Meer dan 17.000 bikers in Ronde van het Waasland

Image
De Nederlander uit Clinge Piet Ferket trok ook huiswaarts met een fiets.
SINT-GILLIS-WAAS. In de Route werd de eindhappening gehouden van de 13de Ronde van het Waasland voor Mountainbikers. Deze 13de eiditie telde in totaal 17.060 deelnemers over de 22 ritten. In Sint-Gillis verschenen voor de laatste ritten nog 306 bikers op zaterdag en 599 zondagmorgen. De voorbije editie moest meer dan lief was rekening houden met regen- en echt winterweer en dat hield wel wat deelnemers aan de kant al mag organisator Dirk Cornu met de meer dan 17.000 meer dan tevreden zijn want in het Waasland is dat nog steeds een mega- sportgebeuren.

De eindhappening werd ingeleid door burgemeester Remi Audenaert die op zijn beurt de nieuwe schepen van sport, Chris Lippens voorstelde. Deze zei enorm fier te zijn dat zo’n fantastische organisatie als de Ronde van het Waasland een eindhappening had in Sint-Gillis. Hij wees ook nog eens naar de openstelling van de eigen mtb-route van de gemeente. De schepen beloofde ook zelf te gaan deelnemen, zoals trouwens zijn voorganger Karel Verhelst al jaren doet. Samen met zijn dame zal schepen Lippens het toch proberen een intrede in deze sport te forceren.

Image
Aan De Route was het rennerspark voorzien waar gebruik kon gemaakt worden van de waterslang om de mountainbike proper te maken.
"Ik vond het een belangrijk iets voor onze gemeente dat we hier het mtb-gebeuren hebben. Een sport die in de lift zit", zo zei Chris Lippens nog. Hij stuurde dan zijn felicitaties naar alle deelnemers.

Bij het bekijken van de voorbije Ronde moest toch worden vastgesteld dat de meeste organisatoren in hele barre weersomstandigheden  hun rit moesten uitpijlen. In de 16de rit op 14 december 2008 vanuit De Klinge, werd het permanente Bloso mountainbikeparcours geopend met meer dan 900 deelnemers. Vastgesteld werd op ook dat er steeds meer dames en kinderen deelnemen. Er waren deelnemers uit meer dan 350 diverse gemeenten en zo kennen ze nu bijvoorbeeld in Oostende ook de bossen van Haasdonk. De Ronde heeft ook als belangrijke waarde dat het een grote toeristische promotor voor het Waasland is.

De organisatoren dankten de  diverse gemeentebesturen en hun diensten voor de goede samenwerking en ook de mensen van het Vlaams Ministerie die met de organisatie positief samenwerkten. Ze gaven éénmalige toelatingen geven in gebieden waar normaal niet mag gefietst worden. Het was ooit anders. Zo worden de natuurgebieden Antwerpen-Linkeroever en de Potpolder heraangelegd met paden voor mountainbikers!

Image
De organisatoren van de Mezenstraat Sinaai schonken een fiets onder de deelnemers van hun rit. De winnaar was Jean-Pierre Degraeuwe uit Belsele. Hij kreeg de fiets uit handen van de afgevaardigde van de Mezenstraat.
Dirk Cornu loofde ook het feit dat 96 % van de deelnemers gedisciplineerd met de natuur en andere passanten omgingen en zo het imago van de 'mountainbikers' verbeterden. "Het navolgen van de wegcode en respect voor de recreatieve bikers is een must voor het verder bestaan van de Ronde.  Nu al weten we dat de verzekeringsbijdrage in de zomereditie terug zal stijgen. Voor de volgende wintereditie is het afwachten of we nog een verzekering kunnen afsluiten bij de huidige maatschappij dit als gevolg van de te vele ongevalsaangiften.", aldus Cornu.

Een onvergetelijk gebeuren voor de eerste rit van de 13de uitgave was het huwelijk van de sponsors-mountainbikers Dirk Heirwegh (vloertegelwerken) en Marina De Beule (sauna’s-whirlpools) uit Sint-Pauwels.  Zij traden op 27 september 2008 in het huwelijk en in plaats van hun huwelijksnacht af te werken verkozen ze om na afloop van het huwelijksfeest, de eerste rit van de Ronde in Sinaai te gaan rijden en daarmee het mountainbiken namen als ideaal voorbehoedsmiddel. Van organisator Dirk Cornu kregen ze op de eindhappening nog een proficiat en hij bood hen meteen nog een huwelijkscadeau aan.

Stekene-Polken

Er werd ook uitgekeken naar de beste organisatie en de deelnemers konden daarvoor zelf hun mening kwijt. Een team van de Bond Moyson, medewerker aan de Ronde van het Waasland, telde de stemmen en moest de organisatie van Stekene-Polken die rit 17 organiseerde op zondag 21 december, als laureaat bekend maken. Jammer genoeg was niemand van deze club aanwezig op de eindhappening en kon de trofee niet overhandigd worden.

Image
De bikers werden vergast op een dansoptreden van ‘Kracht en Geduld’ Sint-Niklaas.
Maar dat nam niet weg dat Polken geen schitterende laureaat zou zijn. Integendeel, het is al de 3de keer op rij dat zij de eer genieten. "Ik begrijp ook niet wat er bij ons zo aantrekkelijk is. We hebben zelfs geen douches want we wassen ons in een bassin met warm water", lachte Astère Vercauteren achteraf. Hij is de man die wel 95% van het organisatiewerk opknapt voor het wijkcomité Polken.

De interesse voor wielersport leidde jaren geleden tot het ontstaan want toen Paul Lauwaert als cyclocrosser actief was werd daar op Polken ook een veldrit georganiseerd. Toen Zingem plots ook op die datum wilde organiseren met zelfs een A-cross, verloor Stekene de datum en gedaan was het met veldrijden.

Er kwam dan toch veel interesse voor mountainbiken en na enkele jaren zelfstandig te hebben georganiseerd werd aangesloten bij de Ronde van het Waasland, van kort na het ontstaan. Polken heeft toch meer dan 40 personen die zich inzetten voor de tocht. En met succes trouwens want er waren dit jaar 1132 deelnemers. Dat de rit van Stekene Polken als beste er uit kwam kan wel gezocht worden in het fietsen doorheen een bijzonder mooie streek. "Maanden zijn we bezig met het parcours. Ik probeer elk jaar een andere omloop aan te bieden, altijd anders", aldus Arsène.

Bovendien heeft Polken ook veel aandacht voor de kinderen. Die hebben nu al drie jaar een eigen tocht. "Ik probeer zo de kinderen van achter hun pc te krijgen." De accommodatie in Stekene is ook wel merkwaardig omdat ze bijzonder groot is in een schuur. Daar heerst altijd een bijzondere sfeer en er staat altijd voldoende personeel klaar. Het wijkcomité organiseert op Pasen ook Polkenkermis met een reuze-barbecue, kinderanimatie, een fuif op zondag en op maandag nog een schieting, kaarting en gaaibolling.

Op de 2de plaats kwam de organisatie van Eksaarde op 11 november met rit 10, 3de  in de rij der beteren was Hulst met rit 12 op 23 november en op 4 stond Nieuwkerken met rit 19 op 4 januari 2009.

Image
Danny Meersschaert won de fiets bij de deelnemers die meer dan 13 ritten reden. Het was de echtgenote van Patrick Meersschaert die de prijs in ontvangst kwam nemen. Links burgemeester Remi Audenaert en rechts schepen Chris Lippens. Katja Daman vertegenwoordigde de Bon Moyson.

Image
Dirk Heirwegh en Marina De Beule die van hun huwelijksfeest recht naar een rit reden in de Ronde, werden nog extra gehuldigd.vlnr: Katja Daman, burgemeester Audenaert, schepen Lippens, Dirk Heirwegh en Marina De Beule.

Image
Louis De Bruyn uit Bornem behoorde ook tot de winnaars.

Image
Ronny Smet uit Sint-Niklaas nam deel aan bijna alle ritten. Hij won een weekend naar zee. Tweede van rechts is organisator Dirk Cornu.

toekomst

In 2009  gaat de mountainbikepret verder met de zomereditie. De organisaties zullen gesteund en gecoacht worden zodat de kwaliteit en de huisstijl van de Ronde gehaald of zelf overtroffen wordt. Het is de enige manier om het mountainbike-imago te verbeteren en een voor de openbare besturen aangenomen manier van organiseren.

Er worden 17 ritten gereden. De eerste rit start in Sinaai in de Zwaanaardestraat aan het tankstation Vercauteren op zondag 22 februari. Dan volgen ook in maart drie ritten (1 maart in Nieuwkerken, 15 maart in Belsele en 29 maart aan ‘t Ster in Sint-Niklaas)
De drukste maand wordt augustus want dan biedt de Zomereditie van de Ronde van het Waasland 4 ritten aan: Sinaai, Puivelde, Steendorp en Stekene.

De 14° editie van de Ronde van het Waasland start dan op 27 september  2009 met de rit 'Kom op tegen Kanker' van het Mezenstraatcomité te Sinaai. Er zullen opnieuw 21 of 22 ritten zijn.

Het is de bedoeling van de organisatoren om voor de 14de editie om de kwaliteit van de bewegwijzering, de bevoorrading en de signalisatie te bestendigen.Ze willen ook meer begeleide kindermountainbiketochten organiseren van meer. Aan de startplaatsen zal getracht worden extra parkeergelegenheid aan te bieden. Via de gemeentelijke Sportdiensten wil men deze recreatiesport door gans de bevolking laten beleven en voor de bedrijven wil men ook mogelijkheden geven en dat eventueel onder de vorm van team building.
Door het grote succes van de Ronde worden de risico ‘s op ongevallen ook groter en daarom zullen de organisatoren  in de volgende edities de aspecten: respect, veiligheid en wegcode de nodige aandacht geven. "Zo moeten we verkrijgen dat “de Ronde” een recreatief, toeristisch, sportief en sociaal gebeuren kan blijven!", zei Dirk Cornu.

Tijdens de eindhappening werd ook weer meerdere fietsen toegekend. Zo zorgden de organisatoren uit de Mezenstraat in Sinaai voor een stevige Giant-fiets die aan de man werd gebracht door een deelnemersformulier van de bikers die aan de 'Kom op tegen Kanker-rit' deelnamen. De fiets ging naar Belselenaar Jean Pierre Degraeuwe.
 
Katja Daman, regioverantwoordelijke Bond Moyson Waasland, leidde dan de trekking van de speciale prijzen van de deelnemers die meer dan 13 ritten reden. Dat waren er meer dan 200. Ze kregen een drinkbus waarin een nummer zat. Uit die nummers werden de winnaars getrokken. De prachtige fiets was voor Danny Meersschaert uit Sint-Gillis. En een weekendje aan zee was voor Ronny Smet uit Sint-Niklaas.

Burgemeester Remi Audenaert en sportschepen Lippens, trokken dan uit de meer dan 17.000 formulieren nog twee winnaars van een fiets. De gelukkigen waren Piet Ferket uit het Nederlandse Clinge en Louis De Bruyn uit Bornem en rijdend voor de Greenbikers.

De eindhappening van de 13de editie werd opgeluisterd met een optreden van een  dansgroep van 'Kracht en Geduld' uit Sint-Niklaas en aangeboden door de Bond Moyson.(Rolf Duchamps)

 

Lees ook:

REGIO. De ronde van het Waasland voor  mountainbikers is zondag aan de vijfde rit van he seizoen toe. De ‘Ronde’ wint nog altijd aan populariteit. De eerste vier ritten van het...

Schepen van sport Karel Verelst wil nog dit jaar het mountainbikeparcours openen.SINT-GILLIS-WAAS. Het mountainbikeparcours dat schepen van sport Karel Verelst in januari aankondigde krijgt stilaan...

REGIO. Organisator Dirk Cornu van de Ronde van het waasland voor mountainbikers mocht ook het voorbije weekend de bikers verwelkomen in Stekene. "De treinen stonden stil, vliegtuigen vlogen...

Zondag eindigt in Sint-Gillis de 14de uitgave van de Ronde van het Waasland MTB. Een beeld van de laatste rit 2009.REGIO. Komend weekend is de 14de editie van de Ronde van het Waasland voor...

Wilfried Van Huffel werd de promotieman van de Ronde van het Waasland 2009-2010. Hij kreeg een bijzondere trui uit handen van burgemeester Audenaert van Sint-Gillis-Waas.SINT-GILLIS-WAAS. In de...

Schepen Karel Verhelst kondigde voor de gemeente een vast mountainbikeparcours aan.SINT-GILLIS-WAAS. Schepen van sport Karel Verhelst, zelf nog altijd een verwoed biker, kondigde zondag tijdens de...