40 Jaar beiaard in Burcht gevierd

Image
Beiaardier Ludo Van den Bos voor de Burchtse beiaard.
BURCHT. In Burcht werd het 40-jarig bestaan van beiaard gevierd. De vaste beiaardier Ludo Van den Bos stond daarbij centraal en mocht de  feestelijkheden openen met enkele solostukjes. Daarna volgde nog een concert met Geert D’Hollander, het koor VocAmuze en de brassband Burgipja.

 

"Hopelijk is dit concert de aanzet tot meer", zegt beiaardier Ludo Van den Bos, "Vroeger werden regelmatig concerten georganiseerd. Onder meer Helmut Lotti en Koen Crucke hebben nog op beiaardmuziek gezongen. Nu is er slechts 1 optreden meer per jaar en dat is op 11 november. De beiaard speelt wel nog elke dag maar dit zijn geautomatiseerde deuntjes."

 

Image
De beiaardier aan het klavier.
Van den Bos is de vaste beiaardier in Burcht sinds begin jaren negentig. "Ik speel hier ontzettend graag want deze beiaard is uniek in Vlaanderen. In andere beiaarden zie je de beiaardier nooit zitten. Hier zit hij echter in een soort glazen kooi onder de klokken. Het is ongelooflijk plezant dat je het publiek ook kan zien waarvoor je speelt."

 

Ook de kwaliteit van de klokken is volgens Van den Bos zeer goed. "Het geluid is licht van klank maar je kan de beiaard wel tot ver in de omtrek horen. In 2003 is alles nog grondig gerenoveerd en werd ook een nieuw klavier geplaatst. Het zou daarom zonde zijn moest er niet wat meer gespeeld worden." (r.d.)

 

Lees ook:

De beiaard van Burcht aan het Kerkplein, in de schaduw van de Sint-Martinuskerk, werd in 1968 gebouwd.ZWIJNDRECHT/BURCHT. De plaatselijke bevolking is het al zo gewoon dat ze geen acht meer slaan op...