Meehelpen aan 'Red de Stoep'

ZWIJNDRECHT. Toen we vorige week met Jef Van Ginneken, de sterke hand achter ZEWOPA of het "Zelfstandig Wonen voor Personen met een Fysieke Handicap’, van gedachten wisselden in verband met de ADL-woningen in de Nieuwlandwijk te Zwijndrecht, kwam het ook ter sprake hoe moeilijk het is voor mensen met een rolstoel om vanuit de wijk naar het centrum te rijden zonder voor onoverkomelijke hindernissen te staan. Inderdaad, men moet het maar eens bekijken in eigen buurt, of iemand met een rolstoel tot aan de bakker, de beenhouwer, een warenhuis of De Post geraakt.

Het zijn niet altijd de boordstenen die een hindernis zijn. Rolstoelgebruikers, personen die blind zijn, senioren of ouders met een kinderwagen hebben het soms ook moeilijk omdat er hindernissen gewoon op het voetpad staan. Zonder dat ze aar eigenlijk  thuishoren. Men heeft het eens becijferd dat voor ongeveer 20 tot 25% van de inwoners de gemeente of de stad vol hindernissen staat. We moeten er zeker geen tekening bij maken, dat het heel dikwijls gebeurt dat de stoep vol fietsen staat van mensen die bij de bakker of de beenhouwer binnen zijn. Verkeerd geparkeerde fietsen vormen een hinder. Voor sommige mensen vormen de obstakels op een voetpad of langs de weg, de aanleiding dat ze dan toch maar liever binnen blijven met de rolstoel. Het kan leiden tot vereenzamen.  En dat kan toch niet. In de gemeente moet iedereen zich vrij kunnen bewegen.

Daarom dat we het zo fantastisch vonden dat een groep mensen een campagne hebben opgezet die ze 'Red de Stoep' hebben genoemd. Het zijn de mensen van Mobiel 21 vzw die er aan hebben gedacht. Een stoep redden? Het lijkt een vreemde bezigheid maar toch is het concreet mogelijk. Gewoon zorgen dat het voetpad, de stoep, vrij blijft zodat rolstoelen, gehandicapten, ouders met kinderwagens, ouderen veilig en vrij kunnen passeren. De opdracht is nu stoepredder te worden. En dat kan door enkele eenvoudige dingen die de 'Red de Stoep'-campagne aangeeft.

"Stal je fiets in de dichtstbijzijnde fietsenstalling. Indien er niet meteen een plaatsje vrij is in de fietsenstalling, plaats dan je fiets niet rijendik tegen de gevel. Hou minimaal 1 meter stoepruimte vrij. Hou de tactiele tegels vrij. Tactiele tegels met noppen waarschuwen blinden of slechtzienden voor een oversteekplaats of een trap. Een rubberen tactiele tegel geeft dan weer aan dat het om een bushalte of ingang van een gebouw gaat.
Zet je vuilniszak of -bak niet hinderlijk op de stoep."
 
Handelaars die  uitstalling hebben of een terras moeten de gemaakte afspraken respecteren. Ook al meegemaakt hoe een terras wel eens automatisch uitbreidt? Nog een stoeltje bij... en de doorgang wordt moeilijk. We konden voor Waaskrant een actie bijwonen van 'Red de Stoep' waar aan jongeren werd verduidelijkt wat het betekende. Ze mochten met een rolstoel een proef doen: het leven zoals het is, voor rolstoelgebruikers. Tof was, dat ze allemaal gratis een tas kregen waar in duidelijke witte letters op zwart de leuze stond. Om echt niet te vergeten een stoepredder te zijn.(Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

BEVEREN. Vrijdag hebben de leerlingen van het zevende jaar thuis- en bejaardenzorg van de Sint-Maarten Bovenschool uit Beveren hun geïntegreerde proef rond ‘de Wachteling’ in Zewopa afgesloten met...

ZWIJNDRECHT. In de maand juni kwam een groep Bulgaren met de directeur en stafmedewerkers van een grote welzijnsorganisatie: 'National Social Rehabilitation Centre', de directeur en een...