September 2008 wordt eerste 'Maand van het Platteland'

Image
De Maand van het Platteland wil meer aandacht voor de schoonheid van onze dorpen.
WAASLAND. Begin juli stelde Kris Peeters, Vlaams minister bevoegd voor plattelandsbeleid, de programmabrochure en de TV-spot in het kader van 'de Maand van het Platteland' voor. De brochure omvat een 200-tal activiteiten over gans Vlaanderen die kunnen bezocht worden tijdens de maand september. Ook het Waasland is daarbij opvallend aanwezig. Er zal op Eén een TV-spot lopen die de 'Maand van het Platteland' extra in de kijker zal zetten.

 

In 2004 werd het plattelandsbeleid dan ook voor het eerst als zelfstandige bevoegdheid toegewezen aan een minister en werd het Vlaamse platteland een belangrijk aandachtspunt binnen de Vlaamse Regering. Vandaag heeft deze verhoogde aandacht reeds zijn vruchten afgeworpen en is er een dynamisch platteland ontstaan, waar het aangenaam is om te wonen, te werken en te ontspannen. Om Vlaanderen te laten kennismaken met de resultaten van het beleid van de voorbije 4 jaar alsook met de activiteiten die tal van verenigingen en organisaties op het platteland organiseren, heeft minister Peeters september uitgeroepen tot de Maand van het Platteland. Met dit nieuwe initiatief wil hij duiden op de dynamiek die er op het platteland aanwezig is.

 

Image
ingang Wissekerke Bazel
Ook het Oost-Vlaamse provinciebestuur zet zich volkopen achter het initiatief. Het platteland wordt gedragen door de land-en tuinbouw maar heeft ook nog functies als woon- en werkgebied, recreatieve ruimte en natuurgebied. Er is ook een plattelandsbeleidsplan waarin gestreefd wordt om te zorgen dat het er goed om wonen is, te werken en de vrije tijd door te brengen. Maar ook te zorgen voor milieu en landschap.
Alexander vercamer, gedeputeerde voor deze aangelegenheid voegt er nog aan toe: "Ook de land- en tuinbouwsector zelf lever heel wat inspanningen waar mens en natuur van profiteren. Denk maar aan de geïntegreerde vestiging van bedrijfsgebouwen en enthousiaste deelname van de land- en tuinbouwers aan projecten voor waterzuivering, natuurinrichting en -ontwikkeling, plattelandsontwikkeling en -educatie. Het resultaat van al die inspanningen kunt u bewonderen tijdens de eerste Maand van het Platteland."

 

Image
plattelandsfeer in Kruibeke
De Maand van het Platteland is een evenement dat zich richt tot het grote publiek. Daarom is er ook voor gekozen om de Maand van het Platteland bekend te maken via een boodschap van algemeen nut bij de publieke omroep op Eén. Deze TV-spot loopt vanaf 26 augustus tot eind september. "Het laatste decennium is het Vlaamse platteland meer en meer geëvolueerd van een eerder traditionele agrarische gemeenschap naar een platteland waar meerdere spelers hun plaats hebben. De Vlamingen ontdekten de mooie landschappen en het platteland werd voor velen een aangename omgeving voor vestiging, ontspanning en recreatie", aldus gedeputeerde Alexander Vercamer.

 

Begin februari heeft minister Peeters iedereen die een activiteit organiseert op het Vlaamse platteland tijdens september, opgeroepen om deze activiteit in te dienen via een website. Heel wat organisaties, verenigingen en overheden zijn ingegaan op deze vraag zodat in totaal een 200-tal activiteiten tijdens september hun deuren openstellen voor het grote publiek. Het resultaat is een rijk en gevarieerd aanbod aan activiteiten verdeeld over de 5 Vlaamse provincies, gaande van wandel- en fietstochten, bezoeken aan hoeves en markten, workshops allerhande. Het aanbod bestaat dus uit sociaal, cultureel en economisch gerichte plattelandsactiviteiten.

 

De programmabrochure is vanaf 21 juli beschikbaar in alle Vlaamse gemeentehuizen, bibliotheken en provinciale informatiepunten. Extra exemplaren kunnen ook opgevraagd worden via het gratis nummer 1700 of bij de Vlaamse Landmaatschappij. Een overzicht van de activiteiten zal ook terug te vinden zijn op de website maandvanhetplatteland.be. Met behulp van een zoekfunctie kan op locatie, thema, datum, … gezocht worden. De digitale brochure staat eveneens op de website.

 

Oost-Vlaanderen


Image
plattelandsfeer in Kruibeke
De coördinatie van de Oost-Vlaamse activiteiten is in handen van het provinciebestuur Oost-Vlaanderen, dienst Landbouw en Platteland en de Provinciale Landbouwkamer voor Oost-Vlaanderen. Tot nu toe worden in Oost-Vlaanderen een 60-tal activiteiten door diverse gemeentebesturen, bedrijven en verenigingen georganiseerd. Het aanbod is heel divers en gaat van inspannen over vorming en informatie tot ontspannen.


Heel wat bedrijven stellen hun deuren open en overal in de provincie worden wandel- en fietstochten georganiseerd. Een greep uit het aanbod: informatie over en verkoop van bloemen en planten, proeven van streekproducten, inhuldigingen van personen of kunstwerken, tentoonstellingen, stoeten en optochten, markten, feesten en optredens, demonstraties en informatiemomenten, ontmoetingsdagen, ...


Het Waasland heeft eveneens een aandeel in die activiteiten.
zaterdag 6 september
Evenement Bazel 1587
Bewonder de pittoreske dorpskern en geniet van het feestprogramma. Een streekeigen hapje en drankje zijn te vinden op een echte boerenmarkt of aan de Langste Toog, vanaf 10 uur.
Om 14.30 uur start de middeleeuwse boerenwagenstoet met zwaarddansers, volksdansers, vendel- en wimpelzwaaiers, onder muzikale begeleiding van de harmonie. Om 20 uur stelt de kerk haar eigen geschiedenis tentoon en wordt de bijbehorende publicatie voorgesteld.
Locatie: Centrum Bazel, Kruibeke. Uur: vanaf 10 uur. Partners: Werkgroep Onwaarschijnlijke Gebeurtenissen vzw, Landelijke Gilde Bazel, Ghesellen van Sint-Pieter, tal van andere verenigingen van Bazel en Steendorp.

 

zaterdag 13 september
Kinderevenement Bazel. Spelnamiddag
Leuke namiddag voor kinderen met uitbeelding van sprookjes, een zoektocht in het bos en plezante leerrijke opdrachten op en over het platteland. Fruit, koekjes en peperkoekenhuisje voor iedereen. Locatie: Kasteelpark Wissekerke, Koningin Astridplein 17, Bazel.Inschrijving: vooraf noodzakelijk


zondag 14 september
31ste 8-Dorpentocht Beveren in Vrasene
Aangename wandeltocht langs rustige wandelwegen en door velden en polders. Er zijn wandelingen uitgestippeld van 7 tot 42 km. Afhankelijk van de gekozen afstand komt u langs
verschillende bezienswaardigheden.
Contact: W.S.V. Sportraad Beveren Alfons Firlefyn, tel. 03 775 50 58
Locatie: Kantine KFC Vrasene, Smisstraat, Vrasene. Uur: 7u30 tot 15u. Prijs: 1,5 euro, federatieleden: 1 euro. Partners: Gemeente Beveren en Toerisme Waasland

 

zondag 14 september
Land- en Tuinbouwmarkt Temse.
Dit jaar wordt voor de zevende maal de jaarlijkse boer- en tuindermarkt georganiseerd. Dat initiatief heeft tot doellandbouw te promoten en bekend te maken bij het grote publiek. Jaarlijks zijn er ongeveer 2000 bezoekers. U kunt er aan verschillende kraampjes landbouwproducten (groenten, fruit, aardappelen, eieren, schapenmelk en -producten,honingproducten ...) proeven en kopen. De standhouders geven uitleg over hun producten en over het groei- of kweekproces. Daarnaast kunt u een bezoekje brengen aan de stallen of de menwedstrijd volgen. Voor de kinderen worden tal van gratis activiteiten georganiseerd.
Contact: Landbouwoverleg Carine Van Kerkhove, tel. 03 710 12 32 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Locatie: Vleeshoeve, Hollebeek 61, Uur: 12 tot 19u. Partners: Gemeentebestuur Temse + diverse sponsors


dinsdag 16 september
Op stap met een landbouwgids in Bazel
Deze landbouwgids laat u kennismaken met de Bazelse potpolder. Na de ontvangst met een drankje start een diamontage over de potpolder. De wandeling door het gebied maakt duidelijk dat landbouw en natuur hand in hand gaan in dit mooie landschap. Na het middagmaal volgt een bezoek aan Bazel. Tijdens de wandeling ‘Landbouw ontgroeit het dorp’ neemt de landbouwgids u mee in het verhaal van het verleden en heden van de Bazelse landbouw. De dag sluit u af met een kleine versnapering. Groepen moeten zelf voor busvervoer zorgen. Er kunnen maximaal 40 personen deelnemen.
Contact: KVLV vzw Servicepunt-Agra Katia Vangoidtsenhoven, tel. 016 24 39 54
Locatie: Kerk van Bazel-Kruibeke. Uur: 9.30 tot 17u Inschrijving: vooraf noodzakelijk.
Prijs: 29 euro (drank bij aankomst, lunch, kleine versnapering en gids inbegrepen, drank bij lunch.

 

zaterdag 27 september
De boerenmarkt van Sinaai: lekker dichtbij!
Sinds begin jaren 80 wordt elke zaterdagnamiddag op de Dries in Sinaai een boerenmarkt georganiseerd, waar landbouwers hun eigen producten rechtstreeks aan de verbruikers verkopen. De producten zijn grotendeels afkomstig van en verwerkt op het eigen bedrijf. De boerenmarktformule maakt duurzame landbouw in zelfstandige gezinsbedrijven leefbaar, door de korteketenafzet van boer tot bord lokaal te organiseren. Rechtstreekse verkoop is economisch voordelig voor boer én consument.


Het stadsbestuur van Sint-Niklaas promoot de boerenmarkt onder het motto Lekker dichtbij. Op zaterdag 27 september kunnen bezoekers op de boerenmarkt allerlei streekeigen land- en tuinbouwproducten proeven. Er wordt ook in randanimatie voorzien. Voorafgaand aan de boerenmarkt is er op dezelfde locatie de jaarmarkt, waarbij warmbloed-, labeurpaarden en pony’s worden getoond en gekeurd.
Contact: Stadsbestuur Sint-Niklaas, Filip Brokken, tel. 03 760 92 01
Locatie: Dries, Sinaai. Uur: 13 tot 16u Partners: Europa (Europees Landbouwfonds voor
Plattelandsontwikkeling), het Vlaamse Gewest en het provinciebestuur Oost-Vlaanderen, in het kader van het plattelandsproject PDPO II OVL2007 06 (Rolf Duchamps)

 

Lees ook:

WAASLAND. De Waaslanders die zich op het vlak van de kunst begeven kunnen in het kader van de 'Maand van het Platteland', september 2008, deelnemen aan de wedstrijd...

WAASLAND. Om iedereen met het dynamisch platteland te laten kennismaken, heeft Vlaams minister-president Kris Peeters september 2008 uitgeroepen tot de 'Maand van het Platteland'. Het is de...