Speelbos De Vaag geopend

WAASMUNSTER. Op zaterdag 20 oktober is het vernieuwde speelbos De Vaag feestelijk geopend. Dit bos- en heidecomplex van 9 hectare werd door het Regionaal Landschap Schelde-Durme ingericht als speel- en wandelbos. In het bos lopen nu schapen, is er een vuurplek en krijgen kinderen de kans om er te ravotten in de natuur. 

Het Regionaal Landschap Schelde-Durme wil kinderen terug de kans geven om te ravotten in en met de natuur. Daarom , en omdat de gemeente er meer mogelijkheden wou om er te kunnen wandelen en spelen, startte het een jaar geleden met de herinrichting van De Vaag. De gemeente Waasmunster en het Regionaal Landschap Schelde-Durme herstelden de oorspronkelijke heide en richtten een oude weide in als speelplek. Jeugdbewegingen kunnen er op een veilige manier een kampvuur houden op de daartoe voorziene 'vuurplek', een cirkelvormige plek omringd door een wal van zand en grote natuurstenen.

De laatste stukjes struikheide van Waasmunster werden gered: de heide werd afgesloten met klaphekjes en er grazen schapen zodat het terrein open en verschraald blijft. Er kwam terug een open zandvlakte waar typische planten en dieren (zoals solitaire bijen) voorkomen. Exotische bomen zoals Amerikaanse vogelkers werden gekapt om het natuurlijke streekeigen bos te beschermen.

Speelbos De Vaag werd feestelijk geopend met een uitgebreid programma, boordevol gezinsactiviteiten. (mb)

 

Lees ook: