Heemkundige Kring Wissekerke over de duivensport

Image
De cover van het tijdschrift van de Heemkundige Kring Wissekerke dat aan de 35ste jaargang toe is.
BAZEL. De Heemkundige Kring Wissekerke uit Bazel heeft 2010 ingezet met een driemaandelijks tijdschrift dat heel wat interessante leesstof en kijkstukjes levert. Na een korte terugblik naar de carrière van de overleden zanger van de Pick-Nicks René Van Laere (78) komt men terecht bij een kei van een bijdrage over de duivensport.

Auteur Dimitri Van Laere zet uiteen wat de duivensport eigenlijk is en vertelt in het kot de geschiedenis. Alles wordt degelijk gedocumenteerd met foto’s uit Bazel van o.a. de Duiventoren van binnen en van buiten, uit Rupelmonde, Kruibeke of Steendorp. Dimitri besteedt ook aandacht aan de training van duiven en hoe bv. weduwschap de prestaties verbetert, hoe een wedstrijd worde gehouden, de snelheid wordt bepaald en hoe er sedert 2006 met een GPS-systeem wordt gewerkt om de afstand tussen de lossingplaats  en het thuishoek te bepalen.
Ook het lossen van duiven komt aan bod. Bij dit alles horen dan ook weer sprekende foto’s uit de lokalen waar de ‘constateurs’ worden binnen gebracht o.a. in "Vrede Best". De auteur hecht tenslotte ook aandacht aan duiven in de oorlog, zowel in de Eerste als in de Tweede Wereldoorlog en hij haalt feiten aan.
 
En dan komen Theo Hiel en Herwig Dhondt aan de beurt met hun bijdragen over ‘Duivenmelkers in Kruibeke’. Er komen heel wat bekende namen naar voor. Mannen die via hun duiven bijna beroemd werden en in de ‘Tivoli’ hun lokaal hadden. Bij ‘Nis Neef’ in de Broekdam-Noord was ook een gekend duivenlokaal.

Image
De achterkant van het kaft van het tijdschrift met verwijzing naar de duivensport, de lopers en de konijnenrassen.
Herwig Dhondt brengt heel wat duivenmelkers en duivenlokalen, duivenverkopingen, duivenhuldigingen ter sprake uit Bazel, Steendorp of Rupelmonde. Schitterend zijn de foto’s die er bij geplaatst zijn: een hoklijst 1968, een machtiging van de burgemeester tot het houden van reisduiven, een ledenlijst van ‘De Reisduif’ in de Kerkstraat te Bazel, een foto vol duivenmelkers en dan afbeeldingen van talrijke affiches  van o.a.  De Gewestelijke Kampioenendag op zondag 24 december 195à te Rupelmonde in de lokalen van het Jongenspatronaat.

In deze aflevering 1 van de 35ste jaargang schreef Dirk Gorrebeeck een artikel over "Café De Brandweer" die gevestigd was in de Kerkstraat te Bazel. Petra De Bruyn en Roger Dhondt vertelden hem over het wel en wee in de café in de jaren zeventig en tot 1985. Aangenaam stuk is het over hoe het er toen in een café aan toe ging.

Tenslotte valt er ook nog een bijdrage op van Vera Foubert die via een rommelmarkt van Hoogstraatkermis 2009, bij 10 Belgische konijnenrassen terecht was gekomen. Ze stelt ze alle ten voor als een "stuk levend erfgoed". Van de "Vlaamse reus" over "Blauw van Sint-Niklaas" naar de "Beverse blauwe". 

Onder de titel "Hulp!Help ons!", worden o foto’s afgedrukt van de lopers Jules en Charles Cools die in de jaren 1920 – 1930 bekende langeafstandslopers waren. Charles kwam om tijdens de oorlog in een concentratiekamp en Jules bleef actief tot in 1960. Kwestie is nu dat de Heemkundige Kring foto’s toont van wedstrijden en vraagt wie nog mensen en lopers kent die er bij staan. Of ook informatie over de Bazelse Lopersclub waarvan een foto staat afgedrukt bij de inhuldiging van burgemeester Poodt in 1946.

Lid worden van de Heemkundige Kring Wissekerke kost 15 euro per jaar en om de drie maanden krijgt men dan het tijdschrift toegezonden. Men kan terecht bij de secretaris Hugo Declerck: 03.774.19.71 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  (Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

Hier in het WZC Wissekerke zullen de Olympische Spelen van de bewoners plaatsvinden in augustus.KRUIBEKE. In het Woon-en zorgcentrum Wissekerke, in de volksmond nog steeds het rusthuis genoemd, gaan...

Minister Kris Peeters en Antoine Denert, burgemeester van KruibekeBAZEL. Bij de opening van het nieuwe rusthuis Wissekerke heeft burgemeester Antoine Denert niet geaarzeld om een lieve toespraak te...

Minister-president Peeters is klaar om samen met Burgemeester Denert en voorzitter Bart Criel de inhuldigingsplaat te onthullen.BAZEL. Het nieuwe rusthuis van het OCMW of het Woon- en zorgcentrum...

BAZEL. In Woon- en Zorgcentrum Wissekerke, het Rusthuis zoals dat heet, ligt de drukte van de bebouwingen al in het verleden en dan is het ook tijd om dat prachtig eigentijds gebouw voor te stellen...

Een historische dag 18 maart 2008: de laatste bewoners van rusthuis Mercator verhuizen naar Wissekerke Bazel.RUPELMONDE/BAZEL. Dinsdag zijn nu ook de 35 oudjes van het Rupelmondse rusthuis Mercator...

KRUIBEKE. De gemeente krijgt een ultra modern nieuw rusthuis dat wordt gebouwd naast het huidige rusthuis Wissekerke in Bazel. Op maandag 17 januari begint de firma Roegiers uit Kruibeke aan de 1ste...