40 jaar beiaard in Burcht

Image
De beiaard van Burcht aan het Kerkplein, in de schaduw van de Sint-Martinuskerk, werd in 1968 gebouwd.
ZWIJNDRECHT/BURCHT. De plaatselijke bevolking is het al zo gewoon dat ze geen acht meer slaan op de aanwezigheid van een beiaard in de gemeente. Het is dit jaar precies 40 jaar geleden dat hij werd ingehuldigd, om precies te zijn op 22 september. Dat is uiteraard een gelegenheid om toch eens terug te gaan in de tijd en meteen ook een jubileumconcert te organiseren. Op zaterdag  20 september om 20u wordt in de Sint-Martinuskerk dan ook een uniek concert aangeboden.

 

De idee van een beiaard voor Burcht groeide al vijftig jaar geleden toen op de Wereldtentoonstelling aan het Nederlands paviljoen een rijdende beiaard een topattractie bleek te zijn. Albert Minnebo, de vader van huidig burgemeester Willy Minnebo, was toen gemeenteraadslid en hij stelde voor om ook voor Burcht zoiets op te zetten. De toenmalige burgemeester Paul van Goethem vond dat eigenlijk geen verkeerd idee maar het duurde toch tot in 1968 dat er iets concreets verscheen in de schaduw van de kerk. Een beiaard met 37 klokken kon worden ingespeeld.

 

De Burchtse beiaard bezit klokken die gegoten werden door Petit & Fritsen en ze wegen 1808 kg. In

Image
In de beiaard hangen 37 klokken gegoten door Petit & Fritsen en ze wegen in totaal 1808 kg.
de Antwerpse Kathedraal hangen 49 klokken en die zorgen voor een gewicht van 27. 649 kg. In de Wase regio zijn er ook nog beiaarden in Temse in het gemeentehuis waar 23 klokken hangen met een gewicht  van 684 kg, in Sint-Niklaas op het Stadhuis met 49 klokken en een gewicht van 5.200 kg en in Lokeren in de Sint-Laurentiuskerk bevinden zich 49 beiaardklokken die in totaal 16.790 kg wegen.

Petit & Fritsen waren erg bekende klokkengieters en klokken van hen hangen ook in de beiaarden van Peer, Tienen, Oudenaarde, Nederbrakel, Mespelare, Menen, Mechelen (O.-L.-Vrouw-over-de-Dijlekerk), Ieper, Herentals, Damme, Genk en Antwerpen-Kiel.

 

En dat is nu 40 jaar geleden. Een feestprogramma ligt voor en op de cultuurdienst spreken ze van een wereldpremière  van een compositie die speciaal voor deze gelegenheid werd geschreven. Een stuk voor beiaard, koor en brassband moet zorgen voor een onvergetelijke avond.


Image
De dirigent van Brassband Burgipja uit Burcht, Jan Rypens (32). Drie seizoenen lang was Jan verbonden aan de musical-afdeling van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen als dirigent en trombonist. Verder verleende hij reeds aan de meeste Vlaamse orkesten zijn professionele medewerking als free-lance trombonist. Hij dirigeert nu de Brassband van Burcht.
Het is de vaste beiaardier voor Burcht, Ludo Van den Bos, die de feestelijkheden solo zal openen met enkele beiaardstukken. Ludo, 55 jaar is sedert 1993 beiaardier. Het koor VocAmuze zal liederen zingen die ook wat te maken hebben met klokken. VocAmuze is de nieuwe naam voor het Gemengd Sint-Ceciliakoor uit Burcht. Een pittig detail is wel dat het koor is in zijn huidige gemengde vorm, is ontstaan in 1967 uit het toenmalige plaatselijke mannenkoor en dat is de tijd dat de opbouw van de beiaard op tafel kwam.

 

En dan is er nog de brassband Burgipja uit Burcht die de uitdaging aan gaat om zich te profileren tussen beiaard én koor. Dirigent is Jan Rypens en sedert begin 2008 zijn ze een nieuwe weg op gegaan.

Dan komt Geert D’Hollander aan het beiaardklavier te zitten en daarmee is één van de grootste beiaardiers van het ogenblik aan het werk. Hij bespeelt de beiaard van de Kathedraal in Antwerpen en is ook beiaardier te Sint-Niklaas, Gent, Lier en Borgerhout. Hij is het die speciaal voor de gemeente  een feestelijke dans componeerde met ‘Hymenaios’. Een compositie voor Beiaard, koor en brassband. Nooit eerder vertoond. De wereldpremière in Burcht.

En er is meer want met de hulp van een camera en allerhande moderne apparatuur, zal de openluchtbeiaard binnen in de kerk gebracht worden. De presentatie zit in de stem van Walther Verhulst.

 

Het jubileumconcert is echter niet gratis. Kaarten kosten 5 euro in voorverkoop en 7,5 euro aan de kassa. Ze zijn te bekomen in OC ’t Waaigat Burcht en aan de Vrijetijdsbalie in het AC aan het Binnenplein (Tel.: 03.250.49.65) (ROLF DUCHAMPS)

 

Lees ook:

Beiaardier Ludo Van den Bos voor de Burchtse beiaard.BURCHT. In Burcht werd het 40-jarig bestaan van beiaard gevierd. De vaste beiaardier Ludo Van den Bos stond daarbij centraal en mocht...