Geen ballonnen, toch veel volk op ballonmeeting zondag

Image
Team Madness gaf ook aan de kleinste bezoekers mogelijkheden om deel te nemen. Hier wordt het boomstam(metje)werpen aangeleerd.
ZWIJNDRECHT. Een ballonmeeting organiseren houdt altijd risico’s want het opstijgen van heteluchtballons is afhankelijk van het weer. Zondag was er vrij veel wind en opnieuw moest besloten worden dat de ballonvaarders hun materiaal niet moesten uitpakken. Jammer, want het zou een orgelpunt geweest zijn op een schitterende zondagnamiddag. In de loop van de namiddag was er bijzonder veel volk aan Westpoort.

 

Er werd ook heel veel randanimatie aangeboden. Belangrijk daarbij was de verscheidenheid zodat er voor elke bezoeker wel iets was dat fel in de smaak viel. Een topper werd weer, net als vorig jaar, de organisatie van de Highland Games door het team Madness uit Zwijndrecht.

 

Madness is een vrij jonge vereniging want pas in 2000 werd besloten ook in de Wase regio de Schotse Highlangames te laten herleven. Het hoort perfect bij de wereld van de Schotlandliefhebbers in België. Op het ballonterrein hebben de mannen van Madness de spelen georganiseerd voor iedereen. Spectaculair was wel het ‘boomstamwerpen” waarbij de kandidaat na een aanloop met de boomstam plots stopt en dan de stam omhoog werpt. Deze moet echt kantelen anders is de worp ongeldig. Verder was er ook het steenwerpen (Putting The Stone), het verwerpen met een gewicht aan een ketting met handvat.

 

Image
De Schotse Highlandgames kenden weer een grandioos succes. Nieuw was het tonheffen. Het ging er om de 50 kg zo lang mogelijk van de grond te houden.
 


Veel succes kende ook het Koffertjes dragen (Farmers Walk). Dat was om het langst stappen met in iedere hand een koffertje voor een gewicht van 50 kg of 67 kg dat kon verzwaard worden tot 83 kg. Ook het nieuwe game, het ‘Tonheffen’ bleek razend populair te zijn bij de toeschouwers. Tussen twee staanders werden twee eiken vaten van 50 kg omhoog getrokken en de speler moest die zo lang mogelijk van de grond houden. Wie dat over de minuut kon volhouden, was al bij de betere. Tenslotte behoorde ook het touwtrekken bij de aangename spelen, niet alleen om er zelf aan deel te nemen maar ook om er naar te kijken.

 

Image
Maria Gijselinck uit Burcht stapte rond met haar harmonica.
Muzikaal werd de ballonmeting ook opgeluisterd door de Fanfare van Doel die op een verbluffende manier de sfeer hoog hield door aan meerdere standen te gaan spelen. De dans-en percussieschool Baobab gaf een paar workshops olm de wereld van percussie te laten ontdekken. Maar ook de Afrikaanse dans Body-Jam en Jump behoren bij de opleiding.  Met de harmonicaspeelster Maria Gijselinck uit Burcht werd ook nog eens onderstreept dat het voor de randanimatie  echt kan met mensen uit eigen gemeente. Ook het schitterend optreden van de covergroep Whispering Wind en de rock-‘n-rollband Comfused Summer waren daar een bewijs van.

 

Image
Twee dagen werd door Percussieschool Baobab een demonstratie gegeven én een workshop georganiseerd over djembé. Jong en oud kon deelnemen.
Bijzonder aangenaam was het optreden van de volksdansgroep ’t Veerke uit Burcht. Reeds op 20 december 1978 werd hij nieuw lid van de Vlaamse VolksKunstBeweging. 't Veerke werd opgericht vanuit het CMBV. De naam verwijst naar de vroegere Schelde-overzetdienst ''t veir' of 'het veer' tussen de Burchtse kaai en Antwerpen-Zuid. Als dansleider werd toen Marc Goossenaerts van VVKB De Kegelaar uit Wilrijk aangetrokken. Na enige tijd koos die volledig voor de nieuwe groep. Ze schaften zich een eenvoudige groepskledij aan en toen voelden ze zich klaar om een eigen volksdansbal te organiseren, naar voorbeeld van de vele andere groepen die de gouw Antwerpen rijk is. Het jaarlijks bal vindt nog steeds plaats begin maart. Begin 1984 werd geopteerd voor een echte Vlaamse kledij, gebaseerd op de streekdracht van omstreeks de eeuwwisseling. Er werd deelgenomen aan de jaarlijkse Europeade voor Europese Volkscultuur, in Rennes, Bretagne.

 

Image
't Veerke


Na Rennes stond Turijn (Piemonte, Italië) op het programma. 't Veerke werd uitgenodigd door Jovolka uit Kapellen om de reis samen te maken, wat meteen de basis werd voor een goede vriendschap tussen de twee groepen.
De volksdansgroep won aan kwaliteit, maar het ledenaantal liep sterk terug. Er was heel wat minder interesse voor volksdans.Toch besloten de twee oudste leden van de groep, Koen Van Hout en Marcella Janssens eind 1986, de toekomst een handje toe te steken. Zij organiseerden een heuse volksdansinstuif waarop slechts 5 kinderen opdaagden.


Toen zij op 1 mei 1987 echter huwden, dansten er een 20-tal kinderen voor hen. Nu telt de groep een 50-tal leden, onderverdeeld in vier groepen. Administratieve zetel Volkskunstgroep 't Veerke vzw p.a. Koen Van Hout Verbindingstraat Burcht en het  secretariaat is  p.a. Machteld Heyrman Sint-Gillis-Waas.

 

Image
Drie Beverse reuzen op bezoek in Zwijndrecht: vlnr Het Melkboerinnetje Kallo, Lodde de Garnalenleurster Kieldrecht en de Roste Brigand Haasdonk.

 

Vermelden we ook nog dat drie Beverse reuzen de namiddag verder kleurden met een rondgang .

Image
In Carrosserie Cryns toonde modelbouwclub K.MYCA telegeleide vrachtwagens, kranen en bulldozers. De vereniging heeft ook afdelingen die modelbouw doen van vliegtuigen, helicopters e.a. Twee dagen kreeg K.MYCA heel wat belangstelling.
Het waren het Melkboerinnetje Kallo, de Roste Brigand Haasdonk en Lodde de Garnalenleurster uit Kieldrecht.


De aanwezigheidtombola waarbij het gemeentebestuur elke dag een ballonvlucht schonk, bracht een vlucht aan voor Peter Vos uit Burcht en op zondag was het voor een dame uit Rijkevorsel. Voor twee kinderen die hadden deelgenomen aan de kleurwedstrijd had Vonkel & Co uit de Statiestraat, gezorgd dat zij een heliumballon-geschenkenmand in ontvangst mochten nemen.(Rolf Duchamps)

 

Lees ook:

ZWIJNDRECHT. De kans is zeer groot dat er dan toch nog een ballonmeeting komt in Zwijndrecht in 2009. De gemeente die het vijf jaar lang als een visitekaartje kon gebruiken, heeft wel vrij...

Dit is de Smurf die in zowat gans Europa de show zal stelen. De letters TVP 1 verwijzen naar de Poolse Televisie want een week voordien was de smurfzeppelin in Warschau.ZWIJNDRECHT. De 5de editie...

dit is de blikvanger: de SmurfzeppelinZWIJNDRECHT. Het gemeentebestuur heeft uit de samenwerking met ballonvaarder Mark Verhelst reeds bijzonder veel successen geput bij de viering van het Feest van...