Bulgaarse wereldkampioen worstelen Panev op bezoek in 'zijn' Kruibeke

KRUIBEKE. In café ’t Cruybeekshof beleefden heel wat ex-worstelaars een hartelijk weerzien met hun vroegere Bulgaarse trainer Panev Nedelcho Todorov of Nicola genoemd. De aanleiding was het behalen van de Wereldtitel worstelen bij de masters. Voor een 61-jarige was dat niet zo evident. Op uitnodiging van zijn goede vriend Harry Van Landeghem, de grootste worstelaar ooit van de Koninklijke Willen Is Kunnen Kruibeke, was Nicola Panev naar het Waasland weergekeerd. De Bulgaar was trainer in Kruibeke van 1992 tot 1995 en heeft in die jaren heel wat jonge atleten gekneed. Maar ondertussen zijn die niet meer actief. Hij bouwde in Kruibeke ook een vriendenkring op. Vandaar dat Harry Van Landeghem besloot er een verrassing van te maken en een receptie en een feestje op te zetten in ’t Cruybeekshof, ter ere van de Wereldkampioen.

Heel wat worstelvrienden waren ingegaan op de uitnodiging en toen Panev de café binnenstapte wist hij niet wat hij zag want hij wist niets van het gebeuren. Onmiddellijk vloog hij zijn goede vrienden om de hals. Nicola is een fijn en warm mens, sympathiek en goedlachs. Toen hij in Kruibeke verbleef, woonde hij boven het clublokaal in de Langestraat, waar nu ‘De Lutte’ is. Harry Van Landeghem had hem al leren kennen in 1971 toen ze samen in een internationaal worsteltornooi in Antwerpen zaten. Ze trainden toen voor de Olympische Spelen in  München 1972, waar Harry trouwens ons land vertegenwoordigde.

Harry Van Landeghem en Panev Nedelcho zijn even oud en geboren in 1949. Waar Harry al veel jaren geleden zijn laatste kamp deed, is Panev blijven doorgaan en geeft les in een worstelschool in Varna, de tweede grootste stad van Bulgarije en gelegen aan de Zwarte Zee. Ze telt 350.000 inwoners. De jeugd die van hem opleiding krijgt scheert ook hoge toppen op Europees vlak. Maar hij zelf geeft het voorbeeld en wereldkampioen worden is dan ook van die aard om de Bulgaarse worsteljongeren een injectie te geven om gedreven verder te werken. Hij behaalde de titel bij de veteranen op het BK in Belgrado in de gewichtsklasse 69 kg.

Harry Van Landeghem was al vrij snel te weten gekomen dat Nicola Panev wereldkampioen was geworden. Hij kent immers de dochter van de atleet die in Zuid-Afrika woont. Zij had vandaaruit een mail gestuurd om het heuglijk nieuws aan Kruibeke te melden. Toen groeide bij Harry Van Landeghem reeds de idee om zijn vriend een extra ontvangst te bezorgen bij zijn eerstkomend bezoek. En dat was nu de week van maandag 8 tot maandag 15 november.

Uit de Kruibeekse worstelwereld zijn er nog leerlingen van hem die met genoegen terug denken aan die tijd. Igor Hendrickx, nu wonend in Burcht, weet er nog alles van. "Ik was zowat zijn favoriet", aldus Igor. "Ik ging nog mee op stage in Tunesië op initiatief van de worstelbond. Panev was een harde trainer maar wel een heel goeie.".
Nicola weet het ook allemaal nog en was enorm gelukkig toen hij Igor weerzag. Hij spreekt ook goed Frans en af en toe weet hij het ook wel met een paar Nederlandstalige woorden te zeggen. Ook met Bart Palet, die hij toen "petit" noemde heeft hij de tijd van toen laten herleven. Bart was toen een jaar of 13 maar zag hem zeven jaar geleden nog eens terug. Ook voor de ouders van vroegere ‘leerlingen’ van Nicola Panev was het een blij weerzien. Zij vertoefden op de trainingen immers ook in de club en hadden nauwe contacten met hem.

Bart Palet over zijn ontmoeting met zijn vroegere trainer: "We hebben bijgepraat en veel herinneringen opgehaald van vroeger, maar ook over wat we nu allebei doen in het leven, zowel privé als professioneel. Vroeger noemde hij mij petit omdat ik de kleinste was van de groep worstelaars waar hij training aan gaf. Daarmee dat hij toch wel even schrok toen hij me nu terug zag."
Ook Bart vindt dat Panev een heel bijzonder iemand is. "Hij was langs de ene kant zeer hard tijdens de trainingen en langs de andere kant was het een heel warm persoon met een bijzonder charisma. Hij straalde ervaring uit en daardoor was er altijd enorm veel respect voor hem vanuit de kant van de worstelaars aan wie hij training gaf."
Nicola nodigde Bart uit om volgend jaar eens naar Bulgarije te komen. "En dat ga ik zeker doen. Dit zal in de zomermaanden zijn, de beste tijd", zegt Nedelcho met een knipoog.

Alle aanwezigen tekenden een speciaal diploma dat Harry in Lausanne, waar het Internationaal Olympisch Comité  is gevestigd, kon bekomen. Bovendien overhandigde hij ook een kunstwerk aan de Bulgaarse wereldkampioen waarmee die bijzonder opgetogen was. Het stelde een worstelaar voor die een greep uitvoerde.
Todorov Panev Nedelcho nam ook de micro in de hand en sprak hartelijke dankwoorden uit en zei dat hij Kruibeke en België nooit zal vergeten.
Tijdens het verdere feest werden opnieuw afspraken gemaakt om naar Bulgarije op bezoek te gaan. Tot hiertoe trok Harry Van Landeghem er steeds heen met een viertal WIK-ers maar het ziet er naar uit dat nu de groep zeker wel zal aangroeien.(Rolf Duchamps)

 

 

 

Lees ook:

Het zal weer een groots internationaal worsteltornooi worden in de 32ste KWIK’s Internationals. Het gaat door in de sporthal van Beveren op zaterdag 26 en zondag 27 juni. KRUIBEKE. De...

REGIO. De Provincie Oost-Vlaanderen trekt ruim 403 duizend euro uit voor subsidies voor 77 kleinschalige projecten in ontwikkelingslanden.  De projecten zetten in op onder andere gezondheidszorg,...

SINT-NIKLAAS.  De stad Sint-Niklaas krijgt van de Vlaamse overheid 60.000 euro subsidie om het westelijk deel van de stad, waaronder een groot deel van de terreinen van SVK, een nieuwe bestemming te...

BEVEREN. Na zeven geslaagde edities van Tournéé Générale heeft cultuurcentrum Ter Vesten een opvolger klaar: WIK ‘T. Het nieuwe indoorfestival werd bedacht tijdens het zomerreces van Ter Vesten. De...

KRUIBEKE. De Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking van Kruibeke heeft alle initiatieven rond ontwikkelingssamenwerking gebundeld in een brochure. De brochure 'Lokale initiatieven...

KRUIBEKE. De Raad voor Ontwikkelingssamenwerking van Kruibeke wil een brochure samenstellen waarin alle ontwikkelingssamenwerking wordt beschreven. Daarom doet de raad een oproep naar de bevolking...