Aantal sterfgevallen door borstkanker moet 30% (!) lager kunnen

Image
de affiche voor de rozelintjesactie
LOKEREN. Onder de naam 'Rozelintjesactie' kondigde OCMW-voorzitter Luc De Block in Lokeren een groots opgezette actie aan voor vroegtijdige opsporing van borstkanker. Bedoeling is, meer vrouwen  tussen 50 en 69 jaar te sensibiliseren om gratis een tweejaarlijkse screeningmammografie te laten uitvoeren. Daarnaast wil men ook de vrouwen uit andere leeftijdscategorieën ertoe aanzetten om zich, bij ontdekking van mogelijke symptomen, zonder uitstel aan te melden voor borstonderzoek.

 

verrassende cijfers


Borstkanker voorkomen kan niet, aangezien de oorzaken niet gekend zijn. Vroegtijdig opsporen kan wel, waardoor de kans op genezing stijgt en de behandeling minder ingrijpend is. Jaarlijks wordt in Vlaanderen bij meer dan 5000 vrouwen borstkanker ontdekt. Vier vrouwen van de vijf overleven de ziekte.


Voor vrouwen tussen 50 en 69 jaar is röntgenonderzoek de meest aangewezen opsporingsmethode. Wie zich hiervoor niet regelmatig uit eigen beweging bij de arts aanbiedt, krijgt om de twee jaar vanuit het Regionaal Screeningscentrum Universiteit Gent een uitnodiging om gratis een screeningsmammografie te laten uitvoeren. De statistieken voor Lokeren tonen aan, dat slechts 39% van de vrouwen uit die doelgroep zich aanmelden. Volgens navraag bij huisartsen is dit lage percentage vooral te wijten aan een psychologische barrière, waardoor vrouwen een confrontatie met de realiteit liever niet aangaan.


OCMW-voorzitter De Block wil dat screeningpercentage absoluut zien stijgen tot 75%. Dit zou als gevolg hebben, dat het aantal sterfgevallen door borstkanker in Lokeren met maar liefst 1/3 zou dalen!! Op onze vraag of die sterftedaling werkelijk zo spectaculair zou zijn, bevestigde de voorzitter dat dit inderdaad zo is, gestaafd door wetenschappelijk onderbouwde cijfers. Ter vergelijking: in Nederland haalt men een screeningspercentage van 90%.

 

rozelintjesactie


Met dergelijke cijfers voor ogen, is het begrijpelijk dat het OCMW een actie op touw wil zetten, de 'Rozelintjesactie'. Voor het eerst in Lokeren op dergelijke grote schaal.


Tientallen Lokerse organisaties, diensten, instellingen, dokters, verenigingen en winkeliers zijn gemobiliseerd. Al die personen, die in contact komen met publiek, zullen in de maand oktober het roze lintje dragen. Zij zullen de klanten/leden/patiënten informeren en sensibileren over het belang van vroegtijdige opsporing van borstkanker. In etalages zullen roze linten en affiches aangebracht worden, klanten zullen een roze lintje meekrijgen, samen met een brochure en een flyer met krasbiljet. Daarmee zijn VIP-arrangementen te winnen, d.i. een VIP-ontvangst en rondleiding in het ziekenhuis.


Op woensdag 8 oktober wordt uitgebreid actie gevoerd op de wekelijkse markt.
Ook op de frontpagina en in een bijhorend artikel in de Lokerse infokrant van oktober wordt de actie gepromoot.
Op de stijlvolle actieaffiche staan 3 Lokerse dames uit een verschillende leeftijdscategorie. Dit om duidelijk aan te geven dat vroegtijdige opsporing op alle leeftijden de nodige aandacht verdient.


De OCMW-voorzitter vestigde er ook de aandacht op, dat één van de drie een allochtone dame is, duidelijk met de bedoeling een taboe op dit vlak te doorbreken.

 

programma voor het ruime publiek


Naast de Rozelintjesactie in oktober, is er van oktober tot december 2008 in de kliniek Lokeren nog de fototentoonstelling 'Bustehouder'. In diezelfde periode kan men daar ook de mammografische eenheid bezoeken.

Het Lokers OCMW en alle medewerkenden scharen zich met veel energie achter dit initiatief, in het besef dat dit mensenlevens kan redden. (jdw)

 

Lees ook:

Het logo met slogan, ontworpen door Kathleen Buytaert (OCMW) die er een wedstrijd mee won. Ze ontvangt een prijs van 100 euro.BEVEREN. In de raadzaal van het OCMW werd de sensibiliseringsactie die...

Presentatrice Ann Lemmens en actrice Veerle Dobbelaere en drie bekende vrouwen uit het verenigingsleven vormen het campagnebeeld van 'Koester ze'.SINT-NIKLAAS. Eén derde van de Vlaamse...

SINT-GILLIS-WAAS. Het gemeentebestuur van Sint-Gillis-Waas levert heel wat inspanningen om haar vrouwelijke bevolking ervan bewust te maken van het gevaar van borstkanker. Oktober is immers de...

Het gemeente- en ocmw-personeel draagt deze maan dit roze lint om vrouwen aan te moedigen een mammografie te laten doen.SINT-GILLIS-WAAS. Oktober is de internationale borstkankermaand. In het hele...

BEVEREN. In oktober besteden de gemeente Beveren, het OCMW, artsen en apothekers extra aandacht aan de strijd tegen borstkanker. De drie vrouwelijke schepenen van de gemeente: Katrien Claus,...

BEVEREN. De drie vrouwelijke schepenen van Beveren, Katrien Claus, An Cools en Heidi Beck, willen vrouwen uit Beveren aanmoedigen om zich te laten screnen op borstkanker. De drie willen daarvoor...