Derde reeks klimaatwijken in Sint-Niklaas

SINT-NIKLAAS.Klimaatwijken is een campagne waarbij 5 tot 20 gezinnen, verzameld in een klimaatwijk, op uitdaging van het stadsbestuur proberen om op 6 maand tijd 8% te besparen op hun energiefactuur.

 

Het stadsbestuur ondersteunt deze sensibiliseringsactie naar de burger toe met veel enthousiasme.
Rationeel omgaan met energiegebruik is een actueel thema. De prijzen van de traditionele energie-grondstoffen  staan continu onder druk. Elke geleding van de maatschappij wordt ermee geconfronteerd en iedereen dient te worden opgeroepen om spaarzaam met energie om te gaan.

 

In die context is het ook niet onbelangrijk te vermelden dat de stad Sint-Niklaas eind 2007 het Lokaal Kyoto-Protocol ondertekende en zich zo engageerde om binnen de eigen stadsdiensten de CO2-uitstoot te beperken met 7,5% tegen 2012. Op deze manier draagt ook het stadsbestuur haar steentje bij.


Met de campagne ‘Klimaatwijken wint iedereen’:
 1. Energie besparen = geldwinst
 2. Energie besparen = een bijdrage leveren aan een beter klimaat (door de verminderde CO2-uitstoot)
 3. Meedoen = het sociale bindweefsel versterken (de actie is niet individueel, maar in groepsverband)
 4. Meedoen = prijs (iedere deelnemer krijgt een prijs; bespaart de wijk 8% of meer, dan beloont het stadsbestuur elke deelnemer van die wijk met een extra prijs)

 

Aan de vorige campagne namen 12 wijken deel en meest besparing kwam er in de Westerbuurt waar 8 gezinnen deelnamen en een besparing deden van -14,64%. De wijk Hylebos haalde met de 7 deelnemers een energiebesparing samen van -13,1 %. Verder de wijk Samen met -11,85 % met 11 deelnemers, Wijk Dienst Financiën met 7 deelnemers -8,09 %. Haalden net de vooropgesteld 8 % niet: de wijk Nieuwkerken met  -7,59 % (4 deelnemers)


Voor Sint-Niklaas lag de energiebesparing in totaal op -6,61 % daar waar het provinciaal vlak -9,78 % bedroeg.

De stad zorgde via de klimaatwijken toch voor een mindere CO2 uitstoot van 73,340 ton. Gans de provincie zorgde voor een mindere uitstoot van 555,045 ton.

 

Klimaatwijken loopt van 1 november 2008 tot 30 april 2008. Onder begeleiding van de energiemeester, geeft elke deelnemer op geregelde tijdstippen (wekelijks, tweewekelijks…) de energiemeterstanden van zijn/haar gezin in op een speciaal daarvoor bestemde website (klimaatwijken.be). Op basis van de verbruiksgegevens van het vorige jaar wordt bij elke ingave automatisch de besparing berekend (in% en in kWh).  (rolf duchamps) 

 

Lees ook:

TEMSE. Meer dan 1000 gezinnen in 104 klimaatwijken deden tussen oktober 2008 en april 20096 mee aan de actie 'klimaatwijken', waarbij gezinnen trachtten op zes maanden tijd zoveel mogelijk...

SINT-NIKLAAS. De campagne ‘Klimaatwijken,’ waarbij gezinnen proberen om in een half jaar tijd 8% te besparen op hun energiefactuur, is een groot succes geworden in Sint-Niklaas. De...

ZWIJNDRECHT/BURCHT. De campagne Klimaatwijken 2008-2009, die de provincie Antwerpen in samenwerking met de Bond Beter Leefmilieu organiseert, komt dit jaar ook naar Zwijndrecht....

PROVINCIE/WAASLAND. Eind mei werd de campagne Klimaatwijken feestelijk afgesloten met een provinciaal slotmoment dat in Wetteren plaatsvond. Dan werd bekend gemaakt hoeveel gezinnen erin slaagden om...

MELSELE. De Gezinsbond Melsele gaat met 2 klimaatwijken de uitdaging van de Gemeente Beveren aan om 8% energie te besparen.

BEVEREN. ABLLO of het "Actiecomité ter Beveiliging van het Leefmilieu op de Linker - Scheldeoever en in het Waasland" voert al jaren actie voor een duurzame levensstijl. Rationeel...