Zal Lars Boom toeslaan in de Scheldecross?

REGIO. Het Waasland zal zaterdag weer massaal afzakken naar Linkeroever waar na Neerpelt en Niel, de 3de Fidea Cyclocross Classics wordt gereden  aan de ‘Plage’, het Sint-Annekestrand. De Fidea Cyclocross Classics bestaat uit vier crossen.  De Scheldecross is een jonge organisatie die pas in zijn vijfde levensjaar zit maar die door de overname door Golazo Sports de nodige wind in de zeilen zal krijgen. Zowel in Neerpelt als in Niel heette de winnaar Sven Nys. In Neerpelt tikte hij een zucht sneller aan dan Klaas Vantornout en Bart Aernouts. In Niel verwees hij Niels Albert en Bart Wellens naar de ereplaatsen.

Het Persbureau Marc Van Landeghem (Puivelde-Sint-Niklaas) wist nog mee te geven dat ook Kevin Pauwels in laatste instantie toch zijn fiat om deel te nemen gegeven heeft. "Dat zijn dus vijf namen waar de Belgische kampioen Nys ook op de Linkeroever rekening mee zal moeten houden. Een zesde tegenstander van formaat wordt Lars Boom", stelt veldritspecialist Marc Van Landeghem.  Nys weet ook van Boom dat hij iedereen wil laten geloven dat hij het enkel voor het plezier doet en om te trainen. Het Persbureau Van Landeghem zegt in een voorbeschouwing wat Nys meent:
"In Overijse hebben we geleerd dat je die woorden met een korreltje zout moet nemen", zegt Sven Nys. "Ik wist tijdens de opwarming in Overijse al hoe de vork aan de steel zat. Ik was bezig met een rustige verkenning tot ik vond dat de tijd gekomen was om het tempo wat op te drijven. Lars Boom reageerde als de bliksem. Vinnig en scherp vloog hij me voorbij duidelijk met de bedoeling om me te overdonderen en te imponeren. In mijn jonge jaren was ik gaan rillen als een espenblad maar zondag heb ik gereageerd op mijn manier die ik aangeleerd heb met het ouder worden. Ik zal dit nummertje over een goed uur nog een keer herhalen en ik ben benieuwd wie dan zal lachen, zo ging het door mijn hoofd. Dit verhaal om iedereen duidelijk te maken dat Lars Boom een kwade klant zal zijn in elke wedstrijd waarin hij aan de start zal staan. De man is niet voor niets wereldkampioen in alle categorieën geweest. Hij heeft bovendien zoveel ego en eergevoel dat hij geen kans onbenut zal laten om ons te vloeren. De cross kan er maar goed bij varen en figuren als Lars Boom zijn als het zout in de soep."

Ondanks die opmerking van Sven Nys blijft de Nederlander herhalen dat de reeks wedstrijden die hij in het veld wil afwerken enkel en alleen bedoeld zijn als voorbereiding op het wegseizoen. De grote aandacht die hij daarmee krijgt vindt hij zelfs ruimschoots overdreven. "Niet ik maar de echte crossers verdienen die aandacht", vertelde Lars Boom aan Marc Van Landeghen in Overijse waar hij echter niet kon ontkennen dat hij zijn eerste serieuze test met onderscheiding doorstaan had.

-"Geholpen toch  ook door de omstandigheden", wist Boom verder. "Geholpen door de zware start op de Tenotsberg waar ik de anderen pijn kon doen. Geholpen door een parcours dat me verder op het lijf geschreven was. Geholpen ook door de formidabele steun van het publiek dat me nooit als een indringer behandeld heeft waar ik nochtans voor gevreesd had. Geholpen tenslotte door het feit dat alle jongens de zware wedstrijd van Essen in de benen hadden. Het zal in de Scheldecross al andere koek zijn, neem dat van mij aan. Natuurlijk kan ik niet zeggen dat het in Overijse niet goed geweest is. Ik was er ook niet onvoorbereid aan begonnen. Mijn optreden heeft me gerustgesteld en ik kijk nieuwsgierig uit naar de komende wedstrijden."
Wie naar Sint-Anneke komt zal dus zeker wat kunnen beleven aan de Nederlanders die, eerlijk gezegd, de grote klasse heeft waarmee men het veldrijden kan beheersen.

Reeds om 10 uur kan men daar terecht want er is dan al jeugdinitiatie met Erwin Vervecken, Paul Herygers en Roland Liboton. Om 11.30 uur starten de nieuwelingen, om 12.30 uur de juniores, Om 13.45 uur de vrouwen en om 15 uur de elites en beloften. Wat de vrouwen betreft wist het Persbureau Marc Van Landeghem ons te zeggen dat Marianna Vos aan de start komt, voor het eerst dit seizoen.  De regerende wereldkampioene die in Tabor al aan haar derde wereldtitel toe was na Zeddam 2006 en Hoogerheide 2009 rijdt in Antwerpen inderdaad haar eerste cross van het seizoen nadat ze de voorbije maanden vooral aandacht had voor de piste.
Marc Van Landeghem: "Maar nu kon het meisje dat ook al zes wedstrijden voor de Wereldbeker cyclocross op haar palmares staan heeft niet langer wachten. Daphny van den Brand en Sanne van Paassen krijgen het meteen stuk moeilijker om de Scheldecross te winnen. Ook Hanka Kupferenagel is voor het eerst dit seizoen in ons land te zien. Sanne Cant zal hard moeten knokken voor een podiumplaats."

De inkom staat op 10 euro, BWB-leden 9 euro, 5 euro voor Elit3-cliënten van Fidea.  Kinderen tot 14 jaar gratis. De wedstrijd voor elite wordt rechtstreeks op televisie uitgezonden op VT4 met vooraf samenvattingen van de andere wedstrijden. Commentaar van Philippe Maertens en Marc Janssens en interviews door Chris Mannaerts.
Op de erelijst staan sedert 2006 Sven Nys; 2007 Niels Albert (januari); 2007 Radomir Simunek (december); 2008 Thijs Al; 2009 Sven Nys
De uitslag van vorig jaar:1.Sven Nys; 2. Tom Meeusen 0:13; 3. Zdenek Stybar 0:15; 4. Radomir Simunek 0:24; 5. Gerben de Knegt 0:30; 6. Kevin Pauwels; 7. Niels Albert; 8. Bart Aernouts; 9. Enrico Franzoi; 10. Dieter Vanthourenhout

Hoe Sint-Anneke bereiken?

Met de trein: tot Antwerpen Centraal en daarna met bus of tram naar Linkeroever. De lijnen 2, 3, 5 en 15 tot Frederik Van Eedenplein en overstappen op bus 36 die stopt aan het parcours.
Met de auto: wegens onvoorziene omstandigheden en werken is de Blancefloerlaan afgesloten voor het verkeer. Een omleiding op de ring staat aangeduid en moet gevolgd worden om via de expresweg naar de afrit van de Charles de Costerlaan te rijden. Gemakkelijker is de vele Park&Rides parkings te gebruiken en de tram te nemen. Deze van Melsele is uiteraard de aanrader voor het Waasland en al wie van verder in Vlaanderen komt. Deze P&R staat op de E17 aangegeven. Met tram 3 kan men dan naar Linkeroever.
Met de boot zijn er ook mogelijkheden van 12tot 15 uur van aan het Steenplein naar Linkeroever en van 16.15 tot 18.30 uur van Linkeroever naar Steenplein voor 3 euro. (Gratis voor deelnemers GVA Santa Run, voor lezers van GVA op vertoon van bon uit de krant en voor personen gekleed in kerstpak en kinderen tot 14 jaar.

deelnemers elites & beloften:

Sven Nys, Niels Albert, Kevin Pauwels, Bart Aernouts, Klaas Vantornout, Bart Wellens, Gerben de Knegt, Dieter Vanthourenhout, Philipp Walsleben, Radomir Simunek, Enrico Franzoi, Rob Peeters, Vincent Baestaens, Jonathan Page, Thijs van Amerongen, Eddy van IJzendoorn, Jim Aernouts, Sven Vanthourenhout, Marco Bianco, Joeri Adams, Brian Matter, Javier Ruiz de Larrinaga, Thijs Al, Robert Gavenda, Bart Verschueren, Wietse Bosmans, Arnaud Jouffroy, Lars Boom, Ben Berden, Steven De Decker, Kenneth Van Compernolle, Tim Van Nuffel, Quentin Bertholet, Kristof Cop, Jan Verstraeten, Alberto Candelas, Gianni Denolf, Björn Rondelez, Jimmy Tielens, Geert Wellens,Tom Vannoppen, Ritchie Denolf, Christophe Delvaux, Bart Hofman, Stijn Mortelmans, Mike Thielemans, Moreno Hofland, Dave De Cleyn, David Andrew Qvist, Jelle Brackman, Ingmar Uytdewilligen, Sven Van Eyndt, Tom De Kort, Robby Cobbaert, Ramon Sinkeldam, Magnus Darvell. (Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

De Scheldecross behoort bij de grootste sportevenementen van de stad Antwerpen.LINKEROEVER. Dat de 1700 Scheldecross op vrijdag 18 december met alle toppers uit het veldrijden, ook het Waasland...