Baggerspecie via nieuwe transportbank naar de Argexputten

Image
De nieuwe overdekte transportband in de richting van de kleiputten.
BRUCHT/KRUIBEKE. Zoals we reeds aankondigden zal er zaterdag verkeershinder zijn op de baan Burcht - Kruibeke omdat de firma Argex werk maakt van het aanbrengen van een nieuwe transportband die zal gebruikt worden om baggerspecie naar de kleiputten te brengen. Naar het opvullen van die diepe putten wordt al lang uitgekeken. Maar de juiste weg vinden was lag niet voor de hand. Per schip of met de vrachtwagen? De Vlaamse overheid heeft jaren geleden al eens meer dan 8 miljoen euro betaald voor het bergen van baggerspecie in die afgedankte kleiputten in Zwijndrecht en Kruibeke. Maar die putten konden nog niet gebruikt worden omdat er geen vergunningen waren.

Omdat gekozen werd voor aanvoer per schip, de Schelde ligt vlakbij, moest een bijkomende transportband over de Kruibeeksesteenweg worden aangelegd voor de aanvoer van specie of bodem naar de site. Momenteel is er reeds een transportband voor de kleiwinning aanwezig die de uitgegraven klei van de groeve naar de fabriek van Argex transporteert. Deze blijft ook verder in gebruik. De nieuwe transportband zal in de andere richting lopen, vanaf het binnenschip naar de kleiputten.

Image
In de richting van de Schelde waar baggerspecie en bodem per binnenschip zal worden aangevoerd.
Door deze manier van werken worden veel transporten vermeden die anders over de weg moeten gebeuren. De nieuwe transportband is ook overdekt zodat er niks kan vrijkomen. Verwacht wordt dat over zes weken alles klaar zal zijn en de aanvoer kan starten.  De aanleg werd zoveel mogelijk geïntegreerd in de bestaande infrastructuur.

Met deze bouw van de transportband is een investering gemoeid van 1,5 miljoen euro.  Voor het opvullen van de kleiputten heeft Argex een contract afgesloten met Waterwegen en Zeekanaal. Het vullen van de kleigroeve zal in een eerste fase gespreid worden over 15 jaar. In totaal komt er 5 miljoen m3 baggerspecie in de kleiput. Voor de realisatie van de nabestemming volgens het structuurplan Kruibeke, KMO-zone, is een ruimtelijk uitvoeringsplan nodig. Het was zo dat bij de variant B met een KMO-zone in de gemeente Kruibeke en natuurinrichtingsplan enkel voor de gemeente Zwijndrecht, moest onderzocht  worden hoe er een overgang en binding tussen beide gebieden kan tot stand  komen en de natuurelementen toch tot in die zone kunnen doordringen bv. door hemelwater af te leiden naar het natuurgebied, door groenelementen. Daardoor kan een wederzijdse meerwaarde ontstaan. Er is wel nog wat discussie over die nabestemming van de site: KMO-zone of natuurgebied.

Image
De bekende tekst op de transportband: Kruibeke waar lieve mensen wonen…. Zaterdag komt er een overdekte transportband bij.
De nieuwe transportband wordt zaterdag tussen 9 en 10 uur over de rijbaan gemonteerd. Het verkeer tussen Burcht en Kruibeke zal hierdoor gehinderd worden. Op een bepaalde moment zal er zelfs geen verkeer mogelijk zijn. De politie zal aanwezig zijn om het verkeer te regelen.
Het bedrijf Argex bevindt zich sinds 1966 net op de grens van de provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen. Er worden geëxpandeerde kleikorrels geproduceerd. Ze werden nationaal en internationaal bekend als  drainagemateriaal voor bloem- en plantenbakken maar ook in de bouw hebben de Argexkorrels een belangrijke plaats  veroverd. (Rolf Duchamps)

Image
De Argexputten waar de Boomse klei werd uitgehaald, moeten nu weer gevuld worden met baggerspecie. Deze foto namen we enkele jaren geleden.

Image
De Argexputten waar de Boomse klei werd uitgehaald, moeten nu weer gevuld worden met baggerspecie. Deze foto namen we enkele jaren geleden.

 

 

Lees ook:

KRUIBEKE. De gemeente Kruibeke gaat voor 30.000 euro strooizout kopen. Omdat de kostprijs flink gestegen is - van 60 naar 82 euro per ton - overweegt Kruibeke om over te stappen op argexgruis. ...

Milieuvergunning Argex geweigerd KRUIBEKE. Argex wil haar exploitieplaats uitbreiden in het gebied tussen de Heirbaan, Galgenstraat, Vossenstraat en Haagstraat. De Bestendige Deputatie verleent het...

ZWIJNDRECHT. N-VA heeft de bedoelingen van de gemeente rond de Argexputten wat uitvergroot en komt dan tot de vraag of de gemeente Zwijndrecht, Kruibeke de fatale duw gaat geven i.v.m. de financiële...

KRUIBEKE .Naar aanleiding van de publieke consultatie van het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie, Dienst MER (Milieueffectenrapport) van de  Vlaamse Overheid heeft ook het ACW van...

Zicht op de groeve. De gele transportband die slib van aan de Schelde waar het per schip aan komt, naar de groeve moet brengen.ZWIJNDRECHT/KRUIBEKE. Er wordt gewerkt  rond een...

KRUIBEKE. Op zaterdag 6 februari tussen 9 en 10 uur worden er ter hoogte van de firma Argex twee nieuwe transportbanden over de rijbaan gemonteerd. Het verkeer tussen Burcht en Kruibeke zal hierdoor...