Met Patrick Meersschaert overleed een groot sportman

SINT-GILLIS-WAAS. Al wist iedereen wel dat mountainbiker Patrick Meersschaert, na zijn hartstilstand half augustus 2009, nooit meer de oude zou worden, toch is zijn overlijden zaterdag in het ziekenhuis in Gent, nog verrassend aangekomen. Het zal voorzeker de ontelbaar veel vrienden, collega’s uit sport en onderwijs, supporters en de jongens en meisjes die hij op weg heeft gezet in de mountainbikesport, diep hebben getroffen. Een modelsportman, nu nauwelijks 51 jaar, is niet meer.

Wij hebben Patrick leren kennen ruim dertig aar geleden, toen hij als jong motorcrosser in de toenmalige Belgische Liefhebbers Bond (BLB) furore begon te maken. Maar in 1988 bleef hij plots uit beeld  als gevolg van een schouderkwetsuur. Motorcross was gedaan maar wat dan met de kwaliteiten die Patrick als sportman bezat? Hij koos voor het mountainbiken en geef toe, wat hij met de motor kon verwezenlijken kon hij ook wel met fiets gebruiken.

Van dan, laat ons zeggen 1990,  begon hij een carrière uit te bouwen die van hem in het Waasland een nummer één maakte. Drie keer wereldkampioen worden, wie kan dat voorleggen? Het waren onvergetelijke ontvangsten in zijn Sint-Gillis-Waas bij zijn terugkeer van het WK. De burgemeester en de schepenen, de familie en de fans, ze verwelkomden hem op het gemeentehuis. Herinneringen voor altijd. Wij als Wase wielerjournalisten enorm fier op wat die leraar uit het College (Sint-Jozef-Klein Seminarie) van Sint-Niklaas allemaal kon. Klein van gestalte, groot met prestaties.

Het was in 2005 dat hij ons meldde dat hij naar Canada wilde reizen om er deel te nemen aan het WK en we hoorden het wel aan zijn bedoelingen, hij wilde  wereldkampioen Cross Country worden. We volgden alles op de voet en ja hoor, in Sun Peaks greep hij de titel (masters 45 - 49  jaar) Patrick was iemand die naar iets kon toeleven. In het jaar nadien, was hij er weer klaar voor en greep zowaar weer het WK in Sun Peaks. Links en rechts hoorden we toen wel zeggen, "’t is maar bij de masters...". Ja, maar je bent wel de beste ter wereld!
Kwam dan het jaar 2007 met het WK dat in het Franse Pra Loup werd georganizeerd. Opnieuw kon Meersschaert zich motiveren en vooral op goede basis voorbereiden. "Op de goede moment scherp staan", noemde hij dat. Voor de derde keer bracht hij de wereldtitel mee naar het Waasland waar hij na zijn tweede titel reeds was uitgeroepen tot 'sportfiguur der laatste twee jaar'.

In 2008 nam hij weer deel aan het WK maar een lekke band ontnam hem alle kansen en werd pas 14de. We horen het hem nog altijd zeggen dat hij het zo jammer vond maar hij relativeerde het en zei toen: "Gelukkig kan ik in de komende races  toch nog steeds in mijn nationale trui rond rijden!"

In 2009 liet hij ons weten dat hij weer klaar was voor het WK in Pra Loup in augustus. Dan sloeg het noodlot toe en op de vooravond van zijn vertreksamen met zijn echtgenote, werd hij getroffen door een hartstilstand. De koffers stonden klaar maar Patrick Meersschaert moest plots een heel andere tocht gaan rijden. Hij belandde in het AZ ziekenhuis in Gent waar hij in een kunstmatige coma werd gehouden nadat ze er in geslaagd waren de toestand te stabiliseren. Verbijsterd vernamen we dat nieuws.
"Hoe? De Patrick een hartstilstand? Hoe kan dat? zo’n sportman. Zo’n getraind lichaam."
En dan nog toen hij gewoon rustig thuis was. Maar ’t was een concreet feit. Pas heel wat maanden nadien werd hij uit coma gehaald maar dat het ooit nog goed zou komen, neen dat geloofde niemand. Maar hij leefde en zijn gezin leerde er mee leven.

Op zaterdag 18 december is Patrick Meersschaert overleden, de drievoudige wereldkampioen mtb, de Belgische Kampioen, de leraar economie van het College, de promotor van de mountainbikesport, de medeoprichter van de Ronde van het Waasland mtb, de organisator van wedstrijden voor de jeugd, de opleider in de mtb-school Waasland. Man toch, wie zijn we in het Waasland nu kwijt! (Rolf Duchamps)

 

 

 

 

Lees ook:

SINT-GILLIS-WAAS. De mountainbiker Patrick Meersschaert is zondag in Bergschenhoek op de nevenwedstrijd van het Nederland Kampioenschap der beloften, 3de geëindigd na Nederlands kampioen Dick...

WIELERSPORT. Sint-Gillisnaar Patrick Meersschaert heeft 3 weken inactiviteit achter de rug wegens een zware verkoudheid. Een antibioticakuur en enkel maar wat lichtjes fietsen op de rollen zat er...

SINT-GILLIS-WAAS. Op het Europees Kampioenschap mountainbiken in het Italiaanse Mahë, zijn de masters  Geoffrey Maes en Patrick Meersschaert in hun categorie 4de geworden.

MOUNTAINBIKEN/SINT-GILLIS-WAAS. Parick Meersschaert is zijn nationale titel kwijt. Het is niet leuk, maar op een circuit als Tervuren had hij het wel een beetje verwacht. Hij voorspelde het trouwens...

SINT-GILLIS_WAAS. Zaterdag werd in het kader van het Europees kampioenschap mountainbiken in Kluisbergen, een open wedstrijd gereden en daaraan namen de masters Geoffrey Maes en Patrick Meersschaert...

SINT-GILLIS-WAAS. De twee Oost-Vlaamse mountainbikers Geoffrey Maes en Patrick Meersschaert uit Sint-Gillis, nemen dit weekend 12 augustus deel in het Canadese Sun Peaks aan het Wereldkampioenschap...