Hoop op Zegen weer klaar met de rennersploeg

Image
De Heilige Drievuldigheid van het bestuur: vlnr Andre Coenen, Staf Pieters en Karel Bryssinck.
BEVEREN. In het PC Sabot in Melsele heeft de wielerclub Hoop op Zegen Beveren de renners voorgesteld die komende maanden de hemelsblauwe trui van hoofdsponsor Van Lokeren Vervoer zullen ronddragen. Met een veertien sponsors heeft Staf Pieters, de voorzitter, weer voldoende armslag gekregen om een knap team uit te bouwen. Hoop op Zegen is er klaar voor. Het is een wielerfamilie van 31 renners.

In 2009 zullen het vooral de beloften zijn die de wedstrijden in de regio zullen kleuren want die zijn thans met een sterke groep van 15 renners. Dat is een gevolg van een hele groep juniores die de stap moesten zetten. De overstap werd gemaakt door Bart Adriaens (Melsele), Jonas De Boey (Sint-Gillis), Jeroen Serverius (Kieldrecht) , Joeri Goddaert (Stekene), Karl Vos (Beveren), Davy Present (Zwijndrecht), Lawrence Vandermeersch (De Klinge), Alexander De Keersmaecker (Kruibeke), Daan De Bock (Vrasene), Tom Verhulst (Beveren) en Jochem Smet (Stekene).
Verder reden reeds bij de beloften: Jens Verschaffelt (Sint-Niklaas), Jan Vlegels (Kieldrecht) en Benjamin Paridaens (Bornem). Als nieuw renner, die nog nooit heeft gekoerst, stapte ook Bram De Maeyer uit de Bijlstraat in Beveren de groep der beloften binnen.

In meerdere wedstrijden zullen zij aan de zijde kunnen koersen van de elite zonder contract Roberto Vercauteren (Beveren) en David Van Wiele (Vrasene) Aanvankelijk was ook Melselenaar Raf Van den Keybus ingeschreven maar uiteindelijk verkoos hij toch nog te wachten om al te starten. Hij had trouwens nog nooit een koers gereden! Met zijn 34 is David Van Wiele de oudste van de vereniging.

Image
Benno Present die ooit de eerste renner was die bij WSC Willen Is Kunnen werd aangesloten, eind der jaren ’70. Samen met zijn echtgenote Carine Dhondt die zelf bij de dames koerste en een nationale titel behaalde. Hun zoon Davy is nu zelf lid van HOZ.
Hoop op Zegen is actief sedert 1980 en dat maakt dat volgend jaar het 30-jarige bestaan zal kunnen gevierd worden. De oorsprong van de club ligt in Burcht bij de WSC Willen Is Kunnen. Deze supportersclub had geen renners meer en was in 1977 zelf begonnen met renners. De eerste die zich aansloot toen was Benno Present wiens zoon Davy nu als belofte bij HOZ koerst.
In Burcht was Charles Verheggen toen de grote chef. Nu is hij actief bij het Hudiko Wielerteam Waasland. Bij Willen Is Kunnen heeft de Charles zeker veel verdiensten gehad en hij was het die in 1978  Staf Pieters naar de Burchtse club haalde.

Toen op een bepaald moment de meest absurde maatregel uit de wielersport werd genomen, zat WSC Willen Is Kunnen plots met een groot probleem. Burcht is de provincie Antwerpen en de nieuwe regel zei dat er geen renners uit andere provincies mochten aangesloten worden. Dus renners die aan de overkant van de straat woonden maar op grondgebied Oost-Vlaanderen konden niet meer voor Willen is Kunnen rijden.

En, dan kwam de oplossing: er werd een nieuwe club opgericht met zetel in Beveren. Op 17 maart 1980 werd zo Hoop op Zegen geboren. Maar ook Willen Is Kunnen bleef en gedurende meerdere jaren, heette de club WSC Willen Is Kunnen Burcht - Hoop op Zegen Beveren. En merkwaardig HOZ is altijd de club gebleven die dezelfde sfeer uitstraalde en waar elke renner naar waarde werd geschat. Het was gewoon de stijl van de voorzitter Gustaaf Pieters.

goede organisatie

Ook voor 2009 heeft Staf met zijn bestuursmensen als Andre Coenen en Karel Brijssinck alles uit de financiële kan gehaald om het de aangesloten coureurs zo aangenaam mogelijk te maken. En dat is toch weer aardig gelukt. Alle renners kregen een sporttas waarin de nodige kledij zat: 2 truien met korte mouwen, 1 met lange mouwen, een vest technical, 2 koersbroeken met bretellen, 1 pantybroek met bretel, 2 koerspetjes en 2 paar sportkousen.
Die uitrusting moet natuurlijk gedragen worden bij alles wat rond een wedstrijd gebeurt, op training en ook in de contacten met de media.

De renners kunnen ook nog iets verdienen via het regelmatigheidscriterium waarbij een renner die bij de eerste twintig eindigt een premie krijgt. Een elite of belofte die wint, krijgt 50 euro, een 2de plaats is 13 euro waard en een 3de nog 7,5 euro. En zeggen dat 15 jaar geleden, in 1994, voor een winst 400 frank (10 euro)werd betaald.

Bij de juniores is het 40 euro voor een zege 13 voor een 2de en 6,20 euro voor de 3de.
Een nieuweling die wint heeft 30 euro, 2de is 10 euro en 3de 7,50 euro.
Tenslotte is er 10 euro voor een aspirant die een koers wint.
Dat er hard moet worden gewerkt om dat geld samen te brengen hoeft geen betoog. De club organiseert er een kaartverkoop voor, Staf en, Karel gaan al eens rond met een bloempotje en het etentje in oktober breng ook wat geld in kas.

Image
Twee oud renners nog steeds betrokken bij het clubgebeuren. Gunther Van Steelandt (Haasdonk) vroeger een gevreesd spurter en Kurt Smet.
HOZ is ook goed georganiseerd en beschikt over een eigen materiaalwagen, een Renault van een jaar of vijf die goed op punt wordt gehouden door François Paridaens. De organisatie wordt ook bijzonder goed ondersteund door een paar oud-renners en ouders die zich inzetten voor de begeleiding.
Dat blijkt uit de oefenritten die nu aan de gang zijn. Vanaf 17 januari zijn ze elke zaterdag en zondagmorgen op weg. In totaal wordt er 13 keer getraind met start om 9u aan de Halfdreef Beveren aan Buyl Sport. Nog tot 28 februari wordt getraind al zitten daar ook nog op 14 en 15 februari de clubkampioenschappen in.
Voor de begeleiding van de EZC en U23 en Juniores, zit Karel Bryssinck in der wagen terwijl Eric en Marc Borghgraef op de fiets de leiders zijn. Voor de nieuwelingen wordt de wagen bestuurd door Staf Pieters en diens zoon ex-renner Gaston is samen met Herman Vercauteren en Hugo Van Royen begeleider.

HOZ evolueerde goed mee met de moderne visie op de wielersportbegeleiding en zo wordt van 14 tot 17 april een stage georganiseerd in de Vlaamse Ardennen in Melden. Die wordt ook smakelijk gehouden vermits Karin Dhondt en Benno Present in de keuken staan en zij zijn beroepshalve koks geweest in het bekende ‘Vieruurtje ‘ in Kruibeke. Ook vorig jaar werd deze stage al een voltreffer waaruit de renners met een betere conditie uit kwamen. Voor de begeleiding zijn Freddy Goddaert, Marc Borghgraef, Benno Present, Karel Bryssinck en Staf Pieters present.

Wat de interclubs worden kan nog verder worden bepaald maar feit is dat de juniores de Ronde van de Vlaamse Ardennen zullen rijden met drie ritten in de maand mei. Voor de EZC en U23 zijn er al vooruitzichten voor een deelname aan het Kampioenschap van het Waasland op 16 juni in Belsele, de Schaal Schoeters op 6 juli in Beveren en het interclubkampioenschap der Beide Vlaanderen op 12 september in Nieuwkerken.

Image
De ganse familie van Hoop op Zegen

Tijdens de clubvoorstelling werd ook hulde gebracht aan Paul Van Guyse en zijn dame Godelieve Uytdenhouwen die al bijna 25 jaar onafgebroken lid zijn van Hoop op Zegen en aldus ook de leden die al langst lid zijn van de vereniging. Zij werden in de bloempjes gezet.

Vermelden wij tenslotte ook de nieuwelingen die het dit seizoen moeten waarmaken: Xaver Coucke, Brecht Van den Branden  en Bruno Maes uit Sint-Gillis, Sven Laureys uit Zwijndrecht, Falco De Wilde uit Sint-Niklaas, Gianni Bordui uit Vrasene en het enig meisje uit de club, Laurenza De Backer uit Burcht.

De juniores voor 2009 zijn: Tino De Cock, Tom Seeldraeyers en Jens Verleyen uit Stekene, Quenell Verhulst en Pieter Oelbrandt uit Zwijndrecht en Jori Van Steenberghen uit De Klinge.

De enige aspirant is Geoffrey Van Steenberghen uit De Klinge. (Rolf Duchamps)

 

Lees ook:

REGIO. Voorzitter Staf Pieters van Hoop op Zegen beleeft aangename dagen. En voor een voorzitter van een wielerploeg zijn dat de dagen dat de renners die hem zijn toevertrouwd, koersen winnen. In...

Voorzitter André Cornelis stelt zijn ploeg voor op 22 januari in de Meirdam te Beveren.REGIO. Het Rudyco Cycling Team 2010 uit Hamme zal de ploeg voorstellen op vrijdag 22 januari om 20u in sport-...

Klaar voor de start: bestuursleden Karel Bryssinck, Staf Pieters en ploegleider Gunther Van Steelandt.BEVEREN. In het PC Sabot te Melsele werd de ploeg renners van Hoop op Zegen voorgesteld. Dat...

De spurt van Ruben Van Steelandt bij de nieuwelingen.BEVEREN Op de Clubkampioenschappen in Bottellare heeft Hoop Op Zegen Beveren de eigen clubkampioenen kunnen kronen. Bij de beloften ging de titel...

Kevin Vandermast werd 6de in Koolskamp.BEVEREN. De nieuwelingen van Hoop op Zegen Beveren presteerden zeer goed in de in het Wase Stekene. Ze hebben zeker de koers gekleurd en dat belooft voor het...

BEVEREN. Wielerclub Hoop op Zegen kijkt uit naar wedstrijden van het Paasweekend. De nieuwelingen gaan zich meten met de top van België in de Haspengouwtour. Die bestaat uit 3 ritten. De eerste...