Antoine Denert weer op kop bij 300ste betoging Potpolder

Image
De optocht in de Langestraat met vooraan de reddingsband die om een stormstuw vraagt.
KRUIBEKE. Dinsdagavond werd voor de 300ste keer betoogd tegen de aanleg van het overstromingsgebied Kruibeke-Bazel-Rupelmonde of de Potpolder. Burgemeester Antoine Denert geeft zich niet gewonnen, hij blijft de bevolking een vingerwijzing geven naar de toekomst toe op vlak van overstromingen. Hij stapt niet elke dinsdag naar de Scheldelei om het record aantal betogingen te vestigen. Neen, zijn standpunt is nog steeds hetzelfde als vijf jaar, ja zelfs tien jaar geleden. Volgens hem zit de Vlaamse regering met de immense werken in de polder, op de verkeerde weg.

 

Aan het gemeentehuis kwamen een twintigtal mensen samen om mee op te stappen. Jong en oud en mannen die er ook al een paar honderd op zitten hebben. Op kop de mannen in fluorescerende vesten en met de bekende reddingsboei in de handen. De verrassing was deze keer dat het ganse gezelschap het restaurant 'De Lusthof' werd binnen geleid waar de tafel gedekt stond in het gezellige

Image
In De Lusthof werd het guldenboek getekend. Hier door Andre Van Hoyweghen, een trouwe betoger en met een baard in de stijl van de burgemeester.
benedenlokaal waar de haard brandde. De burgemeester bood de betogers van deze nummer 300, een etentje aan. Net naast ‘De Lusthof’ is trouwens al sedert 2003 het eindpunt van de betoging. Dat Denert daar met zijn vrienden binnen trok was dan ook erg passend.

 

"Waarop doet hij dat eigenlijk nog altijd?", vragen de mensen zich af. Denert zelf vindt dat een belangrijke vraag:
"De bedoeling is getuigenis afleggen, protesteren en aandacht vragen voor een bepaald probleem. We willen er gewoon op wijzen dat de werken die hier bezig zijn, gewoon geldverspilling is, dat de belangen van de bevolking hiermee niet gediend worden. Integendeel, er is naast geldverspilling ook natuur verwoest. Men is bezig met één van de mooiste hoekjes van Vlaanderen te vernietigen. Zelfs minister Kelchtermans omschreef het hier als een ‘aards paradijs’. Hij kon het toen niet geloven dat hier de potpolder kwam. Ook schepen Delwaide van Antwerpen zag dat hier bij het kappen van de bomen rond de Kruibeekse Kreek. Dat is echt wraakroepend hoen men hier het landschap heeft kapot gemaakt."

 

Het is voor de burgemeester niet alleen dát. Hij houdt ook nog steeds vast aan het bouwen van een stormstuw. In Nederland heeft men een veiligheid van 1 op 10.000 i.v.m. overstromingen en nog zijn ze daar volgens Denert niet gerust.

 

Hij was onlangs nog in het gezelschap van Nederland prominenten en toen hij daar praatte over een stormstuw voor Vlaanderen, steigerden ze omdat dit hen in gevaar zou brengen. "Het is dus ongelooflijk en onbegrijpelijk dat men in Vlaanderen niet beseft dat de watermassa die ons te wachten staat met 4.000 ha potpolder aan te leggen, kan opgevangen worden. Bij de stormvloed van 1953 stond 200.000 ha onder water, huizen hoog eigenlijk. Onbegrijpelijk."

 

Image
In De Lusthof werd aan de betogers een eetmaal aangeboden foor de burgemeester.
De Vlaamse regering denkt echter niet aan de bouw van een stormstuw, maar volgens de Kruibeekse burgemeester zal dat ooit wel eens moeten maar nu is men bezig aan de planning van Oosterweelverbinding op die plaats. "En als men toch die werken doet, zou men die moeten koppelen aan een stormstuw of tenminste er rekening mee houden dat ze later kan gebouwd worden. Het is gewoon hemeltergend, onbegrijpelijk."


De werken in zijn eigen gemeente gaan echter verder en verder. De wekelijkse betoging is er ook nog steeds om die werken te doen stoppen. Antoine Denert vroeg zich af of er op Vlaams niveau niemand is die de wijsheid heeft om te zeggen: "Jongens, wat ge daar aan het doen zijt, stop daarmee want het is waanzinnig, dat is geldverspilling."

 

Ook zou er iemand op moeten staan die de stormstuw wil bouwen. Maar dat zal niet gebeuren omdat volgens Denert dat een bekennen zou zijn dat de aanleg van de Potpolder niet voldoende is tegen overstromingen. "De potpolder is geen veiligheid, ik moet het nog duizend keer herhalen. Dit is nepveiligheid, schijnheiligheid. De potpolder heeft zelfs niets met veiligheid te maken. Het is goed voor het afstoppen van het topje van de ijsberg. Indien de watermassa zoals in 1953 zich herhaalt, dan staan we voor een enorme ramp. Het water kan de Oosterschelde, noch Zeeland binnen. De Delta’s zijn dichtgemaakt met een dijk van 11 meter hoog en Vlaanderen zit dan met dijken van 8m35. En dan 4.000 ha ‘potpolderkes’ aanleggen om water in te stockeren. Dat is gewoon waanzinnig. Geen enkele mens met gezond verstand kan dat begrijpen.", aldus Denert.

 

Image
De gans groep poseerde op de Scheldelei waar zij nu al voor de 300ste keer samen kwamen als protest tegen de potpolder


Na zovele jaren en 300 betogingen verder, heeft Antoine Denert nog altijd niets van strijdvaardigheid verloren.(rolf duchamps)

 

Lees ook:

Burgemeester Denert tussen zijn trouwe medebetogers.KRUIBEKE. Wie echt iets wil beleven dat uniek is in ons land komt vanavond (dinsdag 7 oktober) tegen 18 uur naar het gemeentehuis van Kruibeke...

KRUIBEKE. De tegenstanders van het Gecontroleerd Overstromingsgebied Kruibeke-Bazel-Rupelmonde of gewoon de potpolder, hebben voor de 125ste keer betoogd tegen de aanleg van dat gebied in de...