Kunstenaar Fred Bervoets weer thuis

Image
Fred Bervoets te gast op de ‘Bervoetsverdieping’ van het AC bij burgemeester Willy Minnebo.
ZWIJNDRECHT/BURCHT. In Zwijndrecht en Burcht wordt van zaterdag 27 tot zondag 26 oktober op 4 locaties tegelijk, een tentoonstelling gehouden van de werken van Fred Bervoets, één van de belangrijkste nog levende kunstenaars in ons land. De expo kreeg de titel 'Bervoets’Burchtse Jaren'. Omdat hij van Burcht afkomstig is en er dus ook een groot deel van zijn leven doorbracht, heeft hij uiteraard zijn dorp in heel wat tekeningen, etsen of schilderijen een plaats gegeven. Fred is trouwens ereburger van Zwijndrecht-Burcht. In het Administratief Centrum is er thans de 'Fred Bervoetsverdieping' waar meerdere werken van hem te zien zijn.

 

In 2007 werd hij 65 want hij is in Burcht geboren op 12 mei 1942. Hij werd pntvangen op het stadhuis van Antwerên om maar te zeggen dat de kunstenaar in de stad een groot iemand is. Hij studeerde aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten  en het Nationaal Hoger Instituut van Antwerpen. van 1957 tot 1966. Een overzicht geven van al zijn tentoonstellingen in binnen- en

Image
Fred Bervoets aan het werk.
buitenland is in dit artikel niet te doen. Meest konden zijn werken wel bewonderd worden in 'De Zwarte Panter' in de Antwerpse Hoogstraat, de Galerij waar hij bij Adriaan Reamdonck ook 'thuis' is. In 1984 stelde hij zijn werk ook al tentoon in de Zwijndrechtse bibliotheek. In 1988 was hij in Burcht in ’t Fakkeltje in de Kazernestraat met de expo “Fred Bervoets thuis”. In 1993 waren zijn werken te zien in O.C. ’t Waaigat ter gelegenheid van de officiële opening van het centrum. Daar keerde hij ook in 2001 nog eens terug.


Toen in oktober 2002 het Administratief Centrum opende, werd er weer een tentoonstelling van Fred Bervoets’werken opgezet. Hij was toen pas 60 geworden en zo kon Zwjndrecht-Burcht hem meteen ook passend vieren. Het werd een bijzonder knappe tentoonstelling waaraan zelfs de echte Bervoetskenners verrassend genoegen beleefden omdat het werken waren uit het privé-bezit van Walter Pas, een trouwe vriend van Fred en verzamelaar van diens werken van in het prille begin. Er waren dus werken te zien die voor het eerst in het openbaar werden gebracht.

 

Dus, Freddy Bervoets, zo noemen ze hem ook, keert steeds weer naar zijn geboortedorp. Toen dit jaar 'de Luwte', de opvang voor dementerenden, werd geopend was Freddy er eregast en stond er tussen enkele van zijn werken. Bij al de tentoonstellingen kwam het tot uiting dat in zijn oeuvre zijn geboortedorp vaak in herinnering werd gebracht. Dat er nu op 27 september een belangrijke expo rond 'Bervoets’Burchtse Jaren' opent, is dan ook geen verrassing. Bovendien blojkt uit zijn recent werk dat hij herkenbare dingen uit zijn jeugdjaren gebruikt. Zo kijkt hij terug naar het voorlezen van zijn nieuwjaarsbrief, de windpokken en zelfs het wegnemen van de klokken uit de Burchtse kerktoren tijdens de oorlog.

 

Niet vergeten dat Bervoets opgroeide in de schaduw van die kerk maar ook nabij de talrijke fabrieken daar langs de Schelde die vuile rook uitspuwden. Hij wist nog wel wat van de oorlog met de V-bommen die paniek veroorzaakten en zelfs 14 slachtoffers maakten en 250 gewonden en veel beschadigde woningen. Dat zinderde na bij de bevolking en Fred hoorde er zeker van.

 

Er zijn ook getuigen genoeg die het destijds zagen hoe de jonge Fred al intens tekende en schilderde rond Burchtse taferelen zoals een huizenrij, een schuur, de kerk, een wegel. Hij trok dan ook naar de Academie en werd… kunstenaar.

 

Image
Fred Bervoets in het atelier, ruim een kwarteeuw geleden, samen met Roger van Akelijen, die vorig jaar nog tentoonstelde op de Smoutpot.

 

Met oud en nieuw materiaal wordt nu de tentoonstelling samengesteld in de 4 locaties. In de foyers van OC ’t Waaigat wordt ouder werk getoond zoals zijn eerste tekeningen, etsen en schilderijen. Deze toonden dus ook al aan det Freddy enorm talent had.

 

In de Mouterij in de John Tulpinckstraat 15, is een ruimte ingericht rond de legerdienst van de

Image
Een schilderwerk van de jonge Fred Bervoets van de kerk van Burcht.
kunstenaar. Zijn 'Pon Recce'-rees levert herinneringen aan deze bijzondere tijd. Er worden zowel grote etsen als kleinere getoond. In het AC aan het Binnenplein 1, wordt op de verschillende verdiepingen recent werk geoond, ook de reeks 'Jeugdherinneringen'.

 

Tenslotte is er nog de bibliotheek waar vele publicaties terug te vinden zijn die over Fred zijn verschenen. Boeken maar ook catalogi van de vele tentoonstellingen. Hier hangen ook de werkjes van Zwijndrechtse schoolkinderen de een werksessie met Bervoets volgden en dan zelf aan het werk gingen.

 

In het kader van deze tentoonstelling werd een nieuwe film gemaakt over Fred Bervoets dfoor Chris en Nick Goyvaerts. Daarin wandelt hij door Burcht en vertelt in zijn eigen gekende stijl over zijn belevenissen in Burcht, als leerling op school, als misdienaar, als voetballer en zijn permanente zoektocht naar materiaal om te tekenen en te schilderen. Er is ook een rijk geïllustreerde catalogus

Image
Zo schilderde hij een Burchtse huizenrij.
rond 'Bervoets’Burchtse Jaren', geschreven door zijn vriend en collega aan de academie, kunsthistoricus Paul Ilegems. Merkwaardig hieraan is wel dat het gewoon gaat over een oorspronkelijk jeugdportret van Bervoets, vanaf zijn kinderjaren tot na zijn afstuderen aan de Koninklijke Academie van Antwerpen. De auteur voerde ook gesprekken met Burchtenaren die Fred hebben gekend en met medestudenten aan de academie.


Belangrijk daarbij is dat alles wordt geplaatst in de dorpsomgeving waar hij opgroeide. Pas op zijn 23ste verliet Fred Bervoets zijn geboortedorp.Maar zijn inspiratiebron bleef daar toch nog liggen voor zijn jeugdwerken die hij klasseerde onder 'Wortels'.

 

Deze unieke tentoonstelling is gratis toegankelijk op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag telkens van 13 tot 18u. Tijdens de officiële opening op vrijdag 26 september zal het woord gevoerd worden door burgemeester Minnebo, schepen van cultuur André Van de Vijver en Paul Ilegems, de auteur van de catalogus. De film over Bervoets gaat er ook in première.(ROLF DUCHAMPS)

 

Lees ook:

ZWIJNDRECHT/BURCHT. De lagere schoolkinderen kregen naar aanleiding van de tentoonstelling 'Bervoets’ Burchtse Jaren' de kans om zelf ook schilderwerkjes te maken die geïnspireerd...

De kunstenaar moest een uur aan een stuk catalogusboeken signeren.ZWIJNDRECHT/BURCHT. De opening van de tentoonstelling 'Bervoets’ Burchtse jaren' is op zich reeds een groots evenement...

Fred Bervoets ruim 25 jaar geleden in de fleur van zijn leven. Ondertussen zijn de haren al vergrijsd! Maar zijn werken niet.BURCHT/ZWIJNDRECHT. Kunstenaar Fred Bervoets, geboren en getogen...

ZWIJNDRECHT. De gemeente Zwijndrecht organiseert in september drie tentoonstellingen over haar ereburger Fred Bervoets. Rode draad doorheen deze tentoonstellingen is de band van de kunstenaar met...

Ter gelegenheid van 25 jaar aanwezigheid in de gemeente Zwijndrecht en de steeds goede verstandhouding met het gemeentebestuur,  heeft het bedrijf Exxon Chemical een kunstwerk van Fred Bervoets...

ZWIJNDRECHT. Op de Fred Bervoetsverdieping van het Administratief Centrum werd door het in Zwijndrecht gevestigd bedrijf ExxonMobil Chemical, een kunstwerk ingehuldigd dat aan de gemeente werd...