Gokartrace wijst naar een nieuw KSA-lokaal

Image
Op de parking van het AC kwamen de karren in de pits te staan.
ZWIJNDRECHT. De gokartrace heeft de KSA weer eens naar buiten gebracht als een belangrijke vereniging in de gemeente. Een vereniging die ook oog heeftvoor stijl.  De gokartrace is werkelijk een niet meer te missen evenement in het centrum van de gemeente met als epicentrum het AC en de lokalen van de vereniging. Van 19 tot 21 uur reden de racekarren door de straten. 

De overwinning ging naar de Scouts Sint-Hiëronymus I gesponsord door de AXA Bank. Ze reden in totaal 44 ronden. De 2de plaats was voor ‘Het Gratis Vleesje’ van Slagerij Van der Weken met eveneens 44 ronden. Mee op het podium mochten ook de rijders van de KLJ Haasdonk II met sponsor Van Hove: 43 ronden. 4.Scouts Sint-Hiëronymus II 43 ronden. 5. de Smoutpotters 42 ronden. 6. Van Mulder Puur van Paul Engels 41 ronden. 7. KSA Nieruwkerken met KBC 40 ronden. 8. KSA Zeveneken met sponsor café ’t Centrum 39 ronden 9. Keti’s Chiro Burcht met sponsor café Machuit met 39 ronden 10. Scouts Zwijndrecht van Interieur Janssens met 39 ronden.

De KSA Vlaamse Kerels Zwijndrecht of Jeugd in beweging, beleefde drie prettige dagen, die hen zeker weer een stap dichter bij een nieuwbouw heeft gebracht. Het lokalenprobleem moet zo snel mogelijk worden opgelost. ’t Is de 21ste eeuw  en dat jeugdverenigingen een degelijk onderkomen hebben is een must. En op vlak van locatie hebben de KSA-ers zeker een geschiedenisboek liggen.

De Vlaamse Kerels en de latere KSA-groep hadden aanvankelijk geen lokaal. Ze kwamen bijeen in een zaaltje van het Gildenhuis, later in verschillende zaaltjes in Zwijndrecht.
Na de herstichting in 1954 maakte de KSA gebruik van de chiro-terreinen op de hoek van de Smisstraat en de A. Borinstraat.

Image
De wedstrijd werd vooraf gereden met de wagen van de ‘cameravrouw’.
In 1956 kreeg KSA een eigen terrein in de Laarstraat. Daar werd een houten lokaal ineengetimmerd. In 1960 wordt de houten barak in de Laarstraat vervangen door één in Ytongsteen. Een kleine tien jaar later bleek dit al te klein te zijn voor de bloeiende KSA-werking.
In april 1969 werd door de leiding een oudercomité opgericht met de bedoeling een nieuw lokaal te bouwen.  Op 20 juni 1969 werd de eerste spadesteek geplaatst. Het nieuwe lokaal in de A. Borinstraat werd ingehuldigd op 5 maart 1970 of 40 jaar geleden.

Op 26 augustus 1979 schrikken vlammen Zwijndrecht op. Het KSA-lokaal heeft vuur gevat en zal in vlammen opgaan. Een grote houten chalet die vroeger op het terrein van BP-Chemicals als bureel had dienst gedaan zou het nieuwe lokaal worden. Het gevaarte werd tot in Zwijndrecht vervoerd en dankzij de hulp van een gemotiveerd oudercomité weer opgebouwd.
Toch zou KSA ook daar niet probleemloos kunnen blijven. In de jaren ‘80 werd een deel van het KSA-terrein afgenomen voor sportterreinen.

Image
Er was gezorgd voor een controletoren. In de grote tent vonden op vrijdag ook optredens plaats.
In de tweede helft van de jaren ‘90 vormden de nieuwe plannen voor een Administratief Centrum (het nieuwe gemeentehuis) een nieuwe bedreiging voor KSA, want in die plannen was geen plaats voorzien voor de KSA-lokalen. De KSA-leiding schoot onmiddellijk in actie: er werd een vergadering samengeroepen met ouders en oud-leden en een brief haalde zelfs de pers. Ook de jaren nadien bleef KSA waakzaam. Er werd bezwaar aangetekend en met enkele ludieke acties haalde KSA weer het nieuws. Vanaf dan hangt de onzekerheid over de huisvesting als een zwaard van Damocles boven de hoofden van de KSA’ers.

Door de gemeente werd verzekerd dat voor KSA een oplossing gezocht zou worden. Voorlopig kan KSA nog enkele jaren in de huidige lokalen gehuisvest worden.
Ondertussen is regelmatig overlegd met de gemeente om samen een oplossing te zoeken voor dit prangende probleem. Enkele opties werden onderzocht. Een tijdlang werd ook de huidige locatie overwogen, maar de definitieve keuze blijkt een terrein aan de R. Orlentstraat te worden.

En wat nu?

De huidige lokalen hebben ondertussen hun beste tijd wel al gehad. Elk jaar investeert KSA in herstellingen en oplapwerk, maar op middellange termijn is een meer ingrijpende oplossing nodig. KSA moet nu beginnen denken aan nieuwe lokalen. Met de gemeente is gezocht naar een nieuwe locatie, maar nieuwe lokalen bouwen en bekostigen zal KSA zelf moeten doen! Daarom sloegen leiding, oud-leiding en ouders de handen in elkaar: het steuncomité werd opgericht om fondsen te werven voor de bouw van nieuwe lokalen. Daartoe werden enkele activiteiten georganiseerd: een 'Tweede Generatiefuif', de 'Zesurenloop' en de laatste jaren het KSA-gokartrace-weekend met 'Cafés in ‘t Park' en de 'KSA Gokartrace' zelf. Dat is de historie die achter de succesvolle gokartrace van Zwijndrecht zit. (Rolf Duchamps)

Image
De jury klaar voor de het noteren van het aantal ronden per deelnemer.

Image
'Het Gratis Vleesje' reed de beste kwalificatietijd (2min22.310)en mocht in pool-positie starten. Ze zouden 2de worden.

Image
De start is gegeven en was indrukwekkend om positie te kiezen.

Image
De toekomstige winnaars van de Scouts Sint-Hiëronymus nemen resoluut de leiding.

Image
Dan maar een legerhelm opzetten.

Image
Gokartracen, ook voor meisjes.

 

 

Lees ook:

BEVEREN. In het Jeugdcentrum van Prosperpolder hield KSA Sint-Franciscusbond Beveren een ‘terugkomdag’ voor de oud-leden. Eind der jaren zestig werd de Bond opgedoekt en een paar jaar geleden werd...

BEVEREN. De KSA was in vijftiger en zestiger jaren in Beveren bijzonder actief. De Sint-Franciscusbond verzamelde de studenten en in de vakantiemaanden werd heel wat georganiseerd. Vooral het...

Zo zullen ze op zaterdag 8 mei om 19u weer klaar staan aan de start van de gokartrace.ZWIJNDRECHT. Op vrijdag 7 en zaterdag 8 mei organiseert KSA Vlaamse Kerels Zwijndrecht voor de zevende maal haar...

LOKEREN. Langs de Eksaardebaan, tussen de Braamstraat en de Sijpstraat, komt een nieuw, dubbelrichtingsfietspad. Het fietspad sluit aan op het huidige fietspad, dat enkele jaren werd aangelegd....

De uitbouw van de dienstverlening van het rijksarchief moet het opzoeken van informatie vergemakkelijken.REGIO. De provincie Oost-Vlaanderen wil de dienstverlening van het Rijksarchief uitbouwen....

In Beveren zal op zaterdagnamiddag kunnen gespeeld worden.BEVEREN. In Beveren-centrum zijn nu de affiches te lezen die de geboorte aankondigen van een KSA-afdeling. Het is een heroprichting want in...