Jonge Beverse biljarters naar EK

Image
De biljarters van Koninklijke Gildevrienden die naar het Europees Kampioenschap gaan: Christoph Van Vosselen en Didier Segers.
BEVEREN. Van woensdag 17 tot zondag 21 maart wordt in het Duitse Brandenburg het Europees Kampioenschap Driebanden op klein biljart  betwist. Dat zijn de 25-jarige Christoph Van Vosselen en de 22-jarige Didier Segers van de Koninklijke Gildevrienden. Het zullen daar de enige vertegenwoordigers zijn van het Waasland. Zij nemen er deel aan het individueel kampioenschap maar ook aan dat van de clubs want Christoph en Didier vormen het team van de Kon. Gildevrienden Beveren.

Het is een tornooi met ‘open inschrijvingen’. Het stond op de website van de Europese Biljartbond en daar kon elke biljarter zich inschrijven. Dat is zo voor kampioenschappen op klein biljart. Om deel te nemen op EK of WK matchbiljart moet men wel worden geselecteerd. Dat is dus enkel voor de "top" alleen. Toch vraagt het deelnemen aan het EK Driebanden Klein biljart een zeker niveau. Niet voor ‘Janneke en Mieke’. Zo pakt ons land uit met heel wat semiprofessionele biljarters die in ons land in de top -20 spelen. Bij hen o.a. Steven Van Acker een ereklasser, Patrick Kesteloot en Michel Van Camp uit Zoersel en ook uit Nederland komen er stevige namen naar het EK.

Christoph Van Vosselen

Christoph Van Vosselen mag een ‘rasbiljartspeler’ genoemd worden want hij stamt uit een familie die al generaties lang in deze sport. Vader Luc Van Vosselen biljart nog steeds en ook grootvader André Van Vosselen staat bij KGV nog steeds op de spelerslijst. André is zelfs in het Beverse een bekend iemand want jarenlang had hij een fotostudio op het IJzerhand, vlak naast het Gildenhuis. Het ging dus van vader op zoon.

Christoph was maar 12 jaar toen hij in het Gildenhuis ging biljarten. Uiteraard had hij aan vader Luc een uitstekend begeleider en de jongeman maakte voortdurend progressie. Dat leidde in 2000 reeds naar het behalen van de Belgische titel 7de klasse vrijspel 40. Hij herhaalde dat ook in 2001in 6de klasse Vrijspel 55 en in 2002 in 2de klasse Vrijspel 160. Christoph promoveerde naar de Excellentie klasse vrijspel op klein biljart (300). De top op de kleine tafel was zo goed als bereikt.
Hij was 19 jaar en schakelde over matchbiljart en begon aan het driebanden. En met succes want de jonge Beverenaar zette zijn naam op de Belgische lijsten door kampioen te worden 4de klasse (18) Driebanden op Matchbiljart. Het bleef goed gaan en in 2005 promoveerde hij naar de 1ste klasse (34)

Tussen 2006 en 2008 maken persoonlijke omstandigheden het niet meer mogelijk om te trainen en Christoph speelde geen competitie meer. Maar in zijn omgeving wisten ze dat hij een topper was en bleef, en ze konden hem toch aan een nieuwe biljartcarrière doen beginnen. Driebanden op matchbiljart. Daar ging hij voor. Met het gevolg dat hij in Beveren en het Waasland opnieuw een hoge status bekleedt.

Didier Segers

Didier Segers, een Gentenaar die naar Beveren kwam wonen werkte zich in de familie Van Vosselen binnen want hij werd de schoonbroer van Christoph. Toen Christoph ging biljarten kwam ook zijn zus mee om te supporteren. Didier, ook een biljarter op niveau, leerde er Caroline kennen en vormen nu een paar. Ze kwamen twee jaar geleden in Beveren wonen en dat Didier bij de Kon. Gildevrienden lid werd lag voor de hand. Telkens naar Gent 50 km gaan rijden om daar wat te biljarten, was immers niet te doen. Hij was aangesloten bij KGBA Gent aan de Brusselsesteenweg.

Dat Didier Segers in de biljartsport terecht kwam, was ook niet zo vreemd want zijn grootvader deed dat ook al en ook vader Segers speelt op een redelijk niveau. Didier was er maar dertien toen hij al begon te spelen. Zijn voorkeur ging naar vrijspel en kader.

"Dit jaar ben ik begonnen met driebanden en hoe langer ik het doe, hoe plezanter dat ik het vind. Ik wordt ook goed gesteund door mijn schoonbroer Christoph en die geeft me hier en daar wel wat tips."
Hij kijkt zeker naar de trip naar Brandenburg op het EK. "Het is voor mij meer een kwestie van het opdoen van ervaring. De sfeer eens opsnuiven van een Europees Kampioenschap. Het is altijd interessant daar bij te zijn en te zien want daar zijn veel betere spelers en daar kan je veel van leren. Ook voor wat betreft de mentaliteit rond de biljart. Ik heb het vroeger ook al eens mogen doen met vrijspel bij de jeugd. Maar nu is het eens een andere discipline. Het is ook plezant daar deel te nemen in teamverband."

hoog niveau

Image
De Duitse affiche van het EK die in het Gildenhuis van Beveren een bijzonder plaats kreeg nu twee clubleden deelnemen.
Ook Christoph Van Vosselen nam als jeugdspeler al deel aan Europese wedstrijden en internationale kampioenschappen. "Dat is altijd heel plezant en ik en Didier hebben toen ook al samen deelgenomen omdat we zowat altijd in de zelfde categorie speelden. Nu kunnen we terug die belevenis nog eens meemaken. En ervaring opdoen want een EK is toch nog wat anders dan steeds in dezelfde regio’s biljarten", aldus een enthousiaste Christoph.
In de jeugd was hij seriespeler, nu haalt driebanden wel de bovenhand. Hij volgt les bij Eddy Merckx die op de wereldlijst op plaats 2 staat. "Ik hoop daarmee toch nog een beetje vooruit te gaan. Maar wel alles op zijn tijd en in de biljartsport heb je dat nodig. Na een periode stil gezeten te hebben ben ik mij nu volledige aan het ‘herpakken’. Gemiddeld twee, driekeer per week, afhankelijk van mijn werk op de dispatching bij VAB, train ik."

In de Beverse Biljartfederatie komt Christoph weinig in wedstrijd. Het is goed druk in de Belgische Bond maar als hij een gaatje ziet in zijn kalender, zal hij wel deelnemen aan de het tornooi drieband op de match en de kleine biljarttafel in de BBF. Voor het tornooi bandstoten BBF schreef hij zich al in. ’t Was al een tijd geleden.

Didier Segers kan nog niet aan het werk gezien worden in de BBF. Hij is nog niet lang genoeg in de club en het reglement zegt dat men een volledig jaar moet gespeeld hebben. Zich eerst klasseren heet dat, en dan mag hij in de BBF ook spelen. Didier zal volgend seizoen zeker deelnemen met de K.GV aan de BBF-competities.

Christoph en Didier verdedigen ook zowat de eer voor de beide Vlaanders. Er zijn 4 Belgische clubs die inschreven met naast De Koninklijke Gildevrienden Beveren ook het Billiard Promotion Team Brasschaat, BC Arena Deurne, en BC De Goeie Queue Zoersel. In totaal nemen 7 landen deel met 81 biljarters of 39 ploegen.
In Brandenburg, niet ver van Berlijn, zullen Christoph Van Vosselen en Didier Segers ongetwijfeld het beste van zichzelf geven in dit "European Championship 3-Cushion - 'Small Tables'. (Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

BURCHT. Vrijdagavond werden de 11 wedstrijden van de 1/8 finale in het 'Kampioenschap van Burcht' kaderend in de 'Gemeentedag' afgewerkt in 4 biljartlokalen.

BURCHT. Was me dat een biljartavond die vrijdag. Op niet minder dan vier locaties werden er matchen gespeeld. En overal heerste een bijzonder aangename en sportieve sfeer. Meteen na afloop van alle...

BURCHT. Maandag- en dinsdagavond werd in café ‘De Wachtzaal’ de biljarttempel van BC Carambol, het ‘Kampioenschap van Burcht’ ingezet. Het was ‘zaaltje...

De deelnemersfiches liggen klaar op de biljarttafel en de trekking voor het biljartkampioenschap kan beginnen. Vlnr: Bernard Gommers, Fred Van Nieuwenhove, Gilbert De Vriendt, Gaston Verdeyen en...

Jef Maes die in oktober 95 jaar wordt, staat als biljarter paraat in het Kampioenschap van Burcht.BURCHT. Jef Maes uit Zwijndrecht wordt in oktober 95 jaar maar dat belet niet dat hij maandag van...

BURCHT. In het kader van de sportwedstrijden 'Gemeentedag' organiseert Biljartclub Carambol in Burcht een groot biljartkampioenschap 'vrijspel'. Het start op vrijdag 29 augustus...