Openluchttentoonstelling in Park van Kasteel Altena geopend

KRUIBEKE. Onder ruime belangstelling vond in kasteel Altena in Kruibeke de opening plaats van de tweejaarlijkse openluchttentoonstelling van Groep Signaal. In zijn toespraak wees André Roelant, voorzitter van Groep Signaal, op de hoge kwaliteit en de grote diversiteit van de tentoongestelde werken. Schepen van cultuur André Lardon drukte namens de gemeente zijn waardering uit voor het vrijwilligerswerk dat aan de basis ligt van dit kunstevenement. Op deze tentoonstelling zijn werken te bewonderen van een twintigtal Nederlandse en Vlaamse kunstenaars.

Uit het Waasland is er werk te zien van Marie-Jeanne Blancquaert uit Lokeren. Zij werkt voornamelijk met natuurlijke recuperatie materialen, rubberen binnenbanden en sisavezels. Greet Bogaert uit Sint-Niklaas brengt ‘Boomhutten’ .

Bettina De Bruyne uit Sint-Niklaas heeft een werk dat ze ‘Terra Nullius’ noemt en zijn hangmatten hoog in de bomen en is gemaakt met afvalstof van een stoffenfabriek.Ze is kleuteronderwijzeres in Zeveneken en volgdeeen opleiding van Beeldhouwen en keramiek.

Paul De Wachter uit Burcht heeft zijn creativiteit weer optimaal aangewend met de stoelenboom. Ene werk van wel 7 meter. Paul is een vaste waarde in het kunstleven in het Waasland.

Luc Heirbaut uit Sint-Niklaas stelt een houten kunstwerk tentoon dat hij ‘Cobra’ noemt. Luc is instructeur patrimoniumzorg voor onderhoud kerken, standbeelden van de stad Antwerpen, grafzerken en monumenten.

Eddy Maes is uit Temse brengt beeldhouwwerken die tot stand komen door het smeltingsproces tijdens het lassen. Het metaaloppervlak krijgt dan een ruwe structuur die van ieder beeldhouwerk een uniek stuk maakt. Het is eigenlijk al lassend boetseren.

Jan Melis uit Kruibeke brengt ‘Apocrita’ in glas, ijzer en hout. Uit zijn studies ontstonden verschillende kunstvormen met naast het hogergenoemd ook beton-marmer en epoxy-glas-steen. Hij studeerde aan de academie van Temse glaskunst en beeldhjouwkunst.

Ingrid Peeters uit Sinaai biedt twee bij elkaar horende beelden aan in “Open visie”. Ze zijn uit gebakken witte klei.

Jean-Pierre Serverius uit Sint-Gillis-Waas werkt voornamelijk met steen, metaal, hout en recyclage. Hij volgde het hoger kunstonderwijs beeldhouwen en is ook lid van de Kunstkring Koninklijke Lucas gezellen.

Lut Vandebos uit Sint-Pauwels maakt eenvoudige, monumentale beelden met een open symboliek. Ze volgde een opleiding van vrije grafiek te Gent en beeldhouwkunst aan de SASK Sint-Niklaas.

Astrid Van der Kreeft uit Lokeren was vroeger lerares Nederlands  voor anderstaligen en ook gepassioneerd zwemster. De gedrevenheid die zij daar voor aanwendde  kan ze nu kwijt in haar beeldend werk. Ze toont ‘Zwemster’  een ‘duikelend’ beeld. Ze zat in 2005 in de beeldhouwklas en nadien in de keramiekklas. Ze leerde ook pottendraaien, lassen en steen bewerken.

Van buiten de regio zijn er werken van Nicolas Baeyens, Lodewijk De Pooter, Paul De Waal (NL), Mathias Goyvaerts, Kinga Kijek, Elisa Puts, Joke Sentse-Huige (NL), Joep Struyk (NL), Sofie Verheyen en Wilma Vermei (NL)j.

Opmerkelijk is wel de  verbondenheid van de kunstenaars met de Academies van Sint-Niklaas en Antwerpen en stellen zowel leraars, laatstejaarsstudenten en professionele kunstenaars hun werk tentoon. Curatoren van deze tentoonstelling zijn Niko Van Stichel en Frans Heirbaut.

Deze tentoonstelling kan nog tot en met 26 september bezocht worden in het  Park van het kasteel Altena, Burchtstraat 11, Kruibeke elke zaterdag en zondag van 11 tot 17 uur.
Op de werkdagen is een bezoek onder begeleiding van één van de kunstenaars mogelijk. (rd)

 

 

Lees ook: