Op punt gezet: 75 jaar verenigingsleven in Ons Huis

Image
Francois Van Kerckhove die sprak in naam van de verenigingen uit Ons Huis.
BURCHT. François Van Kerckhove is een monument binnen de Soc. Turnvereniging 'Naar Recht en Vrijheid' want al 48 jaar is hij daar bij betrokken maar ook de andere verenigingen die in Ons Huis een onderkomen hebben kent hij door en door: de vrouwenvereniging Viva, De Fanfare De Scheldezonen, de Soc. Gepensioneerden en natuurlijk de partij zelf. We zetten in punt wat François Van Kerckhove ter gelegenheid van de viering van 75 jaar Ons Huis in naam van de vereniging kwijt wilde.

 

• De socialistische beweging in Burcht kan met fierheid terugblikken op een zeer actieve socialistische beweging met geschiedenis. Ten bewijze: Fanfare gesticht in 1899, De BWP in 1919 (voorloper van SP.A), Turnkring in 1921-1948 -1960 ,  Vrouwenbeweging 1936  en  Gepensioneerden 1945.

 

• Men kan eenvoudig stellen dat zonder 'Volkshuis' er lang geen sprake meer zou zijn van deze organisaties. Wij mogen en moeten hier vooral de toenmalige stichters eren. Tien stichters waarvan negen met 5 aandelen en 1 met 45 aandelen.

 

Image
In de zaal hingen een dozijn vlaggen uit de 75 jaar geschiedenis. Er was ook een tentoonstelling van documenten en foto’s uit het bestaan.
• Eén aandeel was bij de oprichting slechts 100 Fr waard. In die tijd was dat echter een bedrag dat voor velen niet kon gemist worden. 9 stichters kochten dus 5 aandelen en dat was toen  meer dan een maandloon. Waren dit dan rijke burgers? Neen, wel eenvoudige arbeiders! Die mensen hebben toen een enorm risico’s genomen!


• Deze mensen deden het niet zomaar, zij richten een Coöperatieve maatschappij op met als grondslag 1.het oude socialistische principe, de winsten blijven in de maatschappij 2. één aandeel of  45 aandelen, … Hier geldt het principe één man één stem in de algemene vergadering, en geen 45 zoals in een louter kapitalistische maatschappij.

 

Image
De prachtige vlag van de soc. Gepensioneerden uit 1945.
• Het oprichtingsjaar 1933 was een belangrijk jaar. In dat jaar heerste een economische crisis. Grote werkloosheid De faling van de Bank van de Arbeid werd uitgeroepen. (De Socialistische bank met in hoofdzaak geld van arme socialistische spaarders)


• Daarnaast in 1933 ook: De opening van zowel het Sportpaleis als de 1e tunnel onder de Schelde, de Imalso tunnel of konijnenpijp. Op europees vlak: Brand van de Rijkstag in Berlijn een facistenstreek die ongelooflijk lijkt. Het concentratiekamp van Dachau werd gebruiksklaar in Duitsland. Kortweg de opmarsch van Nazi-Duitsland kon beginnen.

 

Image
De Burchtse vlag toen de sp.a nog 'Belgische Socialistische Partij' heette (1918)
• Onder dit gesternte namen in Burcht enkele partijgenoten het initiatief om een eigen volkshuis op te richten. De 10 stichters waren allen lid van de toenmalige werkliedenpartij (BWP) de voorloper van de huidige SP. A.

 

• Zeven van die stichters waren destijds muzikanten.  Het is nogal duidelijk dat De Scheldezonen betrokken partij was. De muzikanten hadden daarvoor op regelmatige tijdstippen een ander onderkomen moeten zoeken. Voor die ‘rode ratten’ was in Burcht geen plaats!

 

• Bij de oprichting wilden de Burchtse brouwers zelfs geen bier leveren.
 
Francois Van Kerckhove getuigt:

• "Ik heb het geluk gehad om met enkele van die stichters nog te hebben samengewerkt. Toen ik in 1959 lid werd van het partijbestuur, Was Pol Biesbroek ( met 45 aandelen) partijvoorzitter en voorzitter van Ons Huis."

 

Image

 

• "Vandaag, 75 jaar na de stichting, hebben wij, als een van de uitzonderingen in Vlaanderen en in België, nog ons 'Eigen' Volkshuis. De behoefte en de noodzaak is nog altijd aanwezig,  meer dan ooit zelfs. Wij moeten alles in het werk stellen om ons lokaal in stand te houden!"

 

Image
Ons Huis (links) bij de overstroming van februari 1953.( digifoto GK Kockelberg)
• "Net zoals 75 jaar geleden zijn vandaag ook moeilijke tijden. De economische crisis meldt zich aan. Ook de CVBA Ons Huis heeft  het vandaag moeilijk. Ik doe een oproep om hoe dan ook, de handen in elkaar te slaan en de rangen te sluiten. Ons Huis moet blijven bestaan in het belang van het verenigingsleven."

 

• "Wij, de verenigingen, hebben 70 jaar lang gratis kost en inwoon gekregen. Wij hebben inderdaad gratis huisvesting ontvangen. Ons verenigingsleven staat en valt met deze zaal en met deze maatschappij.

 

Van Kerchove besluit:

• "We willen met de CVBA 'Ons Huis' op naar de 100 jaar, samen met onze verenigingen." (ROLF DUCHAMPS)

 

 

 

Lees ook:

Het secretariaat van de schieting berust bij twee ‘gepensioneerde ‘ dames. BURCHT. In de zaal van Ons Huis aan de Antwerpsesteenweg organiseert de plaatselijke schuttersvereniging Ons...

Minister Kathleen Van Brempt tijdens haar gelegenheidstoespraak bij 75 jaar Ons Huis te Burcht.BURCHT. In 'Ons Huis' aan de Antwerpsesteenweg werd het 75-jarig bestaan gevierd in...

BURCHT. 'Ons Huis', café en feestzaal op de Antwerpsesteenweg 11, op een boogscheut van het Kaaiplein, werd als Coöperatieve Vennootschap (CV) gesticht in 1933. Dat is...