Deelnemers Klimaatwijk gaan 8 procent energie besparen

BEVEREN. ABLLO of het "Actiecomité ter Beveiliging van het Leefmilieu op de Linker - Scheldeoever en in het Waasland" voert al jaren actie voor een duurzame levensstijl. Rationeel energiegebruik maakt daar integraal deel van uit. Uit de enquête 'energiegebruik 2001', bleek dat bijna 90% van de Vlaamse gezinnen energie sparen belangrijk vindt terwijl ook de kennis over energiebesparende maatregelen beter bekend is dan vroeger. Toch vertaalt dit zich niet in een daling van het energiegebruik.


In 1999 gebruikten Vlaamse gezinnen gemiddeld 17% meer energie dan in 1990. De Vlaamse Overheid is dan ook in 2000 gestart met grootschalige sensibiliserings- en gedragswijzigende campagnes rond rationeel energiegebruik.
Een belangrijk sleutelmoment hierin vormt de tweejaarlijkse maand van de energiebesparing. Hierin zitten allerlei energiebesparende initiatieven van bedrijven en verenigingen. Ook ABLLO is er van bij het begin betrokken met acties zoals de Wase huizenkijkdagen, de Wase energiecampagne, de promotie van wind- en zonne-energie en het promoten van meer en veiliger fietsroutes.


Een zogeheten klimaatnetwerk voorziet een reeks innoverende tandemacties die een gemeente kan opzetten in samenwerking met wijken, verenigingen e.a., om energie te sparen. Het doel is dat de beste en meetbare acties zullen beoordeeld worden en via de website van de energiebewuste gemeente ruim bekend worden gemaakt.
Er wordt dus gezocht naar klimaatwijken die door de Bond Beter Leefmilieu worden gecoördineerd terwijl ABLLO als regionale co?nator optreedt in het Waasland. Op woensdag 1 december om 20.00u  zullen te Beveren de deelnemers aan het 'klimaatwijk' project met het gemeentebestuur een weddenschap afsluiten. Het zijn mensen die op uitdaging van het Beverse gemeentebestuur in zes maanden tijd of tegen eind april 2005, er in willen slagen om 8% energie te besparen ten opzichte van het vorige jaar. En dat door het toepassen van "goede huisvader" - technieken. Het gaat om elektriciteit en gas. Het klimaatnetwerk zal de besparing berekenen. Woensdagavond wordt in de polyzaal van het CC Ter Vesten  deze weddenschap voor Beveren plechtig vastgelegd in een certificaat. Alle Wase gemeenten hebben de nodige informatie ontvangen om deel te nemen aan het project 'Klimaatwijken'.(F)

 

Lees ook:

TEMSE. Meer dan 1000 gezinnen in 104 klimaatwijken deden tussen oktober 2008 en april 20096 mee aan de actie 'klimaatwijken', waarbij gezinnen trachtten op zes maanden tijd zoveel mogelijk...

SINT-NIKLAAS. De campagne ‘Klimaatwijken,’ waarbij gezinnen proberen om in een half jaar tijd 8% te besparen op hun energiefactuur, is een groot succes geworden in Sint-Niklaas. De...

SINT-NIKLAAS.Klimaatwijken is een campagne waarbij 5 tot 20 gezinnen, verzameld in een klimaatwijk, op uitdaging van het stadsbestuur proberen om op 6 maand tijd 8% te besparen op hun energiefactuur.

ZWIJNDRECHT/BURCHT. De campagne Klimaatwijken 2008-2009, die de provincie Antwerpen in samenwerking met de Bond Beter Leefmilieu organiseert, komt dit jaar ook naar Zwijndrecht....

PROVINCIE/WAASLAND. Eind mei werd de campagne Klimaatwijken feestelijk afgesloten met een provinciaal slotmoment dat in Wetteren plaatsvond. Dan werd bekend gemaakt hoeveel gezinnen erin slaagden om...

MELSELE. De Gezinsbond Melsele gaat met 2 klimaatwijken de uitdaging van de Gemeente Beveren aan om 8% energie te besparen.