Sloopwerken hervat, weer actie om werken te stoppen

"Bijna 6 op 10 van de ondervraagden meent dat de nog resterende inwoners van Doel op zoek moeten naar een andere woonplaats. Slechts 2 op de tien zijn de tegenovergestelde mening toegedaan. Ook 2 op de tien hebben hierover geen mening", aldus de directeur.
Hij wees er ook op dat een grote groep (58%) vindt dat de afbraakwerken moeten doorgaan en dat er geen nieuwe bewoning mag komen. Slechts 17% van de oorspronkelijke bewoners vindt het beter de sloopwerken stop te zetten en toch nog bewoning toe te laten. 23% staat hier neutraal tegenover. Ten slotte is 88% van de mensen die Doel verlaten hebben gedurende de afgelopen 10 jaar, tevreden over de huidige woonplaats, slechts 6% is niet tevreden. 6% staat hier neutraal tegenover.
Op 23 maart 2007 gaf de Vlaamse Regering de opdracht aan de Maatschappij Linkerscheldeoever om een sloopplan voor Doel operationeel te maken. Tot vandaag zijn reeds 62 woningen gesloopt in Doel centrum. Maandag werd opnieuw gestart met de sloop van een aantal woningen. De Maatschappij beschikt nog over 36 geldige sloopvergunningen. Zowel de rechtbank van Dendermonde als de Raad van State hebben in verschillende procedures de Maatschappij toegelaten om de sloopwerken verder te zetten.
Ze heeft eveneens een akkoord bereikt met de Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij om 26 sociale woningen in der minne te verwerven. Alle huurders van deze sociale woningen kunnen in andere sociale woningen in de omgeving terecht.
Bewoners voeren opnieuw actie om sloop te stoppen
Het volgende scenario in de afbraakserie over Doel wordt dus momenteel geschreven. Nadat eerder de slopingswerken aan twee historische boerderijen in Kieldrecht zijn opgeschort werden maandag de sloopwerken in Doel hervat. ’t Was niet aangekondigd en volgens Doel 2020 ook willekeurig. Het was de beurt aan het vroegere restaurant Saeftinge om gesloopt te worden. De voorbereidingswerken gingen hun gang.
Saeftinge, de vroegere tramstatie van Doel, op modellendag eind 2008 nog een open deur, was ooit een prachtig en groot restaurant, bekend tot ver buiten de regio. Dat gebouw wilde de kunstenaarsgemeenschap van Doel wat opknappen om er dan tentoonstellingen en evenementen in aan te bieden. Utopie blijkt dat nu. De bulldozers reden het dorp weer binnen en richtten zich naar het restaurant van weleer.

De actievoerders verschaften zich rond 11u toegang tot de werf, klommen op de kranen en ontrolden verschillende spandoeken. Daarop werden de werken stil gelegd. De politie kwam ter plaatse maar greep niet in. Er werd gedacht dat de afbraakwerken in Doel hervat werden omdat de afbraak van de Kieldrechtse hoeves werd stopgezet.
Jan Creve moest nog maar eens woordvoerder zijn van de actiegroep: "Voor Doel 2020 is met deze nieuwe afbraakwoede de maat vol. Minister-president Peeters heeft geen enkel concreet plan over wat er op termijn met Doel moet gebeuren. Maar toch laat hij er de bulldozers huizen en gebouwen afbreken die nog perfect te renoveren zijn. Anderzijds blijven een aantal krotten in Doel onaangeroerd. Een toch wel erg merkwaardig toeval."

Ook KunstDoel
Dinsdag voerde ook de kunstenaarsgemeenschap samen met bewoners actie en probeerden de afbraakwerken onmogelijk te maken.. Ze zijn boos en zeggen: "De manier waarop men in Doel met mensen omgaat is een rechtsstaat onwaardig. Wij willen dan ook een gepaste boodschap brengen aan minister-president Peeters."
KunstDoel is op de teen getrapt: "Het is duidelijk dat de Vlaamse regering geen rekening houdt met het verzoek van bijna 1800 KunstDoelsympathisanten om de sloop van Doel te staken tot er een uitspraak valt over een zinnige nieuwe bestemming voor het dorp met voldoende maatschappelijk draagvlak, hoewel Minister President Peeters in een eerdere brief aan KunstDoel geschreven heeft dat hij ‘zoveel mogelijk invalshoeken’ zou trachten mee te nemen in de besluitvorming over Doel."
De vrienden van de kunst willen de campagne tegen de verdere afbraak van Doel, vanaf nu op het scherp van de snede voeren. "Maar we strijden met ongelijke ‘wapens’. Internet, zo heeft de voorlopig geslaagde actie voor het behoud van de Kieldrechtse hoeves aangetoond, is ons krachtigste actiemiddel." Eva Van Tulden van KunstDoel wil daarom aan iedereen vragen de 'nieuwsjaarsoproep' door te sturen naar de bevoegde kabinetten.
Ook de bewoners in Doel zijn natuurlijk allerminst te spreken over de hervatting van de afbraak. Die gebeurde opnieuw vanaf 6u in de morgen. En dat in een dorp dat officieel nog altijd woongebied is en waar nog enkele honderden mensen wonen. Mensen die een huis huren van de Vlaamse overheid maar ook mensen die als eigenaar nog àltijd in hun eigen woning wonen."Al wat zij vragen is een minimum aan respect en een behandeling als ‘mensen’. Misschien kan Kris Peeters daar in het kader van zijn ‘Vlaanderen in Actie’ toch eens over nadenken.", klinkt het bij Doel2020. (Rolf Duchamps)