Nieuw seizoen voor kiwibes

TEMSE. In het sterrestaurant Clandestino in Temse is het nieuwe seizoen van de kiwibes smakelijk ingezet. Chef Wouter Van der Vieren verwerkte de kiwibes in een reeks gastronomische bereidingen. De kiwibes is het resultaat van vier jaar onderzoek door de faculteit Toegepaste Bio-ingenieurswetenschappen van Hogeschool Gent in samenwerking met de Veiling Hoogstraten en het de provincie Oost-Vlaanderen. Waaslander Jeroen De Ridder was een van de eerste telers die z'n schouders onder de kiwibes zette.

De vitaminerijke bes lijkt op een kleine kiwi, smaakt als een kiwi maar heeft geen haartjes zodat de vrucht onmiddellijk geschikt is voor consumptie. Sterrestaurant Clandestino is het eerste restaurant dat als ambassadeur van de kiwibes de vrucht verwerkt is overheerlijke gerechten. "Dankzij de zoetzuurbalans van het sappige zoete vruchtvlees en het lichte bittertje van de schil leent de kiwibes zich zowel voor hartige als zoete bereidingen. De bes is combineerbaar met niet voor de hand liggende ingedriënten zoals varkensvlees of kokos.", aldus topchef Wouter Van der Vieren. "De product verdient zeker een plaats in de gastronomische wereld."

Tuinbouwer Jeroen De Ridder uit Sint-Pauwels is een van de eerste telers die de kiwibes begon de kweken. Via een oud studiegenoot is hij bij de kiwibes terechtgekomen. "Het was iets nieuws en dat zag ik wel zitten.", aldus De Ridder. "Het vroeg wel een flinke investering. Het kost meer dan 1 euro per kilo om de bes te plukken, nog eens meer dan een euro om een kilo te verpakken. Alles bij elkaar kost het 10 euro per kilo om te kiwibes te kweken. We hopen er nu een mooie prijs voor te krijgen."  De winkelprijs voor een potje met twaalf kiwibessen kost in Colruyt en Spar 2,49 euro. Het is voor het eerst dat de kiwibes op grote schaal in de winkelrekken ligt. "Dit is de definitieve doorbraak van de Belgische fruitprimeur.", besluit Filip Debersaques van Hogeschool Gent.  Vanaf vandaag, 24 augustus, kan het grote publiek kennis maken met de kiwibes. (mb)

 

info: hoogstraten.eu/kiwibes

 

 

Lees ook:

REGIO. Vlaanderen Lekker Land lanceert vandaag, 1 oktober 2011, het concept 'Jong Keukengeweld'. Daarmee kunnen jongeren tot en met 30 jaar topgastronomie ontdekken aan een zeer betaalbare prijs....

Een doorsnede van een kiwibes (midden) en deze van de kiwi. VRASENE. Het is zo ver, de eerste Belgische kiwibessen zijn geoogst en zullen voor het eerst in de winkels te koop zijn. Het is een...

Een mandje met kiwibessen en ook een gewone kiwi. De kiwibessen komen volgend jaar in september op de markt.VRASENE/WAASLAND. Het ziet er goed uit voor de kiwibes want volgend jaar in september zal...