Viering 75 jaar Ons Huis met minister Van Brempt

Image
Minister Kathleen Van Brempt tijdens haar gelegenheidstoespraak bij 75 jaar Ons Huis te Burcht.
BURCHT. In 'Ons Huis' aan de Antwerpsesteenweg werd het 75-jarig bestaan gevierd in aanwezigheid van Minister Kathleen Van Brempt. Tijdens een academische zitting kwam in de verschillende spreekbeurten aan het licht dat 'Ons Huis' vooral als coöperatieve vereniging een waardevolle geschiedenis liet schrijven. Voorzitter van de Raad van Beheer Gerard Van Avondt schetste het ontstaan en de groei van de Socialistische Maatschappij Ons Huis. Het was op 13 april 1933 dat ze werd opgericht.

 

De stichting gebeurde bij notaris D’Hooghe te Bazel en een tiental personen waren bij de stichting betrokken. De zetel van  de maatschappij was toen in de Dorpsstraat 69. Twee jaar na de stichting werd echter overgegaan tot de aankoop van een herberghuis mét feestzaal en met grond op een totale grootte van 1.405 m². Zo werd de zetel van de maatschappij overgebracht naar de Antwerpsesteenweg 11 waar de oude benaming van café ’t Smiske werd vervangen door 'Ons Huis'. De maatschappij moet het in de beginperiode zeker niet gemakkelijk hebben gehad vermits er geld moest geleend worden bij een brouwer uit Brussel. SM Ons Huis werd opgericht voor een periode van 30 jaar en dat bracht mee dat in 1963 weer voor 30 jaar moest getekend worden en dat gebeurde dan bij notaris Depuydt te Rupelmonde. Toen was Leopold Biesbroeck voorzitter, Alfred Vernimmen secretaris en Victor Thoen schatbewaarder.
 
De jaren verliepen en in 1971 werd Victor Thoen voorzitter tot in juni 1978. Zijn zoon Guillaume volgde hem op. Maar nu was ook al gebleken dat café Ons Huis niet meer voldeed aan de moderne eisen. Er kwam een lening van 2,5 miljoen BF  (62.000 euro) aan te pas. De café kreeg dan haar huidige vorm.

 

Bij notaris Depuydt werd in 1992 de CVBA (Coöperatieve Vennootschap met Beperkte Aansprakelijkheid) gemaakt van Ons Huis en meteen werd het kapitaal verhoogd van 10.000 BEF naar 750.000 BEF. De statuten werden aangepast en nu niet meer voor 30 jaar maar voor onbeperkte duur.

 

Image
SP.a-voorzitter Vandendriessche
Omdat in Ons Huis meerdere verenigingen thuis hoorden, werd in 2002 de zaal aangepast en kreeg het uitzicht zoals dat nu nog altijd is. Er hing een prijskaartje aan vast van 20.000 euro waarvan de helft werd geleend bij Fortis.

Voorzitter Van Avondt legde er ook de nadruk op dat de Socialistische fanfare De Scheldezonen een belangrijke rol heeft gespeeld in het bestuur van Ons Huis en wellicht ook bij de stichting. De fanfare bestond ook al van 1899 en heel wat spelende leden waren bij de stichting in 1933  ook betrokken.

 

Nu is de CVBA eigenaar van de café en de zaal en baat die ook uit. Het werk is echter voor de gerant. Er werd een optelling gemaakt van de geranten die er in de 75 jaar Ons Huis open hielden en men is nu aan de 22ste gerant bezig. De eerste gerant ooit was Blondine, de echtgenote van Sander De Wit. Het record van langst gerant spelen behoort toe aan Jeanne De Pauw, echtgenote van Frans Vriesacker, die er 13 jaar werkte.


De kortste periode van een gerant was 8 dagen in 1976, maar de naam ervan is niet bewaard gebleven. De voorzitter van sp.a Zwijndrecht, Antoon Vandendriessche, prees de goede relatie tussen de partij en Ons Huis. Omdat hij afkomstig is uit Menen kon hij het Volkshuis van die West-Vlaamse stad op één lijn leggen met Ons Huis Burcht. "Beide Volkshuizen hadden als essentiële functie: mensen samen brengen om via vorming en ontspanning de basis te leggen voor de politieke kracht van de socialisten in ons land."

 

Maar hij kon er ook niet naast kijken dat er al bijzonder veel volkshuizen, net als gildenhuizen trouwens, verdwenen zijn. Supermarkten hebben de COOP-winkels vervangen en cultuurcentra hebben het vormingsaanbod in iedere bereik gebracht. "Het sport- en vrijetijdsaanbod is uitgegroeid tot een gigantische industrie waar velen dankzij de gestegen welvaart aan kunnen deelnemen.In die zin is het enigszins verwonderlijk dat Ons Huis Burcht is kunnen blijven bestaan. De belangrijkste reden lijkt mij te zijn, dat hier steeds een bloeiend verenigingsleven tegen zeer gunstige voorwaarden onderdak heeft gevonden."

 

Image
Minister Van Brempt in gesprek met de sp.a voorzitter Antoon Vandendriessche en sp.a gemeenteraadslid Denise Melis-de Lamper.
Voorzitter Vandendriessche citeerde ook sp.a-voorzitster Caroline Gennez die de partij meer als een ‘netwerk’ wil uitbouwen. Daarom dat de Burchtse voorzitter meer naar een 'open' huis wil gaan, een centrale ontmoetingsplaats waarin mensen van allerlei slag en opinie zich thuis kunnen voelen. Maar toch zal nog steeds getoond worden dat Ons Huis van socialistische komaf is. Als voorbeeld stelde de voorzitter om bv. in Ons Huis ook een internetcafé binnen de muren op te richten, voor zowel jong als oud. 

 

Minister Van Brempt sprak ter gelegenheid van het jubileum over de coöperatieve werking die vroeger in Ons Huis binnen de socialistische partij plaatsvond. Het coöperatieve betekende dat mensen de handen in elkaar sloegen om samen te werken om producten aan te kopen en er zo voor te zorgen dat de koopkracht groter werd.

Dat gebeurt volgens de minister ook nu nog maar op een moderne, op een andere manier. Maar de sp.a promoot dat. Zo is er nu ook weer het samen producten aankopen zoals  bv. met de stookolie. Op die manier kunnen de mensen goedkoper aankopen.

 

Image
De Raad van bestuur van Ons Huis in gezelschap van Minister Van Brempt

 

De minister zei dat de partij er ook aan dacht om een ‘zonnecoöperatieve’ op te richten: er voor zorgen dat de duurzame energie toegankelijk wordt voor iedereen. Zonnepanelen plaatsen of zelfs windmolens voor iedereen toegankelijk. Het zijn de socialisten die daar mee bezig zijn.

 

Kathleen Van Brempt wees er ook op dat de energieprijs overal stijgt, "Alleen bij ons stijgt het driemaal zoveel als in de ons omliggende landen. Dat is niet normaal, dat is toch niet verklaarbaar?" Zij wil dan ook zorgen dat de mensen op een goedkope manier aan toegankelijke energie geraken, de handen in elkaar slaan om aan een sociale samenwerking te blijven werken. Maar zij wist ook dat de federale regering aan die visie niet meewerkt.

(ROLF DUCHAMPS)

 

 

Lees ook:

Francois Van Kerckhove die sprak in naam van de verenigingen uit Ons Huis.BURCHT. François Van Kerckhove is een monument binnen de Soc. Turnvereniging 'Naar Recht en Vrijheid' want al...

Het secretariaat van de schieting berust bij twee ‘gepensioneerde ‘ dames. BURCHT. In de zaal van Ons Huis aan de Antwerpsesteenweg organiseert de plaatselijke schuttersvereniging Ons...

BURCHT. 'Ons Huis', café en feestzaal op de Antwerpsesteenweg 11, op een boogscheut van het Kaaiplein, werd als Coöperatieve Vennootschap (CV) gesticht in 1933. Dat is...