Sporthal Carenna nieuwe naam in Beverse sportinfrastructuur

Image
Dirk Van Esbroeck bij de opening van zijn nieuwe verwezenlijking als sportschepen.
VERREBROEK. De reeds heel rijke sportinfrastructuur in Groot-Beveren heeft er nu nog een parel bij gekregen want in Verrebroek werd Sporthal Carenna geopend. Ze wordt nu gevoegd bij de twee zwembaden, vele voetbalterreinen, een atletiekstadion, een baseballterrein, een wielerpiste, een petanquehal en verschillende sporthallen.

 

De opening van dit nieuwe sportcomplex past in de gemeentelijke visie om zoveel mogelijk inwoners te stimuleren actief aan sport te doen. Een eerste voorwaarde daartoe is de aanwezigheid van een degelijke sportinfrastructuur voor zoveel mogelijk sportdisciplines. Beveren streeft ernaar om in elke deelgemeente een minimale basisinfrastructuur te hebben. Daarvoor zijn geen inspanningen te veel.

 

Alle inwoners en verenigingen van Verrebroek en omgeving krijgen nu toegang tot de sportbeleving en sportbeoefening vlak bij huis. Met deze nieuwe sporthal in de verkaveling Groothuiswijk kan de sportparticipatie nog verder toenemen. Sporthal Carenna is bestemd voor multifunctioneel gebruik. Overdag kunnen de schoolkinderen van de nabijgelegen vrije kleuter- en basisscholen er terecht en buiten de schooluren kunnen de verenigingen er naar hartenlust sporten.


Het nieuwe sportseizoen heeft alvast z’n start niet gemist in Verrebroek De sporthal  is 30 m x 19 m groot en 7 m hoog. De luchtverwarmingsgroepen en boilers voor warm water worden deels gevoed door zonnecollectoren op het dak.De Architect & Raadgevende Ingenieur was Luc Van Remortel en de werken werden uitgevoerd door de Kieldrechtse NV Verplancke.

 

Deze nieuwe sporthal een mooi en functioneel gebouw is geworden met heel veel glas en open naar de omgeving en met heel wat mogelijkheden en nieuwe technieken. De sporthal heeft een oppervlakte van 30 op 19 meter met een vrije hoogte van 7 meter. Ze is goed voor één sportveld basket -, volley- of zaalvoetbal. Daarnaast kan er getennist worden en kan er badminton gespeeld worden op 4 terreinen. Het gebouw beschikt over 4 kleedkamers, een aparte kleedkamer voor de scheidsrechter, een EHBO lokaal, een sanitair blok en een cafetaria op de eerste verdieping met zicht op de zaal. Zonnecollectoren voeden gedeeltelijk de luchtverwarmingsgroepen en de boilers voor warm water. De verlichting van de zaal is indirect opdat de sporters geen nadeel hebben van de verlichting. De cafétaria doet ook dienst als clublokaal en ontmoetingsruimte.

 

Image
Een optreden tijdens het openingsfeest.

 

Burgemeester Marc Van de Vijver wees er zelf ook op dat het beleid zeker aandacht heeft voor alle deelgemeenten. Hij zei: "Getuige hiervan zijn de realisatie van ontmoetingscentrum Boerenpoort in Melsele, maar ook in OC Ermenrike in Kieldrecht, de bib van Haasdonk, OC De Verre in Verrebroek en OC ’t Klooster in Vrasene zijn verschillende investeringen gebeurd ten bate van het lokale verenigingsleven."

Maar ook op sportief vlak kregen de deelgemeenten mogelijkheden: er kwamen kunstgrasvelden in Vrasene, de sportzone in Haasdonk werd aangepakt, de voetbal in Kallo krijgt ondersteuning. En nu bouwden ze een splinternieuwe sporthal in Verrebroek.


Van de Vijver noemde Beveren een bruisende gemeente: "Reeds jaren zitten wij hier in Beveren in een positieve spiraal en kunnen wij hier getuige zijn en deelnemen aan een proces van voortdurende groei en uitbreiding". En hij zette die groei en uitbreiding bij elkaar: "Ons bevolkingsaantal groeit, de werkgelegenheid en de economische activiteiten groeien - o.a. door de ontwikkeling van de Waaslandhaven, maar ook door de vele kmo’s die zich in Beveren vestigen, er wordt steeds meer gebouwd, gesport, meer toeristen bezoeken onze gemeente"

Marc van de Vijver dankte iedereen die meegewerkt had voor de realisatie van de sporthal, zoals de gemeentelijke diensten Aankopen en Aanbestedingen, de Sportdienst, de technische dienst Gebouwen, de coördinator schoonmaak.

 

Sportschepen Dirk Van Esbroeck was bijzonder opgetogen bij de opening van sporthal Carenna: "Hier staat een gelukkig man voor U. Gedurende de kleine vier jaar dat ik momenteel schepen van sport ben heb ik het genoegen gehad om reeds een heel aantal nieuwe realisaties voor de sport in Beveren te kunnen openen. Als we enkel nog maar naar de grotere realisaties kijken dan zien we de sportzaal Zillebeek , de nieuwe wielerpiste, de voetbalterreinen voor FC Bosdam en de nieuwe jeugdaccommodatie voor KSK Beveren. Maar ook de nieuwe kunstgrasterreinen in Melsele en Vrasene en de nieuwe accommodatie voor  baseball Beveren horen zeker in dit rijtje thuis. Met daarnaast nog heel wat kleinere dossiers die reeds werden afgewerkt. En nu staan we dus in Verrebroek waar een nieuwe schakel wordt toegevoegd aan de uitgebreide ketting die de sportinfrastructuur te Beveren ondertussen rijk is."

 

Voor Verrebroek, is de sporthal een zege want in het verleden dienden zij steeds uit te wijken naar andere sporthallen in de buurt. En dat er nood was aan deze zaal, bewijzen de vele aanvragen die er zijn voor het huren van de zaal. Deze nieuwe gemeentelijke sporthal is een uitnodiging en een aanmoediging aan de vele Verrebroekse inwoners om actief aan sport te doen.

Ook de Vrije Basisschool de Verrekijker hier van Verrebroek kan gelukkig zijn. Dankzij de perfecte ligging van deze sporthal kan de school er overdag gebruik maken. De school had een tekort aan een goede turnzaal. En door de sporthal hier in te planten kan deze overdag gebruikt worden door de school en ’s avonds door de sportverenigingen. Het geeft de school ook de mogelijkheid om hun oude niet aangepaste turnzaal te verbouwen voor andere doeleinden om de groei van de Verrebroekse basisschool op te vangen.

 

De sporthal kreeg de naam Carenna.  En daarvoor ging de gemeente te rade bij inwoners van Verrebroek en onder impuls van Peter Deckers, Gerda Moorhamers en Theo Smet werden een aantal mogelijkheden aan het college doorgegeven. En zij hebben dan gekozen voor Sporthal Carenna. Wel even benadrukken dat het Carenna is en niet Carena zoals op de uitnodiging voor deze avond. De naam is afkomstig van de heer Carenna, Italiaan van afkomst en door zijn huwelijk met Suzanne De Thosse, destijds eigenaar van een pachthoeve in de huidige Rijkstraat.

De kleurrijke figuur én de hoeve van Carenna kon in een minitentoonstelling bekeken worden,  speciaal opgesteld ter gelegenheid van de opening.(ROLF DUCHAMPS)

 

Lees ook:

VERREBROEK. Kinderen uit Verrebroek, geboren in 2015, 2016 en 2017 krijgen een geboorteboom in een nieuw aan te planten geboortebos. Het geboortebos wordt zondag 28 januari aangeplant in de omgeving...

VERREBROEK. Sporthal Carenna, in een vorig leven nog de parel van Verrebroek genoemd, is aan  vernieuwing toe. Dat vindt OCMW-raadslid Kitty Schelf (Open VLD).  "De sporthal wordt ook verhuurd voor...