor het systeem. De politie beoordeelt de meldingen. In totaal zijn er 135 handelaars van de 215 in het centrum van de deelgemeente Beveren aangesloten. Dit cijfer is stabiel sinds de oprichting.

 

Op de gemeenteraad vroeg Bruno Stevenheydens (Vl.B)aan de bevoegde schepen Heidi Beck naar de evaluatie van de werking van het Winkel Informatie Netwerk. Ze deelde mee dat de gemeente dit project als zeer positief evalueert. Een minpunt is de stopzetting van de huidige werking van het WIN-project sinds 1 juni en dat omdat de werking van de nationale vzw Buurtinformatienetwerk werd stopgezet. Maar hiervoor zou zeer binnenkort een oplossing gevonden worden.

 

Stevenheydens: "Het Vlaams Belang heeft de oprichting van Buurt Informatie Netwerken (BIN’s) en een specifiek netwerk voor handelaars steeds toegejuicht. Bepaalde criminaliteitsfenomenen worden effectief bestreden via goede communicatie. Belangrijk minpunt is het feit dat slechts iets meer dan de helft van de handelaars in het centrum aangesloten zijn op het WIN."

 

De mogelijkheid om alle handelaars te doen meewerken is vomlgens Stevenheydens het wegnemen van de aansluitingskostprijs en het motiveren tot meewerken. Veiligheid is een basisrecht. De gemeente Beveren investeert reeds veel in veiligheid en dat is door het Vlaams Belang steeds ondersteunt. Nieuwe initiatieven worden regelmatig aangekaart.  "Concreet stelt onze partij voor dat het gemeentebestuur alle kosten voor dit project draagt zodat zowel de middenstandsorganisatie als de handelaars buiten de handelaarsbelastingszone deze kost niet meer moeten dragen. Het overnemen van de kostprijs door de gemeente zal tot gevolg hebben dat meer handelaars zich zullen aansluiten! Nadien kan men de werking uitbreiden naar de handelaars in de deelgemeenten.", zegt Stevenheydens. (Rolf Duchamps)

 

Lees ook:

BEVEREN. De Gaverlandwijk heeft zijn eigen buurtinformatienetwerk (BIN). Het charter daarvoor is vrijdag ondertekend. Een buurtinformatienetwerk is een gestructureerde samenwerking tussen burgers en...