Week van de Smaak: Wase vlaai

WAASLAND. Tijdens de Week van de Smaak (18-25 november) proberen we elke dag een ander Waas recept voor te stellen. Vandaag het recept voor Wase vlaai. Deze vlaai is heel anders dan Limburgse vlaai. Het is meer een pudding. Al rond 1700 werden de Wase vlaaien tijdens de kermis gebakken en veel Oost-Vlamingen doen dat nog steeds. Heeft u een stukje vlaai over, dan smaakt dit heerlijk op vers wit brood.


ingedriënten voor 8-10 personen:

 75 gr speculaas in stukjes
 ca. 300 gr ontbijtkoek in stukjes
 3 verbrokkelde kokosmakronen
 ca. 50 gr verbrokkelde beschuit
 ca. 6 dl volle melk
 2 gescheiden eieren
 1 theelepel gemalen kaneel
 1 theelepel gemalen foelie
 100 gr bruine suiker
 1 eetlepel bloem
 zout
 50 gr sukade in stukjes
 100 gr geconfijte sinaasappelschilletjes (oranjesnippers)
 een lage ingevette ovenschaal (inh. ca. 2 liter)

 

Bereiding:

Meng de speculaas, ontbijtkoek, kokosmakronen en beschuit en schenk er de melk over. Roer de eidooiers, kaneel, foelie, bruine suiker en bloem door het koekmengsel en laat het ca. 10 minuten intrekken. Verwarm de oven voor op 180 gr. C. Klop het koekmengsel met een mixer glad en smeuïg. Voeg, als het mengsel te vochtig is, wat extra ontbijtkoek en beschuit toe en voeg, als het te droog is, wat extra melk toe. Klop de eiwitten met een mespunt zout stijf en spatel ze met de sukade en 50 gr sinaasappelschilletjes door het koekmengsel. Schep het beslag in de ovenschaal en bak de vlaai in het midden van de oven in ca. 1 uur lichtbruin en gaar. Dek de schaal met aluminiumfolie af als de vlaai (voordat de baktijd om is) te bruin wordt. de vlaai is gaar als een erin gestoken satéprikker er droog uitkomt. Serveer de vlaai in stukjes gesneden met lobbig geklopte slagroom en de rest van de sinaasappelschilletjes.
(Bron: kookzoeken.nl)