KSA opnieuw in Beveren

Image
In Beveren zal op zaterdagnamiddag kunnen gespeeld worden.
BEVEREN. In Beveren-centrum zijn nu de affiches te lezen die de geboorte aankondigen van een KSA-afdeling. Het is een heroprichting want in de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw was deze bond erg actief in Beveren. Hij bracht vooral de studenten bijeen maar voor meisjes was er helemaal geen plaats. Vooral in de vakantiemaanden werden de activiteiten ten top gedreven met als hoogtepunt een kamp ergens in een mooie streek. Zowat iedereen die studeerde had er wel op één of andere manier een binding mee. Een blauw hemd en een oranje das die met een lederen, gevlochten ringetje werd samengetrokken aan de hals en zwarte fluwelen broek waar bij sommigen op zijkant een Vlaams Leeuwschildje was genaaid.

Na zeer veel jaren van absolute KSA-stilte, worden nu pogingen ondernomen om de 'Katholieke Studenten Actie' weer alle kansen te geven. KSJ-KSA-VKSJ Oost-Vlaanderen start deze maand de nieuwe afdeling van de jeugdbeweging in Beveren. Op zaterdag 28 maart van 18 tot 20u worden jongeren tussen 16 en 25 jaar uitegenodigd op een informatieavond waarop naar een leiding wordt gezocht. Deze avond vindt plaats in het Speelgebouw van Speelplein Bartje in de Floralaan.

Leiders en leidsters voor de KSA-afdeling Beveren waar jongens en meisje op zaterdagnamiddag kunnen komen deelnemen aan bosspelen, ravotten, sporten, op kamp gaan, knutselen, zich amuseren en ook vrienden maken.

Image
De affiche die in het straatbeeld is te zien en jongeren van 16 tot 25 jaar uitnodigt op 28 maart.

Op zaterdagnamiddag is er in Beveren geen enkele jeugdbeweging actief, dus besloten enkele enthousiaste KSA’ers van Vlaamse Kerels Zwijndrecht en Frassati Nieuwkerken om ook een KSA in Beveren op te starten. Via de scholen en andere verengingen proberen ze jongeren warm te maken om leid(st)er te worden van deze nieuwe jeugdbeweging. Eens ze een mooi groepje leiders en leidsters hebben, plannen ze op regelmatige basis activiteiten op zaterdagnamiddag voor kinderen. Voorlopig zullen ze gebruik maken van het Speelgebouw van speelplein Bartje en ze kijken ondertussen uit naar een eigen lokaal in het centrum van Beveren. Stap voor stap zal de KSA elke zaterdag activiteiten organiseren voor kinderen van 6 tot 18 jaar.

De initiatiefnemers bereiden nu alles voor en zoeken in eerste instantie naar een leiding. Wanneer die er is kunnen de leden gezocht worden. Voor de leiding is het mogelijk dat de kandidaten nog een ervaring hebben in jeugdwerk en zij moeten dan nog klaargestoomd worden.

Karen Jansen, de pedagogische medewerkster in Brussel van het Landelijke Verbond, vind de oprichting van KSA ook wel noodzakelijk. "Er zijn wel veel jeugdverenigingen in Beveren maar toch willen we KSA een kans geven. Het kwam vanuit de andere groepen in Zwijndrecht en Nieuwkerken die vonden dat Waasland gerust nog een vereniging bij mocht krijgen. Het voordeel is wel dat we plannen om op zaterdag activiteiten te doen want geen enkele jeugdvereniging heeft op die op deze dag. We verwachten dan ook dat er jeugd op zal afkomen vanuit de randgemeenten waar op zaterdag dus geen activiteiten zijn."

Dat moet dus een troef worden. Het is vooral Hans Van Nespen, Gewestleider Waasland en leider van KSA –Zwijndrecht, die zijn schouders onder het initiatief heeft gezet..

KSA, niet zomaar een vereniging

KSJ (Katholieke Studerende Jeugd), KSA (Katholieke Studenten Actie) en VKSJ (Vrouwelijke Katholieke Studerende Jeugd) zijn jeugdbewegingen. Ze richten zich op kinderen en jongeren als individuen, in groep en in het geheel van de samenleving. Spelenderwijs en met aandacht voor vorming proberen we deze pijlers concreet te maken.

Image
KSA: vrienden bij elkaar.

KSA brengt kinderen en jongeren samen om een onbeperkte waaier van ervaringen op te doen. Het spelend samen-zijn staat daarbij centraal.Op tocht gaan, samen zingen of koken, een mega-constructie sjorren, een kussengevecht in het lokaal, een heel weekend erop uit, een heuse detectiveopdracht of een Ren je rot-quiz,...: in het spel steekt een uitdaging om grenzen te verleggen, risico’s te nemen, verantwoordelijkheid op te nemen, avonturen aan te gaan, zichzelf creatief uit te leven en de fantasie de vrije loop te laten. Spelen is ook zich amuseren, leren, ontdekken, kiezen tussen wat kan en niet kan. Het jaarlijkse kamp is hierbij één van de hoogtepunten.

spelen

Het is ook goed om weten hoe de vereniging in deze moderne tijd van de 21ste eeuw kijkt naar spelen. De KSA kiest voor een ruim spelaanbod. Op die manier draagt de beweging bij tot de totale persoonsvorming van kinderen en jongeren. Zich enkel baseren op kracht, snelheid of behendigheid maakt dat er kinderen of jongeren uit de boot vallen. Spel is ook constructiespel, imitatiespel, fantasiespel, bewegingsspel, avontuurlijk spel, expressief spel, informatief spel, samenwerkingsspel.

Spel lijkt té omvattend om het wezen ervan onder woorden te brengen. Via écht spel krijgen kinderen en jongeren de kans om samen jong te zijn. Ze kunnen er zichzelf en anderen leren kennen binnen de veilige ruimte van een groep leeftijdsgenoten. Het schept de mogelijkheid tot écht contact: ontdekken dat iedereen anders is, maar vooral bouwen aan een verbondenheid, een samen-zijn met anderen. Een groep is immers meer dan de optelsom van de leden.

Image
Leren sjorren

Kinderen en jongeren krijgen binnen de jeugdbeweging verantwoordelijkheid en kansen die ze elders nauwelijks krijgen. De jeugdbeweging wordt dan ook terecht het oefenterrein bij uitstek genoemd voor individuele ontplooiing en sociale bewogenheid. Ieder kind of jongere heeft veel mogelijkheden in zich. KSA geeft ruimte aan al haar leden en begeleiding om nieuwe dingen te ontdekken en te proberen. De beweging is er voor en door kinderen en jongeren.
 
Kinderen en jongeren vinden een plek waar ze letterlijk en figuurlijk kunnen vallen en opstaan. Spelen in vaste, kleine groepen is een veilige plaats waar ze kunnen leren winnen en verliezen, waar ze zichzelf confronteren met eigen en andermans grenzen.

sterk verleden

Ook al concentreert de aandacht zich logischerwijze op het heden en de toekomst, toch mag niet vergeten worden dat KSA gegroeid is uit en bepaald door haar verleden. Het verleden blijft de identiteit (mede) bepalen.

Image
Robert De Cauwer in 1954 die later Bondsleider werd van KSA Sintr-Franciscus Beveren. Later werd hij priester maar overleed vrij jong.
KSA en VKSJ werden opgericht in de jaren 1928-1929 als Katholieke Actie-beweging voor studerenden. De Katholieke Actie was een beweging die de Kerk wou wapenen tegen haar moderne vijanden. De wereld moest terug gekerstend worden. Voor dit doel werden de leken ingeschakeld onder leiding van priesters, bisschoppen en paus.

De Katholieke Actie herbergde verschillende standenorganisaties, zoals een beweging voor jonge
arbeiders, één voor landbouwerskinderen en één voor studenten. De studentenbeweging accentueerde vooral het vormingsaspect van de werking. De inhoudelijke klemtoon lag op de godsdienstige vorming en de uitbouw van een kernwerking voor de studentenleden. Discussie en vorming waren alom vertegenwoordigd.

I

Image
Een oud beeld van KSA Sint-Franciscus Beveren op kamp in Opbrakel in 1953
n de loop der jaren zijn KSA en VKSJ steeds meer gegroeid naar een jeugdbeweging. De spanning tussen jeugdbeweging en maatschappelijke vernieuwingsbeweging is echter  een rode draad doorheen de geschiedenis.
 KSA-VKSJ kiest duidelijk voor de weg van “jeugdbeweging”. Het vormingsaspect, het kritisch en bewust leren kijken en invloed willen uitoefenen op een maatschappij blijven  echter ook nu nog belangrijk in de visie.

Het is een Vlaamse beweging: haar werking situeert zich helemaal binnen Vlaanderen, haar leden zijn voor het overgrote deel Vlamingen en in het verleden was ze erg sterk verbonden met de strijd van de Vlamingen om als gelijkwaardige burgers behandeld te worden. Meewerken aan een rechtvaardiger wereld was en is een belangrijke drijfveer in de beweging.(Rolf Duchamps)

 

Lees ook:

BEVEREN. In het Jeugdcentrum van Prosperpolder hield KSA Sint-Franciscusbond Beveren een ‘terugkomdag’ voor de oud-leden. Eind der jaren zestig werd de Bond opgedoekt en een paar jaar geleden werd...

BEVEREN. De KSA was in vijftiger en zestiger jaren in Beveren bijzonder actief. De Sint-Franciscusbond verzamelde de studenten en in de vakantiemaanden werd heel wat georganiseerd. Vooral het...

Op de parking van het AC kwamen de karren in de pits te staan.ZWIJNDRECHT. De gokartrace heeft de KSA weer eens naar buiten gebracht als een belangrijke vereniging in de gemeente. Een vereniging die...

Zo zullen ze op zaterdag 8 mei om 19u weer klaar staan aan de start van de gokartrace.ZWIJNDRECHT. Op vrijdag 7 en zaterdag 8 mei organiseert KSA Vlaamse Kerels Zwijndrecht voor de zevende maal haar...

LOKEREN. Langs de Eksaardebaan, tussen de Braamstraat en de Sijpstraat, komt een nieuw, dubbelrichtingsfietspad. Het fietspad sluit aan op het huidige fietspad, dat enkele jaren werd aangelegd....

De uitbouw van de dienstverlening van het rijksarchief moet het opzoeken van informatie vergemakkelijken.REGIO. De provincie Oost-Vlaanderen wil de dienstverlening van het Rijksarchief uitbouwen....