Waaslander Dorian Kruger is Top15 finalist in de Dunlop Drivers Cup 2010

NIEUWKERKEN. Dorian Kruger heeft zich kunnen plaatsen bij de finalisten  voor de Dunlop Drivers Cup 2010. Deze wordt georganiseerd door Dunlop om op zoek te aan naar nieuw racetalent in de kartsport. De Waaslander schreef zich en kwam zo terecht in een groep van 600 andere raceliefhebbers die ook wilden deelnamen. Dorian Kruger mocht als één van de 70 uitverkorenen meedoen aan de voorronde en is nu één van de 15 finalisten. Die Dunlop Drivers Cup-voorronde, op 30 juni betwist in Karting Genk, liet een Kruger zien die bijzonder goed opdreef was in het karten zelf maar ook in de conditie- & behendigheidsproeven en teamwork. Hij mocht naar de 2de ronde! Samen met hem kon Charlotte Maes uit Stekene zich daarin ook plaatsen.

Tijdens deze 2de ronde ging de Top 20 de strijd met elkaar aan in supersnelle Rotax Max karts die wel de 110 km/u haalt en werden zij beoordeeld door de strenge maar rechtvaardige jury op gemiddelde rondetijd en een zuivere rijstijl.  Dorian doorstond feilloos deze proef. en bemachtigde zo een van de 15 finaleplaatsen.
Het aanstormend talent uit Nieuwkerken maakte dermate veel indruk op de jury van Dunlop en Karting Genk, dat hij zich overtuigend geplaatst heeft bij de 15 karters die op 13 oktober de finale mogen rijden op racecircuit van Zolder. Daar gaat de strijd om een plaats in de Top 3. Deze Top 3 krijgt, na een professionele raceopleiding o.l.v. Bas Leinders de voormalige Belgische autocoureur, de mogelijkheid om een racelicentie te halen én deel te nemen aan twee spannende races op Circuit Zolder!


De Dunlop Drivers Cup wordt dit jaar voor de 4de keer in België georganiseerd. Het grote aantal inschrijvingen voor deze zoektocht naar nieuw racingtalent toont aan dat autosport meer dan ooit leeft in België. Dunlop, die de Drivers Cup met MINI JCW ( Mini John Cooper Works) en Auto55 organiseert, wil aan Belgen met een hart voor autosport, de mogelijkheid geven om hun droom te verwezenlijken. Deelname aan de Dunlop Drivers Cup kan namelijk het startschot betekenen van een échte racecarrière.

Bas Leinders is voorzitter van de jury. De 35-jarige autopiloot uit Bree reed 1 seizoen in de F1 als test- en reservecoureur voor Minardi. Momenteel is Bas nog steeds actief in het FIA GT kampioenschap met een Ford GT1en hij behoort tot het hoog aangeschreven "Marc VDS Racing Team"(VDS staat voor Van der Straten). Bas Leinders is ook kapitein van het RACB National Team waar hij geselecteerde jongeren begeleid in de autosport. Ooit begon hij zijn zijn carrière op elfjarige leeftijd in de kartsport.

Dunlop, Mini JCW en Auto55 leggen de lat dit jaar weer hoger dan vorig jaar. "Naast racetalent is een goede conditie is van essentieel belang voor een endurance race, het is hard werken in de cockpit. Het gaat niet alleen om snelheid. We kijken naar wagenbeheersing, doorzettingsvermogen en of de rijder persoonlijkheid en uitstraling heeft. Wat dat betreft denk ik dat we op 13 oktober een heel spannende finale te zien krijgen.", vertelt Greet Willekens, Marketing Manager Belux -  Goodyear Dunlop Tires.

De top 3 van de Dunlop Drivers Cup 2010 ontvangt een unieke prijs. Zij worden persoonlijk gecoached en opgeleid door Bas Leinders ( die ook commentator voor de RTBF voor gemiddeld 8 Formule 1 wedstrijden per jaar)  De laureaten krijgen op de koop toe de gelegenheid om een racelicentie te behalen. Bovendien, en dat is toch wel een fantastisch vooruitzicht, nemen zij deel aan een 2H-race (2 uren) op Circuit Zolder in november, én een 5H-race in december.

De 27-jarige Nieuwkerkenaar Dorian Kruger was reeds op zeer jonge leeftijd gebeten door het racevirus’. Hij was eigenlijk omringd door racewagens en karts. Hij lichtte toe: "Zo hebben mijn grootvader, vader en oom geracet met respectievelijk auto’s, moto’s en karts. Zelf heb ik ook al enkele seizoenen endurance karting met de rotax max erop zitten, en sleutel ik bij diverse teams, zoals het Viage KRK team (team van Koen Wauters r.d.) Beroepsmatig hou ik een garage open in de Gijselstraat, gespecialiseerd in exotische wagens en racewagens, dus nu hoop ik dat ik dankzij Dunlop, Mini en Auto 55 mijn jongensdroom kan waarmaken en achter het stuur kan kruipen van een echte racewagen en kan deelnemen aan die 2 races, om hopelijk daarna te kunnen doorstromen naar de racerij."

De kartsport vraagt ook heel wat conditietraining. Voor Dorian bestaat die momenteel vooral uit lopen. Een drietal keer per week is hij paraat langs de vele dreefjes die Nieuwkerken rijk is. "Van de conditietest die we voorgeschoteld gaan krijgen op de finale weten we nog niets van. Dit hebben ze zo gedaan zodat we niet specifiek kunnen trainen voor deze test. Vorig jaar was dit de shuttle test of ook wel gekend als de beep-test." Een shuttle run test is een test waarbij men op een signaal of beep, tussen twee lijnen die 20m uit elkaar liggen, heen en weer moet lopen. De test is bedoeld om het uithoudingsvermogen (UHV) te testen. De sporter moet zo kort mogelijk draaien, omdat het wenden en draaien invloed heeft op het UHV.

Zijn verdere training bestaat uit af en toe met de auto op circuit rijden zoals in Zolder, Francorchamps en enkele kleinere circuits in Noord –Frankrijk. Hij rijdt ook op vrij regelmatige basis indoorkarting in JPR te Sint-Niklaas en af en toe neemt hij zijn eigen kart mee naar het kartcircuit van Genk of Francorchamps.

De belangrijkste wedstrijden die hij tot nu toe gereden heeft zijn ongetwijfeld deze in zijn 3 jaar Belgisch Endurance Karting Challenge zijn. Zijn beste resultaat daarin was een 5de plaats in het kampioenschap van 2007.(Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

Evert Verhelst die het in de autosport wil maken.TIELRODE.  Evert Verhelst meldde zich begin dit jaar met meer dan 2600 andere raceliefhebbers aan voor de Dunlop Drivers Cup 2008. Hij mocht als...

De Dunlop Drivers Cup wordt voor de derde keer in België georganiseerd.REGIO. De 30-jarige Frederik Everaert is één vn de 15 finalisten van de Dunlop Drivers Cup 2009. Ruim 1000...

De 21-jarige Thomas Vanden Wyngaerdt rijdt op 30 september de finale van de Dunlop Drivers Cup.ZAFFELAERE. Thomas Vanden Wyngaerdt, 21 jaar, is een van de twee Wase finalisten van Dunlop Drivers...

STEKENE/GENK. De 18-jarige Charlotte Maes is één van de 15 finalisten in de Dunlop Drivers Cup 2010, een zoektocht naar jong racetalent. Op het spel staan een race-opleiding en plaats in een race...