Jan Pieter Liedmann zet schitterende accordeonmuziek op cd (4)

Gilbert De Nockere zowel als Jan Pieter Liedmann, is een perfectionist. We hebben hem nooit anders gekend. Dat heeft hem trouwens ook een muziekman van aanzien gemaakt. Nu hij weer een nieuwe cd klaar heeft met accordeonmuziek 'J.P Liedmann Special Edition', stellen we weer vast dat hij zijn hart en ziel er in heeft gestoken. Geen enkele andere muzikant komt er aan te pas. Hij speelde zelf alle instrumenten die er in de arrangementen zaten." Dat geeft me natuurlijk een enorme rijkdom", zegt hij. Hij ontwierp zelfs de bijsluiter, de lay-outs in de cd. Onschatbaar creatief is die Jan Pieter.

Nadat hij vroeger op de Duitse televisie en zelfs de Oostenrijkse optrad, gaat hij met de nieuwe Accordeon -CD zeker weer naar die landen. Hij heeft daar een publiek voor. Ook heel wat nummers moeten nog in het Duits vertaald worden. Want de bij muziek van ‘Special Edition’ zit ook een tekst klaar. Zijn kleinzoon Pieter Déno schreef ze.
Het muziekleven van Jan Pieter Liedmann bestaat uit evoluties. Zo is hij dus nu weer met de accordeon naar hoog niveau geklommen. Dat was allemaal niet zo evident want ook al was hij vroeger ‘de heer en meester’ op dat instrument, toch bracht hij niet veel accordeonstukken uit. Hij speelde wel veel in de studio’s maar hij verkoos nooit om zijn naam daarbij te vermelden.

Niet eenvoudig want de leeftijd had ook aan de techniek gevreten. Hij moest terug opbouwen naar een hoger niveau zodat hij momenteel ‘dingen’ speelt die hij nooit van je leven in een studio speelde. Er zitten in zijn muziek op de nieuwe cd, zo’n passages in dat accordeonspelers zich zullen afvragen; hoe heeft hij dat gedaan? Er was een tijd dat hij dat allemaal blindelings kon en hij heeft er nu weer voor moeten werken. Door al de jaren heen, was er van de ex-kampioen van België Accordeon al heel wat afgebrokkeld, op vlak van de kundigheid. Maar in 2009 kwam hij terug als de ware kampioen. Lang zal het niet duren of hij wordt weer gevraagd voor belangrijke optredens. Voor televisie bijvoorbeeld. Waarom niet?


Ondertussen is een eigen opnamestudio voor hem de hemel in huis. Hij kende wel de studio’s wat maar van de techniek kende hij niks. Hij installeerde het bij hem thuis en leerde er mee werken met veel zweet, bloed en tranen. Nu is hij daar goed in thuis en mag hij zich nog de titel toekennen van ‘studiotechnieker’. Liedmann kon het allemaal verwezenlijken omdat het digitaal is. Een grote ruimte had hij niet eens nodig en toch staat er alle apparatuur die er moet zijn. Zelfs het elektronische dat nodig is voor de opnames. Alles via de computer.(Rolf Duchamps)
