Etienne Emmaneel thuis op vele Stekense sportmarkten

STEKENE. De sportraad heeft hulde gebracht aan een bekende sportfiguur uit de gemeente. Hij was de speciale eregast bij de huldiging van de sportlaureaten van de gemeente. In heel veel sporten heeft hij zich uitdrukkelijk getoond en als voorzitter van de Gemeentelijke sportraad was hij 11 jaar actief. De naam Etienne Emmaneel klinkt duidelijk in Stekene.

Etienne begon op 12-jarige leeftijd al te voetballen bij de knapen van Stekene Sportief en nadien speelde hij daar kampioen met de scholieren. Hij was er maar zestien toen hij in het eerste elftal kwam. Ze zaten daar eigenlijk op te wachten want hij verjaarde op zaterdag en e dag nadien mocht of moest hij meespelen. Hij speelde in dat eerste elftal gedurende drie jaar tot hij soldaat moest worden. Als milicien in Duitsland voetbalde hij daar verder en in 1969 speelde hij kampioen met  de ploeg BSD Arolsen  in Duitsland en verloor met 2-1 voor kampioenschap van het Belgisch leger 1969 in Weiden Duitsland.

In 1970 stopte Etienne met voetballen na problemen met Stekene Sportief en hij ging over naar de schuttersport op de liggende wip. En ook hier kwam het succes op hem af want hij koning met de kruisboog. Maar de voetbalmicrobe zat toch wel diep en in het seizoen 1971 – 1972 ging hij bij Klauwaerts Kemzeke spelen. Die stonden toen in eerste provinciaal. Het verging hem goed in dien club en hij bleef er tot in 1981. Hij speelde er een 125 volledige matchen in de eerste ploeg en zat ook nog heel wat wedstrijden op de bank wegens zijn werk. Het was in deze tijd dat hij de bijnaam ‘Beckenbauer’ kreeg naar de grote voetbalvedette van Duitsland.

Dan kwam ook die periode van de matchen in de reservenploeg waarin hij 5 kampioenstitels versierde. Gedurende twee jaar speelde hij daarna ook nog met de veteranen mee en kwam zo nog uit tegen de ploeg met Eddy Merckx en Paul Van Himst. Maar in zijn carrière was er ook ruime plaats voor minivoetbal. Dat speelde hij met SK Bosdorp gedurende drie jaar. Hij was 40 jaar toen hij er mee stopte nadat hij een enkelkwetsuur had opgelopen.

Maar KVV Klauwaerts verloor hij niet meer uit het oog en heel wat jaren was hij er jeugdsecretaris en negen jaar lang trainde hij de jeugd. Driemaal speelde hij met zijn juniores kampioen. Het is dan ook begrijpelijk dat zowat iedereen die op Klauwaerts kwam, Beckenbauer Etienne kende. En dat is nu nog steeds zo. Hierbij 3 maal kampioen gespeeld met de junioren. Meerdere jaren zetelde hij ook in het hoofdbestuur en stond er vijf jaar lang in voor de organisatie van de Pailinsgfeesten.  Samen met zijn vrouw leefde hij vaak  zeven dagen op zeven op het voetbalplein om er te tappen in de grote en kleine café e.d.

Maar Etienne Emmaneel maakte ook nog even naam als schutter op de staande wip. Dat deed hij vijf jaar maar dat was lang genoeg om toch de titel van ‘Europees Kampioen’ in zijn trofeeënkast’ te leggen. Hij schoot zich kampioen in het Nederlandse Kloosterzande.
De naam Emmaneel komt ook voor op de lijst van de voorzitters van Omnisport Reinaert Kemzeke, een taak die hij vervulde van 1993 tot en met 2007.
En biljarten deed hij ook. Op de topbiljart speelde hij zich kampioen in Café De Kroon en in café De Canada. Ongeveer vijftien jaar zit hij al het paardrijden recreatief onder zadel en nu mennen.

Hij was dus ook elf jaar voorzitter van de sportraad Stekene maar tevens  ook lid van de Provinciale Sportraad.
De conclusie is dan ook gauw getrokken:  niet veel thuis geweest, dat wel, maar Etienne kan toch terugblikken op mooie sportprestaties en hij heeft er zeker een heel stadion vol  vrienden aan overgehouden. (Rolf Duchamps)

Image
Etienne Emmaneel en zijn dame werden door de huidige sportraadvoorzitter Frits Verstraete gehuldigd nadat Etienne als ‘special guest’ aanwezig was op de jaarlijkse huldiging der Stekense sportlaureaten.

 

 

Lees ook:

SINT-NIKLAAS. De sportraad van Sint-Niklaas gaat na 42 vernieuwen. Om die vernieuwing vorm te geven, zoekt de stad 12 gedreven sportliefhebbers. Kandidaten kunnen zich tot 31 maart aanmelden op...

LOKEREN. De stedelijke sportraad van Lokeren bestaat in 2009 veertig jaar en die verjaardag wordt gevierd met een hele reeks (sportieve) aktiviteiten. Het feestjaar start morgen, zaterdag 27,...

De omgeving van het zwembad in Lokeren is het strijdtoneel voor Superteam 2009.LOKEREN. Naar aanleiding van het 40-jarig bestaan van de Lokerse Sportraad gaat deze op zaterdag 6 juni op zoek naar...

KRUIBEKE De gemeentelijke sportraad houdt op dinsdag 15 december een verplichte algemene vergadering voor alle Kruibeekse clubs en verenigingen.  Het dagelijks bestuur nodigt een afvaardiging...

Sportschepen Réno Martens kan op een efficiënte sportdienst rekenen.STEKENE.Ter gelegenheid van de hulde van de Stekense sportlaureaten heeft sportschepen Réno Martens een soort...