Sporttoppers Thomas Smet en Tim Van Daele

Image
Tim Van Daele vertelt zijn verhaal over het WK, burgemeester Minnebo luistert mee.
ZWIJNDRECHT. De gemeente heeft een topsporter die de komende jaren kan werken aan een carrière die voor Zwijndrecht wel eens een visitekaartje kan worden. Dat is de 21-jarige Thomas Smet die in 2009 als speerwerper voor ons land van betekenis was. Thomas Smet is aangesloten als speerwerper bij Atletiekvereniging OLSE Merksem. Als jong atleet heeft hij een prestatielijst voorgelegd om 'u' tegen te zeggen.

Maar wie hem van nabij volgde, weet wel dat hij al een paar jaar de weg effende naar een grote carrière. Toen hij in 2007 in het Nederlandse Hengelo op het EK voor juniores het brons pakte, was dat zeker een eerste stap. Maar het was ook een stimulans voor de Zwijndrechtenaar. Reeds van in de beginne is de eminente Leen Wuyts van Olse Merksem zijn trainer-coach.

Ook al hoort Thomas Smet bij de U23 beloften, hij werd in Oordegem Belgisch Kampioen alle categorieën en haalde zo een eerste seniorestitel binnen. Hij deed dat met een worp van 79m14 en dat was meteen genoeg om zich te kwalificeren voor het Wereldkampioenschap in Berlijn. Hij won ook het BK voor beloften in Kessel-Lo met een nedrige 69m66.
In 2009 werd hij 5de op het European Winterthrowing in Los Realejos (Tenerife) - beloften U23 met 73m71 en ook 5de op het Europees Kampioenschap voor beloften U 23 jaar, in Kaunas (Litouwen) 77m84. Een Fin won er met meer dan 84 m.
Op het WK in Berlijn voor alle categorieën haalde hij met 70m35 de finales niet maar hij weet nu zeker de weg naar de wereldtop wel liggen. Laat er ons maar zeker van zijn dat 2010 voor Thomas opnieuw een groei-jaar zal zijn. Trouwens, hij is profatleet bij Atletiek Vlaanderen.

Image
Jolan Van den Branden (zwemmen), Tim Van Daele (triatlon off-road) en Thomas Smet (speerwerpen), geflankeerd dfoor schepen van sport Kris Herremans en burgemeester Willy Minnebo.

Tim Van Daele

Met Tim Van Daele uit Burcht kreeg Zwijndrecht een wereldkampioen in huis. Voor de eerste keer in de Zwijndrechtse sportgeschiedenis en waarschijnlijk ook  voor de ganse Wase regio, kregen we een kampioen in Xterra of de off-road triathlon. Tim is lid van de Antwerpse Triatlon en Duatlon Club Atriac maar ook bij Atletica 84 hoorde hij thuis. Zijn triathlon wereldtitel is eigenlijk ook geen toeval want eerder werd hij in Oostenrijk reeds tot Europees kampioen bij de amateurs categorie 25-29 jaar gekroond.
En dat is er allemaal zo knap aan dat hij als amateur naar Hawaï trok om daar tussen profs te gaan sporten op wereldniveau. Hij is werknemer bij Ineos en moet zijn trainingsmogelijkheden nauwkeurig plannen. Maar hij was er klaar voor en keerde terug met de grootste eer.
XTERRA is een concept van het Hawaiiaanse sportmarketingbedrijf TEAM Unlimited, en is ontstaan vanuit de off-road triathlon die het bedrijf rond 1995 zelf organiseerde.  Deze triatlonwedstrijden bestaan uit ongeveer 1500 meter zwemmen in buitenwater of zeg maar de wilde zee, circa 30 km mountainbiken en 10-12 km crosslopen op een moeilijk terrein. XTERRA is inmiddels ook wereldwijd uitgevlogen al is dat in ons land niet zo goed bekend geworden, mee door het feit dat voor het mountainbiken, de terreinen maar moeilijk te vinden zijn. Voor Tim was dat ook wel een probleem. 
Op het eiland Maui op Hawaï vonden de Xterra World Championships plaats en de gemeente Zwijndrecht Belgium was er dus vertegenwoordigd en hoe! Op zondag 25 oktober om 9u werd de start van het Wereldkampioenschap gegeven in Makena (Maui, Hawaii) en liep grotendeels over de Haleakala-vulkaan. Ze moesten 1500m zwemmen, 30km mountainbike en 11km lopen. Aan de start stonden 550 atleten uit 24 landen. Al deze atleten hadden zich het voorbij jaar gekwalificeerd op een Xterra-wedstrijd over de hele wereld. Tim Van Daeele vertelde:
-"Mijn start was goed. Ik had mee bewust een beetje uit de grote groep gezet, omdat dat meestal veel tijd verloren wordt door het duwen en het trekken. Aan de eerste boei werd toch geduwd en getrokken. Maar ik bleef in mijn ritme. Na 750 meter moesten we uit het water komen, 100m over het strand lopen en terug een rondje van 750m zwemmen. De 2de ronde verliep heel goed, ik kon het tempo in het groepje blijven volgen en kwam als 34ste uit het water. Mijn wissel naar het fietsen was heel goed. Snel de helm op en weg."

Tijdens het eerste deel van het mountainbiken merkte hij dat een aantal atleten een heel hoog tempo begonnen te rijden. Hij liet ze bewust wat gaan, reed zijn eigen tempo en stelde dan vast dat ze eigenlijk niet ver uitliepen. Toen de eerste age-grouper van vorig jaar passeerde, ging hij mee, maar op de eerste hellingen moest hij hem laten gaan. Hij had zich trouwens ook  voorgenomen om zeker de eerste 10km van het mountainbiken veel energie tot zich te nemen. Rond km 15 kreeg hij de eerste vrouw Julie Dibens, in het vizier. Zij is een heel sterke atlete, vooral haar fietsen.
Tim: "Toen ik haar inhaalde, zag ik dat ook de eerder gepasseerde atleten bij haar in de buurt reden. De meeste waren blijkbaar al behoorlijk diep geweest. Juist voor de gevaarlijke afdaling The Plunge, kon ik Julie Dibens achter me laten. Ik nam geen extra risico’s in de afdaling, maar raapte toch enkele atleten op. Bij het ingaan van de laatste 10km kon ik een versnelling plaatsen en zonder echt te diep te gaan, kon ik een voorsprong uitbouwen. Als eerste age-grouper en 17de algemeen wisselde ik de fiets voor de loopschoenen."

De eerste kikometers van het lopen kon Tim een heel strak tempo aanhouden, maar dan begon het klimwerk en begon de warmte op te komen. Maar telkens hij achterom keek, zag hij dat zijn voorsprong op de achtervolgers groot genoeg was. En dan begon de spanning rond het al of niet eerste amateur te zijn. De Burchtenaar omschreef het zó:
-"Na ongeveer 3,5 km kwam nog een professionele atleet voorbij. Hij zei me dat er een age-grouper van mijn leeftijd op komst was. In de afdaling van de Haleakala-vulkaan kwam nog een tweede professionele atleet mij voorbij. Op een 4-tal kilometer van de finish merkte ik op dat er een concurrent op komst was. Met de zware zandstrook van 1,5 km voor de boeg, probeerde ik het tempo nog even op te voeren, ook al voelde ik dat het beste eraf was. Maar na het strand van Big Beach, merkte ik dat mijn voorsprong terug wat gegroeid was. Op de lava-rotsen op een goede kilometer van de finish nam ik niet te veel risico’s, om valpartijen te vermijden. Mijn lichaam was behoorlijk uitgeput, maar de zekerheid van de overwinning gaf me vleugels. Algemeen werd ik 20ste in een tijd van 2h53’46"."
Ze klonk het verhaal van de mooiste prestatie die atleet Tim Van Daele verwezenlijkte.

Sami Loussif

Bij Ju-Jitsu Ippon Zwijndrecht was Sami Loussif de jongste jaren een heus visitekaartje geworden. Hij is actief in de fighting. Hij was echter op de huldiging niet aanwezig maar wat hij verwezenlijkte is niet mis: hij pakte uit in de fighting met goud op het Belgisch Kampioenschap in Komen in de  -77 en -85kg, goud op de Swiss Open – fighting heren -77kg en zilver op het open ju-jitsutornooi van Parijs - fighting.

Jolan Van Den Branden

Op het provinciale vlak kwam ook de zwemsport in de belangstelling want Jolan Van den Branden, die uitkwam voor de Groot Beverse Zwmclub won bij de miniemen het PK categorie B de 50 meter schoolslag en de 50 meter vlinder. Hij werd er voor gelukgewenst door burgemeester Minnebo en sportschepen Kris Herremans. Hij deelde wel dat hij zijn carrière gaat stopzetten. (Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

ZWIJNDRECHT / BURCHT. In ‘t Waaigat te Burcht werd hulde gebracht aan alle sporters die het voorbije sportseizoen een titel hebben behaald of voor een opmerkelijke prestatie hebben gezorgd. De...

ZWIJNDRECHT/BURCHT. In ’t Waaigat werden naast bijzonder veel atletieklaureaten ook nog tal van andere sportfiguren gelauwerd en opvallend was dat ook de gewone volkse sporten niet werden...

Jimmy Laureys, de sterkste man van ons land, kan met de glimlach terug kijken op een prachtig 2008.SINT-GILLIS-WAAS. In De Route werd Jimmy Laureys, de 27-jarige krachtpatser gehuldigd voor zijn...

SINT-GILLIS-WAAS. Het hoogtepunt van de jaarlijkse sportlaureatenhulde was ongetwijfeld de bekendmaking van de sportvrouw, sportman, sportclub en de sportverdienstelijkste van het jaar. Het waren...

SINT-GILLIS-WAAS. De hulde van de sportlaureaten heeft duidelijk gemaakt dat de sport een rijkelijk leven kent in de ganse gemeente. Zo maken toch een 50-tal bloeiende sportclubs deel uit van de...

SINT-GILLIS-WAAS. De sportlaureatenhulde is een uitgebreid gebeuren geworden. In totaal moesten 74 sporters of verdienstelijke clubleden worden gehuldigd. Het grootste aantal kwam uit de...