Unicum in Beverse biljartgeschiedenis: dame wordt 'Kampioen der Kampioenen'

Image
De ‘Kampioen der Kampioenen’ ging om deze prachtige trofee.
KIELDRECHT/BEVEREN. Het biljarttornooi 'Kampioen der Kampioenen' waarbij de kampioen van elke club tegen elkaar uitkwamen, is het voorbije weekend in het lokaal van BC Carambole Kieldrecht in de Corner, een onvergetelijk gebeuren geworden. Er waren niet alleen leuke partijen maar de finale werd uiteindelijk gespeeld door een dame, Erica Arango en een 12-jarige knaap, Dylan Van Leuvenhage. Sedert de BBF in 1963 werd opgericht is dit nooit eerder vertoond en voor het eerst in al die jaren is ook voor het eerst een dame 'Kampioen der Kampioenen' geworden. Een duidelijke aanwijzing dat dames in de biljartsport ook wel thuishoren. Misschien kan de titel van Erica van BC La Rosa nog meer vrouwen aanzetten om aan te sluiten bij een club en zich te bekwamen in de biljartsport.

Vrijdagavond werden reeds de eerste partijen gespeeld tussen de kampioenen van de 8 biljartclubs uit de Beverse Biljartfederatie. Georges Van den Bogaert van de Koninklijke Verenigde Biljartvrienden (78) nam het op tegen Wannes Vereycken van BC Carambole Kieldrecht (44) Na 24b was de partij gespeeld bij 56 (van de 78) - 44. Wannes legde er in de 3b en 20b telkens 6 bij elkaar. Van den Bogaert had hogere series nodig dan de 8 die hij lukte in de 19b. Vereycken mocht naar de halve finale.

Wim Stat van de Koninklijke De Ivoren Bal Melsele(51) won van Franky Van Mele van de Kon. Gildevrienden Beveren (73) na 19b: 51 - 63 (van de 73). Wim speelde vooral een regelmatige match en scoorde als hoogste reeks 6 (6b) en 5 (10b). De Gildevriend lukte wel 9 caramboles in de 4b en zelfs 13 in de 13b maar dat volstond niet. Wim Staut ging naar de halve finales.

Simon Gijse, kampioen van Den Dijk Melsele (53) moest het opnemen tegen Erica Arango die BC La Rosa (42) vertegenwoordigde. Het werd een vlotte zege voor de enige dame in het strijdperk na 24 b: 36 (van de 53) - 42. Erica was vlot begonnen met een serie van 6. Daarna viel ze wel even uit maar naar het einde toe, met zelfs nog een 5, zette ze het spel op winst en mocht ze naar de halve finale.

Tenslotte plaatst zich ook de 12-jarige Dylan Van Leuvenhage van Kringvrienden (66) zich want hij versloeg Werner Backman van BC Sleepbootje Kieldrecht (128) in 18b: 66 - 56 (van de 128). Dylan speelde naar zijn nieuw getal en dat bleek hij zeker aan te kunnen. In de 3b sloeg hij al toe met een verzameling van 10 caramboles en het stond 13-7. Maar een serie van 14 (16b) gaf toch de doorslag. Werner van zijn kant, teerde een tijd op reeksen van 19(8b) en 12 (10b). De jonge Kringvriend was klaar voor de halve finale.

Image
De vier laureaten vlnr Wannes Vereycken 4de, Dylan Van Leuvenhage 2de, Erica Arango 1ste en Wim Staut 3de.

 

Halve Finale: Van Leuvenhage wint

In de eerste halve finale moest Dylan Van Leuvenhage (66) het opnemen tegen Wannes Vereycken (44). Dylan nam een denderende start met 7 en 6 in reeks. In de 10b voerde Wannes een inhaalactie uit en scoorde er 9 om op 24 - 22 te komen waarmee hij halfweg was. Hij speelde nu sterk met knappe stoten en efficiënt werk.
Maar Dylan Van Leuvenhage was niet uit zijn lood te brengen en hij bleef geconcentreerd en fijn spelen. Soms een echte streling voor het boog. Dat is een biljarttalent. Hij wist ze ook netjes bij elkaar te leggen om de kleine driehoekjes te vormen. Die knaap gaf ons de indruk dat biljart spelen, o zo gemakkelijk is.  Zo stootte hij in de 11b naar een serie van 17. De deur ging stilaan dicht voor Vereycken.
Na 15b stond het 54 - 27, dus nog 12 voor Dylan en 17 voor Wannes. De beurt nadien speelde de jonge biljarter van Kringvrienden op een vrij vlotte manier de nog 12 resterende caramboles bijeen en won met 66 - 27 (van de 44). Dylan Van Leuvenhage mocht naar de finale.

Image
Wannes Vereycken van BC Carambole Kieldrecht en Dylan Van Leuvenhage van Kringvrienden, klaar voor de halve finale. Dylan won hem.

Halve finale: Arango wint

De tweede halve finale tussen Wim Staut (51) en Erica Arango (42) kende een sensationele en onverwachte ontknoping na 18b. Erica had toen een bevlieging die haar de zege opleverde.
Wim Staut begon best en met een serie van 8 (4b) zette hij zich goed op weg: 13-7.Maar dame Erica liet zich niet intimideren en sloeg twee beurten later terug met, eveneens een serie van 8. Wim bleef wat hangen en Erica liep uit tot 18-22 (9b)
Vanaf de 7b bleven de series flink achterwege en het beurtenaantal groiede snel aan. In de 16b kon Wim er toch weer eens 5 samenleggen terwijl Erica vor de 6de keer in 10 beurten broste. Ze vond helemaal de weg niet meer en ook het vertrouwen zag je zo verdwijnen. Ook Wim deelde in de malaise en veel was er aan de partij niet meer te zien.
-“En nu is het wel’, dacht Wim en in de 23b liet hij er toch weer 6 noteren en zo kwam hij op 10 caramboles van het einde. In de 27b naderde Wim Staut, na een serietje van 5, op 2 punten van de winst terwijl Erica er nog 10 moest maken. In de 28b sneuvelde Staut op 1 carambole van het einde  en dan was het aan Erica Arango om te trachten een inhaalmanoeuvre uit te werken. Een carambole, nog een carambole en nog één. De reeks ging verder en een onverwachte spanning maakte zich meester van de Corner.
Aanmoedigingen klonken. En ja, ze deed het en speelde uit met de nodige 10 punten. Na 28b: 50 (van de 51) -42. De Corner stond op zijn kop. Niemand had dat nog verwacht maar de laatste beurt moet toch altijd gespeeld worden.

Image
Wim Staut van de Kon. De Ivoren Bal en Erica Arango van BC La Rosa speelden hun halve finale. Erica won.

De finale

Image
De twee finalisten: Dylan Van Leuvenhage en Erica Arango.
De finale was dus merkwaardig en vooral historisch omdat een dame aan de biljarttafel stond om het op te nemen tegen een jong biljarttalent van 12 jaar. Nooit eerder vertoond. Dylan Van Leuvenhage (66) tegen Erica Arango (42) en als scheidsrechter biljartmeester Willy Leemans.

Erica begon bijzonder vlot aan de finale en haar fantastische laatste beurt in de halve finale had haar blijkbaar vleugels gegeven. Ze vloog er echt goed in met knappe stoten. Dylan van zijn kant kon in de beginperiode enkel een serie van 9 afleggen (4b) en dan broste hij zowaar vijfkeer op rij.
Dat deed Erica niet en scoorde aan de ‘lopende band’ in de 7b zelfs met 13 caramboles en als je naar 42 moet is dat al een flinke stap vooruit. Ze stond na 7b dus al op 14 caramboles van het einde. Dylan moest er toen nog 50!

Image
Scheidsrechter Willy Leemans legt de ballen klaar voor de finale en finalist Dylan Van Leuvenhage kijkt toe.
In de 10b herstelde Van Leuvenhage wel even door een reeks van 6 maar het draaide niet echt zo vlot meer. Erica bleef goed spelen en na 14b stond ze op 6 punten van het einde.
Dylan besefte dat er wat moest gebeuren en hij liet weer hoogstaand werk zien met 7 (14b) en zelfs 16 (15b) nadat hij eens illustreerde hoe je de drie ballen kort bij elkaar kan leggen om te scoren. Maar in de 17b stond hij op 10 caramboles van het einde toen Erica Arango uitspeelde. Zij was de nieuwe ‘Kampioen der Kampioenen’.

Wedstrijdleider Willy Leemans en Chris Hemelaer werkten het protocollaire deel af en deelden de prachtige trofeeën uit. Erica Arango speelt al een jaar of vijf biljart in La Rosa waar haar mama de zaak runt. “Voor mij is biljarten een bezigheid in de café”, zei Erica. Ze begon dus gewoon als vermaak te spelen maar dan kwam ze natuurlijk in de club terecht en speelde ze in clubverband mee. In 2008-2009 werd de kampioen van BC La Rosa Kieldrecht.
Toen ze begon speelde ze 25 maar nu is dat al 42. Het is wel iets apart steeds te moeten spelen met en tegen mannen. In La Rosa is echter nog een dame met Nathalie Presiga. "Als er tornooien moeten gespeeld worden, oefen ik de dag er voor, wel wat extra.", aldus Erica. Dat ze Kampioen der kampioenen zou worden had ze niet gedacht maar wel gehoopt. "Maar dat ik in de halve finale tegen Wim Staut alsnog zou winnen, had ik echt niet gedacht."
Omdat de ‘Kampioen der Kampioenen’ in de buurt van haar lokaal werd gespeeld, waren er uiteraard fans aanwezig om deze 20-jarige biljartdame aan te moedigen. Ze werden daar goed voor beloond.

Image
De organisatoren en de vier finalisten vlnr Willy Leemans voor de Beverse Biljartfederatie en Chris Hemelaer, en Dirk Van Kerckhoven voor BC Carambole Corner Kieldrecht en verder Wannes Vereycken, Erica Arango, Wim Staut en Dylan Van Leuvenhage.

Dylan Van Leuvenhage is een talent. Zoveel is duidelijk want wie als 12-jarige zo rustig, weldoordacht en fijn kan spelen heeft wat te goed. Hij speelt al biljart, zegt hij ‘vanaf ik boven het biljart kon kijken’. Een jaar of zeven was hij toen. Omdat papa Eddy ook al topbiljart speelde, zag hij al op jonge leeftijd wat er met een keu allemaal te doen was. Eddy Van Leuvenhage werd kampioen topbiljart maar nu is hij ook voor het eerste seizoen actief bij Kringvrienden als driebander. Zo zoon, zo vader.
De kleine Dylan neemt nu zelf ook deel aan de driebandcompetitie van de BBF. "Ik woon juist naast de Kring, ons lokaal en woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag train ik er." Hij speelt nu 66. Biljart gemakkelijk of moeilijk? Dylan dacht diep na en zei dan maar diplomatisch: "Ge moet het goed kunnen..."

Image
De biljartfans van de eerste rij.
 

Hij werd en wordt op de goede weg gezet in de club door de onverbeterlijke Louis Pfaff en Dirk Peersman. Is hij nog jong, hij wet wel dat Raymond Ceulemans een model is. Maar bij de Kringvrienden kijkt hij toch vooral op naar Louis Pfaff. (rd)

Image
De fiere Erica Arango, de eerste dame ooit die in de BBF ‘Kampioen der Kampioenen’ werd.