Eerste oogst kiwibes in de winkel

Image
Een doorsnede van een kiwibes (midden) en deze van de kiwi.
VRASENE. Het is zo ver, de eerste Belgische kiwibessen zijn geoogst en zullen voor het eerst in de winkels te koop zijn. Het is een realisatie van de fruitveiling Profruco uit Vrasene die een intense samenwerking aanging met de Hogeschool Gent en de provincie Oost-Vlaanderen. Maar voor het Waasland, waar heel wat telers met van de kiwibes thuishoren, is dit een bijzondere eer.  

De vrucht van een kiwibes geeft de grootte van een druif, ongeveer 2 cm breed en 2 tot 5 cm lang. Ze wegen 5 tot 25 g en groeien in trosjes van 3 tot 4. Hun vorm is van bolrond tot cilindrisch en de kleur gaat van groen tot rood. De kiwibes groet uitstekend in ons klimaat wat van de kiwi niet kan gezegd worden want die heeft een warm klimaat nodig. Ze wordt hier dus probleemloos in openlucht geteeld wat ecologisch gezien positief is vermits er geen verwarmde serres aan te pas komen en ook geen extra belichting. De productie in eigen regio vraagt bovendien ook minder transport.
Jean-Luc Dehaene zei ooit eens: "Er komt een moment dat het weer beter is om zoveel mogelijk ter plaatse te produceren, in plaats van met alles rond te rijden en rond te vliegen." En de kiwibes is daarvan een illustratie.

Image
De veiling Profruco is gevestigd in Vrasene langs de Provinciale Baan
Niet onbelangrijk is ook dat de kiwibes een fruitsoort is die zeer goed bestand is tegen ziektes en fruitplagen. Dat is natuurlijk een mogelijkheid om de biologische teelt in de kijker te stellen. Maar de plant is ook winterhard en verdraagt temperaturen tot -30°C. Alhoewel, er werd wel ervaren dat nachtvorst in het voorjaar, wanneer de knoppen reeds zijn gevormd vanaf -3°C er schade kan zijn.
De meeste kiwibesvruchten worden als rijp beschouwd, 100 – 110 dagen na de bloei.

Een kiwibes heeft een gladde, eetbare schil en dat maakt dat het steeds een 'hapklare snack' is of nog anders gezegd: ze kan uit het vuistje worden gegeten. Ze kan perfect worden gecombineerd met in een dessert met bijvoorbeeld aardbeien, druiven en rode vruchten. Sterrenchef Wouter Van der Vieren van restaurant Clandestino uit Haasdonk, ontwikkelt reeds een aantal recepten rond dit nieuwe fruitproduct.

Ze wordt geoogst in september – oktober en één plant levert 10 tot 30 kg vruchten wat omgerekend neerkomt op 10 tot 25 ton per hectare. Bij 20°C kan ze een week bewaard worden maar in optimale omstandigheden zelfs 8 tot 12 weken.
De vrucht kan tot 200 zaden van ongeveer 2,5 mm bevatten. Een kiwibes heeft een iets hoger gehalte vitamine C dan de gewone kiwi maar bijzonder veel meer dan een citroen. Het suikergehalte is hoger dan bij de gewone kiwi en varieert van 14 tot 29 %. Het vruchtvlees is dus niet allen sappig maar heeft ook een uitgesproken zoete smaak.
In China zijn zulke vruchten gekend als een middel om kanker te voorkomen.

Image
Filip Debersaques en Maarten Meys, de verantwoordelijke bij Profruco voor Kwaliteit, stelden in Vrasene de eerste oogst van de kiwibes voor.
 

Profruco doet het

De fruittelers die aangesloten zijn bij de coöperatie Profruco hebben woensdag de eerste Belgische oogst van de nieuwe oogst in Brussel aan Minister President Kris Peters aangeboden. Hij speelt immers met zijn innovatiebeleid een prominente rol in het onderzoek en de teelt van de kiwibes in Vlaanderen. 

Profruco Vrasene, levert het bewijs dat het niet maar een gewone fruitveiling is zoals dat in de mond ligt bij velen. Het is tenslotte een Coöperatie met 152 fruittelers die sinds 1944 als veiling actief is en bekend was en is voor hardfruit appelen en peren. Als zachtfruit werkt Profruco vooral rond aardebeien. Bij Profruco werken 17 medewerkers en de jaaromzet staat er op 26 miljoen euro.

Algemeen directeur Koen Torfs: "Profruco speelt als coöperatieve een voortrekkersrol door mee te denken over diversificatie en verbreding van het assortiment. We zijn ervan overtuigd dat de kiwibes een unieke economische hefboom betekent voor fruittelers om tot de perfecte rendabele productmix te komen."

Image
Professor Filip Debersaques van de Hogeschool Gent , departement Biowetenschappen, die het ganse project rond de kiwibes uitwerkte.
En dat zal in de situatie waarin de fruitsector zit, nodig zijn want er vielen klappen als gevolg van de hoge energieprijzen, een zeer competitieve markt en een veeleisende consument. De sector is ook fel van het weer afhankelijk wat in 2008 voor een slechte fruitoogst zorgde. De economische recessie werd voelbaar. Bovendien stortte de handel met Oost-Europa en Rusland in.
Maar daar zijn dan toch positieve trends waar te nemen in de fruitteelt. Er is een fantastische oogst bij de conference peer en de handel met Rusland en Oost-Europa begint zich voorzichtig te herstellen. En tenslotte maakt een geslaagde eerste oogst van de kiwibes het ook allemaal wat positiever.

Wat de kiwibes betreft is Profruco de enige aanbieder en momenteel is er nog geen interesse van grote spelers. In de Wase regio zijn er meerdere telers zodat hier wel degelijk de bakermat ligt. Ook in Zeeuws-Vlaanderen en Hoogstraten worden er gekweekt en in Oudenaarde zal er ook werk van gemaakt worden. Momenteel zijn er al 11 ha aangeplant. De telers van nu, gaan meer dan waarschijnlijk de ‘geschiedenis’ in als de pioniers van de kiwibes!

De nadruk ligt ook op het feit dat de kiwibes niet thuishoort in de bessenmarkt zoals bv de framboos, maar wel in de kiwimarkt. Bij Profruco zegt men: "Het is makkelijker consumenten van kiwi naar kiwibes te leiden dan bessen consumenten aan de kiwibes te krijgen." De smaak en het aroma van kiwi en kiwibes zijn quasi identiek. Er kan ook niet naast gekeken worden dat de nieuwe kiwibes specifieke voordelen heeft tegenover de traditionele kiwi. Bij Profruco wijzen ze bv. naar het gebruiksgemak doordat de vrucht in zijn geheel wordt verorberd met schil en al. Dat is zeker een voordeel voor kinderen die met de kiwi nogal eens morsig omgaan.

Image
De kiwibessen zijn verpakt in doosjes van 125 gram.
 

Rond de kiwibes is er samenwerking met alle onderdelen van de productketen: telers, afnemers maar ook met de overheid en de academische wereld. De telers werken samen met Fruitveiling Profruco, de Groep William De Witte die de distributie doet naar Colruyt. Maar ook met de Hogeschool Gent, de provincie en de Vlaamse Regering.
De eerste oogst, die van uitzonderlijke kwaliteit is, zal een zestal weken in de handel zijn.

En nog dit: een bakje van 125 g kost 2 à 2,5 euro. En voor de liefhebbers: de eerste kiwibesjenever (36°) smaakt voortreffelijk. (R.D.)

 

Lees ook:

TEMSE. In het sterrestaurant Clandestino in Temse is het nieuwe seizoen van de kiwibes smakelijk ingezet. Chef Wouter Van der Vieren verwerkte de kiwibes in een reeks gastronomische bereidingen. De...

De fruitmarkt was open.VRASENE. De massale belangstelling voor het feestweekend in de nieuwe fruitveiling van Profruco aan de Provinciale Baan, had zeker niemand verwacht. Dat er veel volk een...

Algemeen Directeur Koen Torfs voor wie de toekomst van Profruco straalt.VRASENE/WAASLAND. Op zondag 9 november organiseert de fruitveiling Profruco in Vrasene een groot buurtfeest voor fruittelers,...

Een mandje met kiwibessen en ook een gewone kiwi. De kiwibessen komen volgend jaar in september op de markt.VRASENE/WAASLAND. Het ziet er goed uit voor de kiwibes want volgend jaar in september zal...