Scheldecross aan Sint-Annastrand

Image
De Scheldecross behoort bij de grootste sportevenementen van de stad Antwerpen.
LINKEROEVER. Dat de 1700 Scheldecross op vrijdag 18 december met alle toppers uit het veldrijden, ook het Waasland beroert is algemene geweten. De vorige uitgaven hebben de volkstoeloop vanuit die regio al bewezen. Er is met moeite een plaatsje te bemachtigen op tram 3 die aan de Waaslandgrens te Melsele vertrekt. Hopelijk hebben ze bij De Lijn op 18 december veel tramvoertuigen op de sporen rijden. Het is trouwens ook een cross die met het openbaar vervoer vlot te bereiken is. De 1700 Scheldecross op Sint-Anneke aan de Plage wordt voor de 5de keer georganiseerd.

Het is ondertussen ook een topcross geworden en kreeg in de UCI ook een plaats in de categorie 1.1 Top dus en dat betekent dat de renners er punten kunnen pakken voor hun UCI-ranking. Misschien mogen we het parcours aan het Sint-Annastrand wel bij de mooiste van Vlaanderen voegen. Moet je ze zien crossen met op de achtergrond de machtige Schelde en de Kathedraal, mannen als Niels Albert, Sven Nys, Bart Wellens, Zdenek Stybar, Kevin Pauwels, Bart Aernouts, Radomir Simonet en noem maar op.

De renners krijgen op het parcours ook een degelijke beklimming onder de wielen gelegd want de organisatoren hebben, de 'Hens Hill' , een heuvel  van 30 m lang, 12 m breed en 6 m hoog. Hij heeft een stijgingspercentage van 40 procent.. Dan zijn er de zandstroken van de plage, de Scheldedijken en de doortochten aan de zonneweide en de speelweide. Kortom, ’t is allemaal heel mooi voor het publiek dat er met de neus vlakbij staat.

De Scheldecross kan ook terug kijken naar een erelijst  waarop toch reeds Sven Nys en Niels Albert staan. Bij de dames waren er ook steeds grote namen en dat zal dit jaar niet anders zijn. In 2008 won toch de wereldkampioene Hanka Kupfernagel. Die dames openen het gebeuren al om 13u30  terwijl de profs en de U23 -renners er om 15u aan beginnen.

De hoofdingang ligt op op de hoek van de Gloriantlaan en de Thonetlaan, er is ook de campingingang aan de Thonetlaan en op de rechteroever liggen er kaarten aan de Cruise Terminal in het Flandria loket.

Een nieuwigheid op het vlak van het openbaar vervoer, is het combiticket dat in alle treinstations te koop is. Vanuit elk Belgisch station kan daarmee naar Antwerpen  Centraal worden gespoord. Daar kunnen dan de trams worden genomen naar de Groenplaats: de 2, 3, 5 en 15. Waarom naar de Groenplaats? Omdat het vandaar maar een klein wandelingetje is naar het Flandria ponton aan de Schelde nabij Het Steen. Een Flandriaboot ligt er klaar om de supporters naar de overkant naar het Sint-Annastrand te brengen waar men dan onmiddellijk voet zet op het parcours.

Wie geen combiticket heeft, kan ook met de Flandria mee maar die moet daar dan wel eerst het ticket voor de cross kopen. Waaslanders nemen de tram in Melsele en rijden tot aan het Frederik Van Eedenplein waar aan de uitgang van het premetrostation een pendelbus kan genomen worden die iedereen naar de halte van Sint-Annastrand brengt en dat is uiteraard vlakbij de hoofdingang. Ook de bus lijn 36 kan bezoekers ter plekke brengen.

Vorig jaar waren er 51 deelnemers en dit was de uitslag: 1. Thijs Al (Ned) 2. Klaas Vantornout 3. Radomir Simunek (Tsj) 4. Zdenek Stybar (Tsj) 5. Dieter Vanthourenhout 6. Gerben de Knegt (Ned); 7. Richard Groenendaal (Ned) 8. Rob Peeters  9. Lars Boom (Ned) 10. Kenneth Van Compernolle 11. Tom Van den Bosch 12. Ben Berden 13. Jan Soetens 14. Philipp Walsleben (Dui) 315. Jim Aernouts
(Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

REGIO. Het Waasland zal zaterdag weer massaal afzakken naar Linkeroever waar na Neerpelt en Niel, de 3de Fidea Cyclocross Classics wordt gereden  aan de ‘Plage’, het Sint-Annekestrand. De Fidea...