Geoffrey Maes en Patrick Meersschaert naar WK Mountainbiken

SINT-GILLIS-WAAS. De twee Oost-Vlaamse mountainbikers Geoffrey Maes en Patrick Meersschaert uit Sint-Gillis, nemen dit weekend 12 augustus deel in het Canadese Sun Peaks aan het Wereldkampioenschap voor masters. Maes geboren in 1972 rijdt bij de masters 1 en is 13 jaar jonger dan Meersschaert die master 2 is.Om deel te kunnen nemen aan het WK moeten de renners ouder zijn dan 30 jaar en in de loop van het jaar niet hebben deelgenomen aan een wereldbekerwedstrijd bij de elites. In eigen land moeten renners een mastersvergunning nemen, maar bijvoorbeeld in Amerika bestaat deze gewoonweg niet. Al de Noord-Amerikanen nemen dan een week van het WK een UCI-mastersvergunning. Vandaar dat het niveau vrij hoog ligt.

 

Er nemen verder geen Belgen aan deel omdat de nationale federatie een politiek voert waarbij enkel de jeugd een prioriteit is. Het geld gaat dan ook naar de WK's bij de profs. Dat maakt dat beide masters zelf moeten zorgen voor privesponsoring om een vliegtuiticket en een appartement te huren. Door hun vroegere opvallende  resultaten in deze sport is dat mogelijk. Het zijn makelaarskantoor Sinjoor uit Antwerpen en Exustar Europe die de trip naar Canada mogelijk maken.


Voor Geoffrey Maes is het de 4de deelname aan een WK. In 2002 eindigde hij 3de, in 2003: 2de en in 2004: 1ste. Bij hem ging het dus steeds beter. Hij behaalde vorig jaar de titel na een fantastische wedstrijd want de tweede eindigde op meer dan 1 minuut.


Bij Patrick Meersschaert verliep het met hoogtes en laagtes: 2001: 3de  2002: 11de omdat hij vermoeid was na het WK marathon dat hij een week voordien in Kaprun reed en  waar hij op het 1ste officieuze UCI-WK, 21ste algemeen eindigde en 3de master +40.   2003: 3de na een lekke band in de 2de ronde en aangekomen op een tweede lekke band.   2004: het jaar van de grote pech: aan de leiding met de latere wereldkampioen, lek gereden, teruggekeerd naar plaats 4, opnieuw lek, opnieuw teruggekeerd naar plaats 4 en dan een derde maal lek!


Volgens Patrick Meersschaert kan Geoffrey zijn titel verlengen. Zijn zwaarste tegenstander, de Italiaan Trabuzzi, zit nu bij de masters 2. Het is enkel af te wachten wat de inbreng zal zijn van de USA die wellicht met renners zullen afvaardigen naar dit deel van Canada. Sun Peaks ligt immers in British Columbia aan de westkust. In het verleden reden ze in Bromont aan de oostkust.


Over zijn eigen kansen zegt Meersschaert: "Ik durf niets voorspellen want na mijn ziekte in april, heeft het nooit lekker gelopen. Ik was niet slecht maar helemaal niet super en dat moet je zijn om op dit niveau top 3 te halen. De laatste weken verliep het echter beter, maar voor mij zal veel afhangen van de omloop. Hoe technischer hoe liever, want dan kan ik mijn huidige mindere conditie wat wegsteken."


Voor hem zou Bromont nu geruststellender geweest zijn want daar was het een zeer technische omloop. Van Sun Peaks weten de masters dat er twee lange klimmen van 1 km  inzitten op relatief brede weg en niet te stijl waar het dus op kracht aan komt. Er is verder een lange afdaling van 2 km. Of die afdaling technisch werk vraagt of niet, weten ze niet.


De omloop bedraagt 6 km en normaal wordt er op een WK masters naar gestreefd om een wedstrijd van anderhalf uur te betwisten. De dag voor de wedstrijd beslist de jury op basis van trainingstijden hoeveel ronden er zullen worden betwist.


 Vorig jaar hebben ze beiden een week van het WK in Canada nog de finale meegereden van de coupe de Quebecq en ze wonnen elk in zijn categorie. Dit keer was er niets in de buurt en bovendien moet Patrick Meersschaert een week na het WK naar het Europees Kampioenschap marathon voor masters in het Oostenrijkse Graz. Hij hoopt voldoende gerecupereerd te zijn van het WK om toch top vijf of misschien iets dichter te eindigen. Het is wielerfanaat Alfred Sch?r van ASP uit Sint-Niklaas,  die het verblijf in Oostenrijk sponsort.(F)

 

Lees ook:

SINT-GILLIS-WAAS. De mountainbiker Patrick Meersschaert is zondag in Bergschenhoek op de nevenwedstrijd van het Nederland Kampioenschap der beloften, 3de geëindigd na Nederlands kampioen Dick...

WIELERSPORT. Sint-Gillisnaar Patrick Meersschaert heeft 3 weken inactiviteit achter de rug wegens een zware verkoudheid. Een antibioticakuur en enkel maar wat lichtjes fietsen op de rollen zat er...

SINT-GILLIS-WAAS. Op het Europees Kampioenschap mountainbiken in het Italiaanse Mahë, zijn de masters  Geoffrey Maes en Patrick Meersschaert in hun categorie 4de geworden.

MOUNTAINBIKEN/SINT-GILLIS-WAAS. Parick Meersschaert is zijn nationale titel kwijt. Het is niet leuk, maar op een circuit als Tervuren had hij het wel een beetje verwacht. Hij voorspelde het trouwens...

SINT-GILLIS_WAAS. Zaterdag werd in het kader van het Europees kampioenschap mountainbiken in Kluisbergen, een open wedstrijd gereden en daaraan namen de masters Geoffrey Maes en Patrick Meersschaert...

SINT-GILLIS-WAAS. Zondagavond keert Patrick Meersschaert met de grootste eer terug uit Canada. Het gemeentebestuur van Sint-Gillis-Waas, heeft niet geaarzeld om snel een ontvangst te organiseren op...