't Veerke viert dertig jaar volkskunstdansen

BURCHT. Van 19 tot 21 december heeft de dansgroep ’t Veerke een heus feestweekend geprogrammeerd om zo op een grootse manier het 30-jarig bestaan te vieren. Het is een dynamische Volkskunstgroep van een veertigtal mensen, het merendeel tieners, twintigers en dertigers, die elke vrijdagavond een paar uur lang dansen op Vlaamse maar ook Israëlische of Oost-Europese melodieën, puur voor het plezier.

Image
't Veerke op de Zwijndrechtse Ballonmeeting 2008.

Het was op 20 december 1978 dat de volksdansgroep 't Veerke vanuit het CMBV als nieuw lid van de Vlaamse VolksKunstBeweging, werd opgericht. De naam van de groep verwijst naar de vroegere Schelde-overzetdienst ''t veir' of 'het veer' tussen de Burchtse kaai en Antwerpen-Zuid.
 
Als dansleider werd Marc Goossenaerts van VVKB De Kegelaar uit Wilrijk aangetrokken. Na enige tijd koos die volledig voor de nieuwe groep. Ze schaften zich een eenvoudige groepskledij aan en toen voelden ze zich klaar om een eigen volksdansbal te organiseren, naar voorbeeld van de vele andere groepen die de gouw Antwerpen rijk is. Het jaarlijks bal vindt nog steeds plaats begin maart.

De kwaliteit van het dansniveau steeg naarmate er meer aan Vlaamse en internationale cursussen deelgenomen werd en het aantal optredens nam gestaag toe. Begin 1984 werd geopteerd voor een echte Vlaamse kledij, gebaseerd op de streekdracht van omstreeks de eeuwwisseling. Nu de groep zich naar buiten toe als Vlaamse groep kon profileren, werd besloten in dat jaar voor de eerste keer deel te nemen aan de jaarlijkse Europeade voor Europese Volkscultuur, die toen in Rennes, Bretagne werd gehouden.
 
Met de jaren had 't Veerke gewonnen aan kwaliteit, maar het ledenaantal liep sterk terug. Dat was vooral te wijten aan de tijdsgeest, met een algemeen verlies aan interesse voor de volksdans. Toch besloten de twee oudste leden van de groep, Koen Van Hout en Marcella Janssens eind 1986 de toekomst een handje toe te steken. Zij organiseerden een heuse volksdansinstuif waarop slechts 5 kinderen opdaagden.
Toen zij op 1 mei 1987 huwden, dansten er twintig kinderen voor hen. Later werd de fakkel mee gedragen door Machteld Heyrman en Inge Embrecht, die op hun beurt in de loop der jaren werden bijgestaan door Jakob Verdoodt.

Jakob en Inge hebben nog steeds de jongste spruiten van ’t Sloepke onder hun hoede, Koen staat zijn mannetje in ’t Schuitje en het grootste deel van de dansuitbreiding bij ’t Karveel en ’t Veerke ligt in de bekwame handen van Annelies Lambrechts.

Voor creatieve, administratieve en andere ondersteuning kan de dansleiding steeds rekenen op de steun van Chris Dams,  Liesbeth De Roeck, Machteld Heyrman en Rita van Mol.

Het dansrepertoire bestaat vooral uit pittige buitenlandse dansen maar ook de traditionele of nieuw gecreëerde Vlaamse dansen staan steeds vaker op het programma. Bij deze laatste, die zeer gesmaakt worden in het buitenland, wordt dan ook meestal gehouden aan de traditionele Vlaamse klederdracht van rond de eeuwwisseling, 1900 welteverstaan. Tijdens de Zwijndrechtse ballonmeeting in juli van dit jaar, zorgde ’t Veerke voor een bijzonder gesmaakt optreden.

De groep wordt gedragen door het enthousiasme van bestuur en leden en alle bereidwillige handen die steeds weer toegestoken worden wanneer het nodig is.  Wie dus zin heeft om ook eens de beentjes uit te slaan op toffe folkloremuziek, kan best op vrijdagavond een langs komen in Vrede Sint-Martinus Voor de juiste uren en de indeling van de groepen kan men steeds terecht op de website: tveerke.be

het feestprogramma

• Kandoris in concert.
Vrijdag 19 december om  20u30 gaat in de Sint-Martinuskerk “Kandoris in Concert” van start i.s.m Europeade Comité Vlaanderen vzw
In 1998 riep Lien Kooijman de opmerkelijke en fascinerende groep Kandoris in het
leven. Opmerkelijk omdat hun muziek met geen ander te vergelijken valt. Fascinerend
omdat zij het publiek steeds opnieuw versteld doen staan door hun uitstraling en muzikale kunnen. Uitdagende, kleurrijke en goddelijke stemmen worden gecombineerd met een
waaier aan instrumenten.
Kandoris brengt een combinatie van eigen nummers, traditionals en eigenzinnig bewerkte
covers. Zelf zijn ze dol op oude speelse country songs, folk, gospels, bluegrass en cajun. Zelfs
van een vleugje Nederlands of Antwerps schrikken zij niet!
Nakaarten kan in de foyer van ‘t Waaigat bij een glas glühwein of warme chocomelk hoort er ook bij. Niet te missen voor de echte muziekliefhebber!
Toegang: 10 euro en 7 euro voor -12j en 65 +


• Poppen aan het dansen.
Op zaterdag 20 december om 14u treedt Plansjet vzw  op in de Mouterij, John Tulpinckstraat te Burcht. Zij  brengen “De poppen aan het dansen”
Met poppentheater Plansjet vzw gaan de poppen letterlijk en figuurlijk aan het dansen.
De steltendans, kadril, de paardendans ... Al deze traditionele dansen worden door houten
poppen tot leven gebracht. Een piraat, Sint Antonius en zijn varken, de marionette à la
planchette ... op de tonen van oude, volkse instrumenten maken ze de gekste sprongen.
Heerlijk eenvoudig vermaak voor jong en oud. Na de voorstelling wordt iedereen getrakteerd op pannenkoeken en een drankje.
Vooraf inschrijven! Inkom 3 euro (gezinskaart: 10 euro = 2 volw. + 2 kinderen)

• Kaasavond.
Zaterdag 20 december om 19u30 is er in OC ’t Waaigat, Kerkplein 1, Burcht een kaasavond.
Maar er is ook charcuterie voor de liefhebbers.
Er is een  overheerlijk aanbod aan klassieke en minder bekende kazen voorzien en daarbij een glaasje wijn. Voor de kinderen wordt een aangepaste en gemengde schotel aangeboden.
Er is ook een luxe dessertbuffet vol zoete zaligheden, zoals taart, chocolademousse, rijstpap, tiramisu,... De prijs voor al dit heerlijks bedraagt 14 euro of 7 euro voor kinderen -12j.
Vooraf inschrijven is best.

• De Feestvoorstelling
Zondag 21 december om 15u komt in OC ’t Waaigat dan de Feestvoorstelling “Volkskunstgroep ‘t Veerke feest!”, als afsluiter van het feestweekend ter gelegenheid van het 30 jarig bestaan. ’t Veerke zal dan tonen waarmee het al zovele jaren mee bezig is. Zowel Vlaamse als internationale en kinderdansen worden op een bijzondere manier gecombineerd in een namiddagvullende voorstelling.
Kaarten kosten 8 euro of 6 euro voor -12j.

Voor alle  reservaties kan men terecht op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bij Liesbeth De Roeck 0486/496.323,  Machteld Heyrman 0479/387.733, Koen Van Hout 0486/119.216,  Rita van Mol 0478/230.904, Janssens-Embrecht 03/772.23.83. Of ook tijdens de repetities op vrijdagavond in de Vrede. Ook overschrijven is mogelijk op rekening nummer 652-4830727-15 met duidelijke vermelding van naam en activiteit waarvoor men betaalt. De kaarten zullen dan aan de kassa liggen.(Rolf Duchamps)

 

Lees ook:

De Gekke Haan in Kallo heeft het strafste caféconcept in Vlaanderen. (foto: De Gekke Haan)KALLO. Het verdict in de strijd om de titel 'Strafste café van Vlaanderen' is gevallen. De...