Eerste oogst kiwibes in de winkel

De vrucht van een kiwibes geeft de grootte van een druif, ongeveer 2 cm breed en 2 tot 5 cm lang. Ze wegen 5 tot 25 g en groeien in trosjes van 3 tot 4. Hun vorm is van bolrond tot cilindrisch en de kleur gaat van groen tot rood. De kiwibes groet uitstekend in ons klimaat wat van de kiwi niet kan gezegd worden want die heeft een warm klimaat nodig. Ze wordt hier dus probleemloos in openlucht geteeld wat ecologisch gezien positief is vermits er geen verwarmde serres aan te pas komen en ook geen extra belichting. De productie in eigen regio vraagt bovendien ook minder transport.
Jean-Luc Dehaene zei ooit eens: "Er komt een moment dat het weer beter is om zoveel mogelijk ter plaatse te produceren, in plaats van met alles rond te rijden en rond te vliegen." En de kiwibes is daarvan een illustratie.

De meeste kiwibesvruchten worden als rijp beschouwd, 100 – 110 dagen na de bloei.
Een kiwibes heeft een gladde, eetbare schil en dat maakt dat het steeds een 'hapklare snack' is of nog anders gezegd: ze kan uit het vuistje worden gegeten. Ze kan perfect worden gecombineerd met in een dessert met bijvoorbeeld aardbeien, druiven en rode vruchten. Sterrenchef Wouter Van der Vieren van restaurant Clandestino uit Haasdonk, ontwikkelt reeds een aantal recepten rond dit nieuwe fruitproduct.
Ze wordt geoogst in september – oktober en één plant levert 10 tot 30 kg vruchten wat omgerekend neerkomt op 10 tot 25 ton per hectare. Bij 20°C kan ze een week bewaard worden maar in optimale omstandigheden zelfs 8 tot 12 weken.
De vrucht kan tot 200 zaden van ongeveer 2,5 mm bevatten. Een kiwibes heeft een iets hoger gehalte vitamine C dan de gewone kiwi maar bijzonder veel meer dan een citroen. Het suikergehalte is hoger dan bij de gewone kiwi en varieert van 14 tot 29 %. Het vruchtvlees is dus niet allen sappig maar heeft ook een uitgesproken zoete smaak.
In China zijn zulke vruchten gekend als een middel om kanker te voorkomen.

Profruco doet het
De fruittelers die aangesloten zijn bij de coöperatie Profruco hebben woensdag de eerste Belgische oogst van de nieuwe oogst in Brussel aan Minister President Kris Peters aangeboden. Hij speelt immers met zijn innovatiebeleid een prominente rol in het onderzoek en de teelt van de kiwibes in Vlaanderen.
Profruco Vrasene, levert het bewijs dat het niet maar een gewone fruitveiling is zoals dat in de mond ligt bij velen. Het is tenslotte een Coöperatie met 152 fruittelers die sinds 1944 als veiling actief is en bekend was en is voor hardfruit appelen en peren. Als zachtfruit werkt Profruco vooral rond aardebeien. Bij Profruco werken 17 medewerkers en de jaaromzet staat er op 26 miljoen euro.
Algemeen directeur Koen Torfs: "Profruco speelt als coöperatieve een voortrekkersrol door mee te denken over diversificatie en verbreding van het assortiment. We zijn ervan overtuigd dat de kiwibes een unieke economische hefboom betekent voor fruittelers om tot de perfecte rendabele productmix te komen."

Maar daar zijn dan toch positieve trends waar te nemen in de fruitteelt. Er is een fantastische oogst bij de conference peer en de handel met Rusland en Oost-Europa begint zich voorzichtig te herstellen. En tenslotte maakt een geslaagde eerste oogst van de kiwibes het ook allemaal wat positiever.
Wat de kiwibes betreft is Profruco de enige aanbieder en momenteel is er nog geen interesse van grote spelers. In de Wase regio zijn er meerdere telers zodat hier wel degelijk de bakermat ligt. Ook in Zeeuws-Vlaanderen en Hoogstraten worden er gekweekt en in Oudenaarde zal er ook werk van gemaakt worden. Momenteel zijn er al 11 ha aangeplant. De telers van nu, gaan meer dan waarschijnlijk de ‘geschiedenis’ in als de pioniers van de kiwibes!
De nadruk ligt ook op het feit dat de kiwibes niet thuishoort in de bessenmarkt zoals bv de framboos, maar wel in de kiwimarkt. Bij Profruco zegt men: "Het is makkelijker consumenten van kiwi naar kiwibes te leiden dan bessen consumenten aan de kiwibes te krijgen." De smaak en het aroma van kiwi en kiwibes zijn quasi identiek. Er kan ook niet naast gekeken worden dat de nieuwe kiwibes specifieke voordelen heeft tegenover de traditionele kiwi. Bij Profruco wijzen ze bv. naar het gebruiksgemak doordat de vrucht in zijn geheel wordt verorberd met schil en al. Dat is zeker een voordeel voor kinderen die met de kiwi nogal eens morsig omgaan.

Rond de kiwibes is er samenwerking met alle onderdelen van de productketen: telers, afnemers maar ook met de overheid en de academische wereld. De telers werken samen met Fruitveiling Profruco, de Groep William De Witte die de distributie doet naar Colruyt. Maar ook met de Hogeschool Gent, de provincie en de Vlaamse Regering.
De eerste oogst, die van uitzonderlijke kwaliteit is, zal een zestal weken in de handel zijn.
En nog dit: een bakje van 125 g kost 2 à 2,5 euro. En voor de liefhebbers: de eerste kiwibesjenever (36°) smaakt voortreffelijk. (R.D.)