Week van de Smaak: Wase vlaai
ingedriënten voor 8-10 personen:
75 gr speculaas in stukjes
ca. 300 gr ontbijtkoek in stukjes
3 verbrokkelde kokosmakronen
ca. 50 gr verbrokkelde beschuit
ca. 6 dl volle melk
2 gescheiden eieren
1 theelepel gemalen kaneel
1 theelepel gemalen foelie
100 gr bruine suiker
1 eetlepel bloem
zout
50 gr sukade in stukjes
100 gr geconfijte sinaasappelschilletjes (oranjesnippers)
een lage ingevette ovenschaal (inh. ca. 2 liter)
Bereiding:
Meng de speculaas, ontbijtkoek, kokosmakronen en beschuit en schenk er de melk over. Roer de eidooiers, kaneel, foelie, bruine suiker en bloem door het koekmengsel en laat het ca. 10 minuten intrekken. Verwarm de oven voor op 180 gr. C. Klop het koekmengsel met een mixer glad en smeuïg. Voeg, als het mengsel te vochtig is, wat extra ontbijtkoek en beschuit toe en voeg, als het te droog is, wat extra melk toe. Klop de eiwitten met een mespunt zout stijf en spatel ze met de sukade en 50 gr sinaasappelschilletjes door het koekmengsel. Schep het beslag in de ovenschaal en bak de vlaai in het midden van de oven in ca. 1 uur lichtbruin en gaar. Dek de schaal met aluminiumfolie af als de vlaai (voordat de baktijd om is) te bruin wordt. de vlaai is gaar als een erin gestoken satéprikker er droog uitkomt. Serveer de vlaai in stukjes gesneden met lobbig geklopte slagroom en de rest van de sinaasappelschilletjes.
(Bron: kookzoeken.nl)