Burgemeester Van de Vijver schiet terug

Toch is er de laatste week gepoogd om het debat over de aanleg van de verbinding tussen de E17 en de E34 te heropenen. "Mijn reactie als burgemeester van de rechtstreeks betrokken gemeente Beveren werd door bepaalde Antwerpse kringen bestempeld als walgelijk, kleinzielig en zelfs dorpspolitiek. Zacht uitgedrukt vind ik dit een zeer ongepaste manier van reageren naar een partner die men in de verdere ontwikkeling van de haven op een gelijkwaardige manier wil betrekken", aldus Van de Vijver.
Deze reacties getuigen trouwens van weinig realiteitszin over wat in het Waasland gebeurt. Begin 2005 hebben de Wase burgemeesters immers de opdracht gegeven aan het ICW om een mobiliteitsstudie te maken. Een neutrale en objectieve studie met als doel om enerzijds de problemen in kaart te brengen en anderzijds oplossingen hiervoor te suggereren.
De studie is vertrokken met als planhorizon 2020. Dit wil zeggen dat er rekening is gehouden met alle huidige doelstellingen op vlak van ruimtelijke plannen. Ook is er rekening gehouden met een aantal geplande ingrepen, zoals de Oosterweelverbinding, de ontdubbeling van de brug van Temse, de voltooiing van de ring van Sint-Niklaas, de werken aan de ring van Gent en de uitvoering van het raamplan mobiliteit Waaslandhaven. Ook de extra verkeersstromen door de eventuele aanleg van het Saeftinghedok zijn meegerekend.
Uit deze studie zijn zes mogelijke oplossingen naar voren gekomen die allen zijn doorgerekend met het verkeersmodel van de Vlaamse overheid. Ook de realisatie van de grote ring is als mogelijk scenario meegenomen en doorgerekend.
Burgemeester Van de Vijver haalt daarbij aan: "De realisatie van de grote ring bleek in de studie echter geen optimale oplossing te zijn voor het verbeteren van de verkeerssituatie in het Waasland. Nu de discussie over de aanleg van de grote ring heropenen, ondanks het feit dat de studie heeft uitgewezen dat deze oplossing niet de beoogde verwachtingen inlost, is de beste manier om er voor te zorgen dat er de komende 20 jaar op vlak van mobiliteit wederom niets gebeurt. Intussen zullen de problemen groter en groter worden en de ruimte voor bijkomende ontwikkelingen sterk verkleinen."
Hij reikt meteen ook de opties aan die kunnen bijdragen tot een verbetering van de verkeerssituatie. Op basis van de berekeningen zijn uit de studie volgende oplossingen gekomen:
1- Het doortrekken van de parallelwegen langs de E17 vanuit Sint-Niklaas tot in Zwijndrecht, dit gekoppeld aan de realisatie van een nieuwe rechtse aftakking aan de E17 richting E34 zoals voorzien in het BAM verhaal.
2- Het aanleggen van een noordelijke verbinding tussen de N70 en de E34.
Het is wel een feit dat de conclusies van deze mobiliteitsstudie unaniem zijn onderschreven door de Wase burgemeesters, het directiecomité van het ICW en de drie grote Wase politieke families. Na bijna 20 à 30 jaar maatschappelijke en politieke verdeeldheid inzake mogelijke oplossingen voor de Wase mobiliteitsproblemen is dit akkoord zonder overdrijven historisch te noemen en getuigt het van een grote Wase verantwoordelijkheidszin.
De uitvoering van dit plan is onontbeerlijk wil men in het Waasland kunnen beschikken over een maatschappelijk draagvlak voor de verdere economische expansie. "Ik doe dan ook een dringende oproep aan alle socio-economische en politieke actoren, zowel van Antwerpen als van het Waasland, om zich achter dit plan te scharen en een ééndrachtig signaal aan Brussel te geven om dit plan de komende Vlaamse legislatuur te realiseren." (Rolf Duchamps)